Kerti növények

Tűzföldi mirtuszhanga (Gaultheria mucronata)

Így gondozd a tűzföldi mirtuszhangát.

Mirtuszhanga jellemzői

Ez a törpecserje a hangafélék rokona, s ezek többségéhez hasonlóan nem szereti a lúgos talajt. Az udvaron dézsában neveljük, hogy fényes, örökzöld levelei, májusban és júniusban nyíló fehér virágai, valamint az ősszel megjelenő kerekded bogyói jobban érvényesüljenek.

A mirtuszhangák (Gaultheria mucronata) külön növényen találhatók a hím-és nőnemű virágai. A fajtát a termés színe és a neme szerint válasszuk ki. A bogyók színe sokféle lehet a fehértől a rózsaszín különböző árnyalatain keresztül egészen a pirosig. A nőnemű növény csak akkor terem, ha hímnemű növény mellé helyezzük. A hímnemű növény csak virágot hoz, termést nem. A hím és nő ivarú növényeket általában világosan jelölik – három nő ivarú növény mellett neveljünk egy hímet.

A Gaultheria ‘Signal’ élénkpiros, kerek bogyói ősszel jelennek meg, és sokáig megmaradnak.

Mirtuszhanga gondozása

A teljes mértékben fagytűrő mirtuszhanga jól viseli a nagy hideget is, és a fagy a mutatós bogyókat sem károsítja. Ha kis cserépben tartjuk, nyáron ügyeljünk, ne-hogy túlmelegedjen. Ilyenkor jó, ha hűvösebb helyet keresünk neki.

Ez a növény a kifejezetten napos helyeket kedveli, de elviseli az enyhe árnyékot is. Öntözzük bőven a növekedési időszakban, télen a talajt, tartsuk nyirkosan, de nem nedvesen. Ha hosszabb fagyra számíthatunk, csökkentsük a talaj nedvességtartalmát. Használjunk mészmentes öntözővizet.

Ez a szabadban nevelendő növény nem igényli, hogy növeljük a páratartalmat. Ha nem ültetjük át rendszeresen, a növésben levő növénynek körülbelül háromszor adjunk káliumot is tartalmazó növénytápot.

Ültessük tőzeges, vagy mészmentes virágföldbe, amelyhez a savasság növelésére némi tőzeget, a vízelvezetés javítására pedig folyami homokot adunk. Kétévenként ültessük át vagy végezzünk felszíni talajcserét. Ha a gyökérlabda kezdi kitölteni a cserepet, mindenképpen ültessük át.

A felnyurgult vagy túl nagyra nőtt növényt tavasszal alaposan nyessük vissza. A töröl újra kihajt.

Kártevők és betegségek

A mésztartalmú vízzel öntözött növények levele egy idő után a klorózisos sárgulás jeleit mutatják. Használjunk mészmentes vizet és kezeljük a növényt vaskeláttal. Ez az eljárás mindenképpen csak átmeneti megoldást jelenthet, ugyanis ha rendszeresen alkalmazzuk, nagyon sokba kerül.