Szobanövény

Törpe anyósnyelv (Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’)

Törpe anyósnyelv jellemzői

Ez a növény, a Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’ (szobai szanszeviéria) kiszelektált mutáns változata (az anyanövénytől teljesen különböző növény  vagy növényi rész) az USA-ban az 1930-as években jelent meg, és sok helyütt törpe változatként tartják nyilván.

A ‘Golden Hahnii’- nak alacsony, csésze alakú, soklevelű tőlevélrózsája van, levelei az lapfajénál szélesebbek. Aranyszínnel sávozott sötétzöld levelei és halványzöld virágai vannak. Ez a fajta nem tűri a 15°C alatti hőmérsékletet. A fejlődéséhez szükséges legfelelőbb hőmérséklet a 18 és 27 °C közötti tartományban van.

Törpe anyósnyelv gondozása

A törpe anyósnyelv (‘Golden Hahnii’) az állandó árnyékon kívül tulajdonképpen bárhol megél, napos és félárnyékos helyen egyaránt. Bőséges fényben és megfelelő melegben fejlődik igazán. Nyáron ne öntözzük túl gyakran, télen pedig még kevesebb vizet igényel. A növekedési időszakban két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talajt. Télen csak annyi vizet adjunk neki, amennyi megakadályozza a levelek összezsugorodását.

A páratartalom szintje nem lényeges tényező a Sansevieria számára. Nyáron havonta műtrágyázzuk szobanövény- vagy kaktusztáppal. Az átültetést követő hat hónapban nem igényel tápanyag-utánpótlást. Ritkán kell átültetni. Csak akkor van szükség átültetésre, ha a cserepét kinőtte. Az átültetéshez földalapú ültetőközeget használjunk.

Szaporítása

Ha a tarka Sansevieriát levéldugványról akarjuk szaporítani, elveszíti tarka jellegét. Ha új növényeket szeretnénk, a törpe anyósnyelvet tőosztással kell szaporítanunk.

Kártevők és betegségek

Ennél a fajnál ritkán jelentkeznek kártevők vagy betegségek. A legtöbb probléma a helytelen gondozás, többnyire a túlzott öntözés vagy a téli hideg következménye. Mindkét esetben szártőrothadás léphet fel, ami a növény pusztulásához vezet.