Szobanövény

Gumifa (Euphorbia umbellata)

Mára szinte feledésbe merült ez a korábban népszerű szobanövény. Napjainkban főleg közintézmények várótermeiben és folyosóin találkozhatunk vele, mert nagyra nő, és kevés gondozással is beéri.

Gumifa jellemzői

A gumifa (Euphorbia umbellata), vagy korábbi nevén Synadenium grantii az Euphorbiaceae (Kutyatejfélék) családjába tartozik. Köznapi nevén többnyire gumifának nevezik, de gyakorlatilag mindenféle elnevezéssel lehet találkozni. Tapasztalataim szerint a legtöbb ember, aki Euphorbia umbellatát tart, nem tudja, hogy milyen növény van a birtokában.

Természetes élőhelye Közép- és Kelet-Afrika félsivatagos részein terül el. Nagyobb cserjévé fejlődik, hazájában 3-4 m magas is lehet. Tejnedve mérgező, a bőrre jutva irritációt okozhat. Ez a többi kutyatejre is vonatkozik. Ugyanakkor a gyógyszeripar nagy lehetőségeket lát az Euphorbia umbellatában, mert bizonyos hatóanyagai a rák gyógyításában eredményesnek bizonyulnak.

Növénykártya

Tudományos név:

Euphorbia umbellata

Család:

Euphorbiaceae (Kutyatejfélék)

Származási hely:

Afrika

Virágzás:

nyár vége, ősz eleje

Levél:

szűk, zöld színű

Fény:

Napos

Hőmérséklet:

18-24 °C

Talaj:

általános virágföld, amihez keverjünk némi folyami homokot ha nem elég laza.

Öntözés:

kis vízigényű, de egyenletesen öntözzük.

Tápoldat:

nem szükséges.

Élettartam: Megfelelő gondozás esetén hosszú életű. Szobanövényként eredeti méretét nem éri el, és általában virágokat sem hoz.

Dísznövényként főleg üde lombozata miatt tartják. Virágok csak az idősebb példányokon jelennek meg. Létezik egy Euphorbia umbellata ‘Rubra’ nevű fajtája, melynek bordó levelei vannak. A fajta lombszíne változó. Némelyik példány teljesen vörös lombú, mások inkább csak foltokban.

Gumifa gondozása

Tartása szobanövényként nem bonyolult, de számítsunk rá, hogy cserépben tartva is legalább 1-1,5 m magas lesz. A legfontosabb, hogy olyan helyre kerüljön, ahol sok fényt kap. Nyáron szoktatással a szabadba is kitehető. Ha nem jut elég fényhez, sápadt lesz, és elveszti formáját.

A levegő hőmérséklete és páratartalma megfelelő számára a legtöbb lakásban. Természetes élőhelyén hozzászokott a légköri aszályhoz, és a hőmérséklet változásaihoz, de lehetőleg 15 °C alá ne menjen a hőmérséklet.

Kis vízigényű növény, de meghálálja az egyenletes öntözést. Akkor locsoljuk meg, ha a talajának felszíne kissé kiszáradt. A pangó víz gyökérrothadást okozhat, a túl ritka öntözés pedig lombhullást.

Talajban nem válogatós, általános virágföldben szépen fejlődik. Ehhez keverhetünk némi folyami homokot, ha nem elég laza. A fiatal növényeket évente ültessük át egy valamivel nagyobb cserépbe. Az idősebb példányoknál 3 évente célszerű egy részleges talajcsere.

Tápoldatozni általában nem szükséges, de a levéldísznövények részére gyártott tápoldatok az előírt mennyiségben alkalmazhatók.

A növény minden része erősen mérgező! Kisgyermekektől tartsuk távol.

Gumifa szaporítása

A nagyobb példányokat tavasszal visszametszhetjük, így sűrűbb növekedésre késztetjük őket. A metszés során mindenképpen viseljünk gumikesztyűt a kifolyó tejnedv ellen. A levágott hajtások szaporításra is felhasználhatók.

Az 5-10 cm hosszú fejdugványok tőzeg és homok fele-fele arányú keverékében 3-4 hét alatt meggyökeresednek. A gyökereztető közeg legyen nyirkos, de ne túl nedves, mert a dugványokra a rothadás jelenti a legnagyobb veszélyt. Használhatunk gyökereztető hormonokat a biztosabb eredmény érdekében, bár ezek nélkül is könnyen gyökeresedik.

Kártevők és betegségek

Általában nincsenek kártevői és betegségei. Pusztulását szinte mindig gondozási hibák okozzák.