Kerti növények

Tűzliliom (Lilium bulbiferum)

A Közép- és Dél-Európában honos tűzliliom a falusias kertek hagyományos növénye.

Tűzliliom jellemzői

A szigorúan védett tűzliliom ragyogó virágaival már csak ritkán találkozhatunk a szabad természetben. A kertekben hosszú ideje nevelik nemesített változatait, amelyek a falusias kertek kedvelt növényei.

A tűzliliom (Lilium bulbiferum) vagy más néven tüzes liliom, nagyméretű, csupor alakú, barna pettyekkel díszített, élénk narancssárga virágai a szárak végén, felfelé állnak. Jellegzetesek a sűrű lombú hajtások hónaljában fejlődő apró fiókhagymák, amelyeket szaporításra használhatunk. A barázdált szárak szőrösek, mintha pókháló borítaná őket.

tüzes liliom

A sáfrányszínű liliom (Lilium bulbiferum ssp. croceum) a tűzliliom közeli rokona, és megjelenésében is nagyon hasonló. A különbség mindössze annyi, hogy nincsenek rajta fiókhagymák és virágai sárgásabbak, sűrűbben pettyezettek. A tűzliliom és a sáfrányszínű liliom egyaránt dekoratív növény.

Tűzliliom ültetése

A két liliomfaj természetes élőhelye hegyi réteken és erdők szélén található, ezért a kertben is napos helyet igényelnek, de tövüket hűvösen, árnyékban kell tartani. Cserjék előterében szélvédettséget élvezhetnek, ha pedig évelőket és törpecserjéket ültetünk eléjük, a kertben is biztosíthatjuk természetes életfeltételeiket. Az élénk színű virágok különösen jól érvényesülnek sötét lombú fenyőfélék vagy szürke levelű cserjék előtt.

Falusias kertekben gyakran láthatunk liliomot a kerítés mellett vagy a tarka évelő-ágyásban. Itt is kívánatos, hogy tövüket alacsony évelőkkel vagy nyári virágokkal árnyékoljuk.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősz

1. Mélyen lazítsuk fel a talajt, és javítsuk komposzttal. Ássunk 30 cm mély, 50 cm átmérőjű ültetőgödröt.

2. Lazítsuk meg a gödör alját és oldalát. Keverjük össze a kiemelt földet homokkal, és töltsük vissza 10 cm magasan.

3. Tegyünk minden gödörbe három hagymát, csúcsukkal felfelé. Óvatosan terítsük szét a gyökereket csillag alakban.

4. Töltsük fel a gödröket földdel úgy, hogy a talaj az ültetőhelyen kissé domborodjon. Öntözzünk, és takarjuk a talajt.

5. Tavasszal adjunk a liliomoknak komposztot és komplex műtrágyát. A virágzásig tartsuk őket nyirkosan, később ne öntözzük.

Szaporításhoz vegyünk le nyár végén néhány, a levél-hónaljakban képződött fiók-hagymát, és ültessük el őket körülbelül 1 cm mélyen.

Tűzliliom gondozása

A tűzliliom egyszerűen gondozható hagymás növény. Júniustól júliusig virágzik. Vágott virágnak is alkalmas. A közvetlen napfényt kedveli, tövét azonban árnyékolni kell. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban tenyésszük. Kötött talajban a gyökerek elrothadnak, mert nem tűrik a pangó vizet.

Tavasz – trágyázás

Kihajtáskor adjunk a hagymáknak érett komposztot vagy káliumban gazdag komplex műtrágyát.

Nyár – gondozás

Száraz időben alaposan öntözzük a növényeket. A takaróréteg megakadályozza a talaj gyors kiszáradását. Szükség esetén támasszuk meg a szárakat. Távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, de hagyjuk meg a szár és a levelek minél nagyobb részét.

Ősz – ültetés

Szeptemberben vagy októberben ültessük el a hagymákat egymástól 20-30 cm távolságra olyan mélyen, hogy a felettük lévő földréteg a hagyma magasságánál kétszer vastagabb legyen. A kötött talajba készítsünk vizelvezető réteget.

Kártevők és betegségek

A fuzáriumgombák rothadást okoznak. A hagymák alján és levelein barnásfekete foltosodás látható, végül a hagymák elhalnak. Távolítsuk el és semmisítsük meg a beteg hagymákat. A fertőzött helyre négy-öt évig ne ültessünk hagymás növényt.