Hagymás virágok

Madársóska (Oxalis)

A törékeny, illatos madársóska sajnos gyakran rövid életűnek bizonyul kertjeinkben.

Madársóska jellemzői

A madársóska lóherére hasonlító leveleinek köszönheti a nevét, amelyek oxálsavat tartalmaznak és enyhén savanykás ízűek.

A nálunk honos erdei madársóska (Oxalis acetosella) finom, fehér virágai áprilistól májusig nyílnak. Éjjel és rossz időben a virágok becsukódnak, sőt éjjel a kis levelek is. A szeldeltlevelű madársóska (Oxalis enneapbylla) fehér, halvány – (‘Rosea’) vagy sötétrózsaszín (‘Rubra’), apró virágai ugyanebben az időben nyílnak, levelei szürkészöldek és többszörösen szeldeltek.

A mirigyes madársóska (Oxalis adenopbylla) nagyon elterjedt. Rózsaszínes-lilás, fehér torkú virágai májustól júliusig nyílnak. A szürkészöld levelek erősen tagoltak és 10-15 cm magas, tömött párnát alkotnak. A lenvirágú madársóska (Oxalis inops) világoszöld levelei három részből állnak, halvány-rózsaszín, sárga torkú virágai június és szeptember között nyílnak. Ezenkívül léteznek még fagyra érzékeny fajok is, amelyeket dézsában nevelhetünk. Közismert a szerencse-here (Oxalis deppei), amelyet gyakran ajándékoznak Újévkor, hogy szerencsét hozzon.

Madársóska ültetése

Miután az egyes fajoknak különböző igényeik vannak a talajt és a fényviszonyokat illetően, a kert teljesen különböző részeibe ültethetjük őket. Az erdei madársóska a félárnyékos vagy árnyékos fákkal beültetett helyeket kedveli, ahol humuszos, nyirkos a talaj. A többi faj inkább a napos helyeket kedveli. Gyakran ültetik őket sziklakertbe. Vegyük azonban figyelembe, hogy a meszet nem tűrik; a laza, homokos talajt részesítik előnyben.

A hangafélékkel beültetett, kavicsos ágyások vagy a járólapok közötti hézagok kínálnak nekik ideális ültetőhelyet. Sok faj hajlamos az elburjánzásra. Magjait elszórva különösen a lenvirágú madársóska terjed gyorsan, és szabályos gyom lesz belőle. Ezért rendszeresen távolítsuk el a hervadt virágokat, mielőtt megérnének a magházak.

A virágok reagálnak a fényviszonyok változásaira. Egyes fajok virágai felhős napokon és éjjel csukódnak be, mások az erős déli napsütésben.

Ültetés lépései

1. Az ültetésre szánt helyen15 cm mélyen lazítsuk fel a földet. Ha kötött a talaj, keverjünk bele homokot.

2. Ássunk ki egy lapos, széles, körülbelül 10 cm mély ültetőgödröt. Kötött, összetömörödött talajnál forgassunk bele 5 cm vastag homokréteget.

3. Az ültetőgödör oldalát béleljük ki műanyag kerettel, hogy megakadályozzuk a túlzott elburjánzást. A felső perem egy szintben legyen a talajjal.

4. A gyöktörzseket, illetve rizómákat 5 cm mélyre, egymástól 5-10 cm-es távolságra rakjuk le. Töltsük fel földdel, és jól öntözzük meg.

5. Nyáron, hosszabb ideig tartó szárazság esetén alaposan öntözzünk, mert a madársóskafajok csak elégséges vízellátás mellett virágoznak gazdagon.

Madársóska gondozása

Az erdei és a szeldeltlevelű madársóska a félárnyékot és az árnyékot szereti, a többi inkább a napot. Jó vízáteresztő talajban neveljük. Az erdei madársóska humuszos, nyirkos, savanyú, a többi homokos, laza talajt igényel.

Ősz – ültetés és szaporítás

A fagytűrő madársóska-fajokat ősszel ültessük el kb. 5 cm mélyre, egymástól 5-10 cm-es távolságra. A már megeredt növények nagyobb bokrait ilyenkor ássuk ki és osszuk szét.

Nyár – talajtakarás és öntözés

A növények körül takarjuk a talajt komposzttal, hogy tápanyagokat juttassunk nekik és a talaj nyirkos maradjon. Minden fajnak nagy a nedvességigénye. Hosszabb ideig tartó szárazság esetén kiadósan öntözzünk.

Következő ősz – fagyvédelem

Nedves teleken a madársóska-fajok rizómái és gumószerű raktározószervei könnyen rothadnak A fóliatakarás védelmet nyújt. A lenvirágú madársóskát zord fekvésű helyeken takarjuk be levelekkel vagy fenyőágakkal.

Szaporítás: virágzás után ássuk ki a bokrokat, osszuk szét a rizómákat, vagy a gumókról szedjünk le sarjakat és ültessük el őket.

Kártevők és betegségek

Forró, száraz időben a madársóskát takácsatkák támadhatják meg. A parányi kártevők addig szívogatják a levelek nedveit, míg azok elsárgulnak, majd elszáradnak. Erős fertőzésnél finom fonadékokat fedezhetünk fel a növényen. Megelőzésként rendszeresen öntözzük és permetezzük a töveket.