Kerti növények

Vaníliavirág (Heliotropium arborescens)

Fűszeres illata virágai miatt a perui kunkort kerti vaníliának is nevezik.

Vaníliavirág jellemzői

Dél-amerikai hazájában a perui kunkor  vagy más néven vaníliavirág (Heliotropium arborescens) évelő félcserjeként növekszik, fagyérzékenysége miatt azonban nálunk többnyire egynyári virágként nevelik. Átteleltetni elsősorban azokat a növényeket érdemes, amelyeket mutatós, magas törzsű példánnyá alakítottunk.

A vaníliavirágra jellemzőek a ráncosan érdes, sötétzöld levelek, amelyek felett júniustól jelennek meg a kék, liláskék vagy pirosas-lila virágokból álló hatalmas ernyővirágzatok. A virágok mindig a napfény felé fordulnak. Erre utal a nálunk honos napkunkor (H. europaeum) elnevezés is. Mivel az eső hamar tönkreteszi a szépségét, esőtől védett helyre ültessük. Kedvelt fajtája az 50- 60 cm magas ‘Marine’ és a mind-össze 30 cm-es ‘Mini Marine’.

Vaníliavirág ültetése

A vaníliavirágot elsősorban erkélyen, dézsában tartják, de ágyásban is nevelhető. Liláskék virágai a tarka ágyások értékes kiegészítői. Fontos, hogy esőtől védett, nem túl nyirkos helyet kapjon. Nyári virágokból és perui kunkorból színpompás növényegyüttest alakíthatunk ki. Akár egymagában, akár kis csoportokba ültetjük, látványa mindig feltűnő.

Évelők között mutatós köztes növényként használhatjuk. Sötét levelei és virágai mellett szinte felragyog a sárga nagyfészkű szépecske (Coreopsis grandiflora) és a pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida). A perui kunkor évelőágyások szegélyezésére is alkalmas. Az edénybe ültetett perui kunkort egészen közel vihetjük a házhoz, vagy a teraszra állíthatjuk, hogy élvezhessük kellemes illatát.

Ültetés lépései

1. Februárban vagy márciusban töltsünk meg egy ládát egészséges, tőzegmentes talajkeverékkel. Ritkásan szórjuk el az apró magokat.

2. A magokat enyhén nyomkodjuk le. de ne takarjuk be földdel, mivel fényben csiráznak. Tartsuk őket nyirkosan, meleg és világos helyen.

3. Négy hét múlva tűzdeljük a magoncokat egyenként virágfölddel megtöltött cserepekbe. Tartsuk őket világos, szellős helyen.

4. A növekedési időszakban többször csípjük le a hajtáscsúcsokat. Április végétől eddzük a palántákat.

5. Május közepe után ültessük ki a növényeket (20-30 cm). Nyáron folyamatosan öntözzünk és trágyázzunk. Távolítsuk el az elnyílt szárakat.

Vaníliavirág gondozása

A Perui kunkor egyszerűen gondozható egynyári növény. Hosszan virágzik, júniustól októberig virágzik. Virágai illatosak, ezért nagyon jó méhlegelő.  Közvetlen napfényt kedvelő növény. Meleg, esőtől védett helyet igényel a fejlődéshez. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kíván, amely egyenletes víz- és tápanyagellátást kap. Kerüljük a pangó vizet.

Tavasz – vetés

Januártól márciusig vessük a magokat tálba vagy ládába. Egyszer tűzdeljük át a magoncokat, és május közepe után ültessük ki őket a szabadba, egymástól 20-30 cm-es távolságra.

Nyár – gondozás

Rendszeres víz- és tápanyag-utánpótlást igényel a dús virágzáshoz. Ne hagyjuk kiszáradni, mert nehezen heveri ki a vízhiányt. Folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágzatokat.

Ősz – eltakarítás és teleltetés

Ősszel takarítsuk el a növényeket, és tegyük őket a komposztra. Átteleltetni csak a magas törzsű növényeket érdemes fagymentes, világos, hűvös helyen.

Szaporítása

Dugványozással is szaporítható július-augusztusban, vagy az átteleltetett növények hajtásairól március-áprilisban. A dugványok 18 °C körüli hőmérsékleten hamar meggyökeresednek. Teleltessük a magas törzsű növényeket világos, hűvös (12-15 °C-os) helyen.

Kártevők és betegségek

Gyakran megtámadják az üvegházi molytetvek. A petéket, a lárvákat és a kifejlett tetveket a levelek fonákján találjuk meg. A növény nedvét szívják, és sárgás foltokat hagynak a leveleken. Távolítsuk el a fertőzött leveleket, permetezzünk csalánkivonattal, és tegyünk ki sárga rovarcsapdát.