Díszkert

Aranyvessző (Solidago virgaurea)

Az aranyvessző ragyogó színekben virágzik egészen őszig.

Aranyvessző jellemzői

Míg a nálunk is honos közönséges aranyvesszőt (Solidago virgaurea) kertben nem ültetik, az amerikai vad fajokból mutatós fajtákat nemesítettek. Élénksárga árnyalataik izzó színeket varázsolnak a késő nyári kertbe.

Valamennyi keresztezett fajta sűrű lombú, 50-80 cm magas szárakat és erősen elágazó, tömött virágbugákat fejleszt, amelyek különböző alakúak lehetnek: a mereven felállótól egészen a lazán lehajlóig. Laza formájú a mimózára emlékeztető ‘Goldenmosa’, a sötétsárga ‘Golden Shower’ és a világossárga ‘Golden Gate’. Mereven felállóak ugyanakkor a ‘Strahlenkrone’ lapos virágcsomói. A ‘Goldweder’ halványsárga virágai korán és hosszú ideig nyílnak.

A kékeslevelű aranyvessző (Solidago caesia) drótszerű, hamvaskék szárain kecses aranysárga bugák fejlődnek. A 60 cm magas növény augusztustól szeptemberig nyílik.

Közönséges aranyvessző
közönséges aranyvessző

Aranyvessző ültetése

Az aranyvessző rendkívül igénytelen évelő, amely sokat megőrzött a vadon élő változatok örökségéből. Gyakran találkozhatunk például a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) elvadult állományaival vasúti töltéseken és meddőhányókon. Az aranyvessző jól érzi magát a kert természetes részeiben, amelyeket kevésbé gondozunk. Ültessünk a szomszédságába magas, vadon növő évelőket és bokrosodó fűféléket.

Évelőágyásban nyárias sárga színben ragyog az aranyvessző. Ügyeljünk ugyanakkor, nehogy az erő-teljes növekedésű évelők elnyomják a gyengébb szomszédokat. Az aranyvessző kedvező helyen növekedhet a szegélyágyás hátterében, középmagas cserjék előtt vagy a kerítés mellett.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz

1. Mihelyt a talaj megművelhetővé válik, lazítsuk fel ásóvillával 20-25 cm mélyen.

2. A nagyon kötött, agyagos vagy futóhomokos talajt javítsuk komposzt hozzáadásával. Felszínesen dolgozzuk bele a talajba.

3. Ássunk ültetőgödröket egymástól 45-50 cm-re. Töltsük fel vízzel, és hagyjuk a vizet elszivárogni. Öntözzük meg a növényeket a cserépben.

4. Vegyük ki az aranyvesszőket a cserépből. Lazítsuk meg a gyökérlabdát, és ültessük el a növényeket. Alaposan öntözzünk.

5. Nyáron, száraz időben öntözzünk. Kössük ki a magas fajtákat bambuszrúdhoz, vagy támasszuk meg őket karóval.

Aranyvessző gondozása

Tavasz – ültetés és tőosztás

A legkedvezőbb ültetési Az idősebb példányokat osszuk részekre, vagy szaporítsuk a növényt dugványozással. Vessük el a kékeslevelű aranyvessző magjait, de virágzásra csak a következő évben számíthatunk.

Nyár – gondozás

Száraz időben alaposan öntözzünk, hogy a növények dúsan nyíljanak. Támasszuk meg a magas fajtákat botokkal vagy karokkal.

Ősz – visszavágás és trágyázás

Lehetőleg a magok érése előtt vágjuk vissza az elnyílt szárakat, különben nagyon elszaporodik a növény. A fagy beállta előtt vágjuk vissza az aranyvesszőket tenyérnyire a talaj felett, és takarjuk a talajt komposzttal. Fagyvédelemre nincs szükség.

Kártevők és betegségek

Meleg nyári időben, száraz helyen elszaporodhatnak a lisztharmat gombái. A leveleket és a rügyeket fehéres-szürke gombafonal-szövedék borítja. Megelőzésképpen öntözzünk rendszeresen, és permetezzünk mezeizsurló főzettel. Távolítsuk el a fertőzött növényi részeket.