Kerti növények

Aranyvessző (Solidago virgaurea)

Az aranyvessző ragyogó színekben virágzik egészen őszig.

Aranyvessző jellemzői

Míg a nálunk is honos közönséges aranyvesszőt (Solidago virgaurea) kertben nem ültetik, az amerikai vad fajokból mutatós fajtákat nemesítettek. Élénksárga árnyalataik izzó színeket varázsolnak a késő nyári kertbe.

Valamennyi keresztezett fajta sűrű lombú, 50-80 cm magas szárakat és erősen elágazó, tömött virágbugákat fejleszt, amelyek különböző alakúak lehetnek: a mereven felállótól egészen a lazán lehajlóig. Laza formájú a mimózára emlékeztető ‘Goldenmosa’, a sötétsárga ‘Golden Shower’ és a világossárga ‘Golden Gate’. Mereven felállóak ugyanakkor a ‘Strahlenkrone’ lapos virágcsomói. A ‘Goldweder’ halványsárga virágai korán és hosszú ideig nyílnak.

A kékeslevelű aranyvessző (Solidago caesia) drótszerű, hamvaskék szárain kecses aranysárga bugák fejlődnek. A 60 cm magas növény augusztustól szeptemberig nyílik.

Közönséges aranyvessző
közönséges aranyvessző

Tavasszal vásároljunk aranyvesszőket kellően nagy cserépben. Válasszunk zömök, egészséges növényeket több rövid, erőteljes szárral. Ne vegyünk foltos levelű vagy gyenge hajtású növényt.

Aranyvessző ültetése

Az aranyvessző rendkívül igénytelen évelő, amely sokat megőrzött a vadon élő változatok örökségéből. Gyakran találkozhatunk például a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) elvadult állományaival vasúti töltéseken és meddőhányókon. Az aranyvessző jól érzi magát a kert természetes részeiben, amelyeket kevésbé gondozunk. Ültessünk a szomszédságába magas, vadon növő évelőket és bokrosodó fűféléket.

Évelőágyásban nyárias sárga színben ragyog az aranyvessző. Ügyeljünk ugyanakkor, nehogy az erő-teljes növekedésű évelők elnyomják a gyengébb szomszédokat. Az aranyvessző kedvező helyen növekedhet a szegélyágyás hátterében, középmagas cserjék előtt vagy a kerítés mellett.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz

1. Mihelyt a talaj megművelhetővé válik, lazítsuk fel ásóvillával 20-25 cm mélyen.

2. A nagyon kötött, agyagos vagy futóhomokos talajt javítsuk komposzt hozzáadásával. Felszínesen dolgozzuk bele a talajba.

3. Ássunk ültetőgödröket egymástól 45-50 cm-re. Töltsük fel vízzel, és hagyjuk a vizet elszivárogni. Öntözzük meg a növényeket a cserépben.

4. Vegyük ki az aranyvesszőket a cserépből. Lazítsuk meg a gyökérlabdát, és ültessük el a növényeket. Alaposan öntözzünk.

5. Nyáron, száraz időben öntözzünk. Kössük ki a magas fajtákat bambuszrúdhoz, vagy támasszuk meg őket karóval.

közönséges aranyvessző

Mit ültessünk mellé?

A citromsárgától a mély aranyig terjedő ragyogó színárnyalatok pompásan illenek a kék tónushoz, a tüzes piroshoz és a narancsvöröshöz egyaránt. Hasonló jellegéből fakadóan dúsan növő aranyvessző alkalmas társnövénye a vad évelők közül a lángvörös kasvirág, a méhbalzsam (monarda) és a napfényvirág (Helenium). Jól mutatnak mellette a magas nyári virágok, köztük a pompás rézvirág (Zinnia elegans), a pompás napranéző, a dália (Dahlia), és a pompás kúpvirág.Falak vagy sötét cserjék előterében jól érvényesül az aranyvessző, amelynek mutatós kiegészítői közé tartoznak a díszfüvek, így a vesszős köles (Panicum virgatum) vagy a tollas nádtippan (Calamagrostis x acutiflora).

Vonzza a méheket, a lepkéket és az egyéb hasznos rovarokat. Ne használjunk a közelében rovarirtó szert.

Aranyvessző gondozása

Tavasz – ültetés és tőosztás

A legkedvezőbb ültetési Az idősebb példányokat osszuk részekre, vagy szaporítsuk a növényt dugványozással. Vessük el a kékeslevelű aranyvessző magjait, de virágzásra csak a következő évben számíthatunk.

Nyár – gondozás

Száraz időben alaposan öntözzünk, hogy a növények dúsan nyíljanak. Támasszuk meg a magas fajtákat botokkal vagy karokkal.

Ősz – visszavágás és trágyázás

Lehetőleg a magok érése előtt vágjuk vissza az elnyílt szárakat, különben nagyon elszaporodik a növény. A fagy beállta előtt vágjuk vissza az aranyvesszőket tenyérnyire a talaj felett, és takarjuk a talajt komposzttal. Fagyvédelemre nincs szükség.

Gyökérsarjai segítségével gyorsan terjeszkedik. Két három évenként osszuk részekre.

Szaporítás: kora nyáron egyszerűen szaporítható dugványozással. A dugványok homok-tőzeg keverékében hamar meggyökeresednek.

Kártevők és betegségek

Meleg nyári időben, száraz helyen elszaporodhatnak a lisztharmat gombái. A leveleket és a rügyeket fehéres-szürke gombafonal-szövedék borítja. Megelőzésképpen öntözzünk rendszeresen, és permetezzünk mezeizsurló főzettel. Távolítsuk el a fertőzött növényi részeket.