ÉrdekességKiemelt

Anyák napja: Érdekességek és szokások világszerte

Tudtad, hogy az anyák napját bár világ szerte, annak szinte minden szegletén megünneplik, még is teljesen más dátumokon, más-más szokások szerint teszik azt? Sokan az ünnep pontos eredetét sem ismerik kellőképp, pedig egy igazán izgalmas történet.

Anyák napja eredete

Az anyák napja már egy évezredek óta tartó, világszerte elismert, becsben tartott tradíció.

Kevesen tudják, hogy a ma ismert anyák napjának történelmi gyökerei eredetileg egészen az ókori Görögországig vezethetőek vissza. Igazán népszerűvé viszont minden kétséget kizáróan az Egyesült Államok tette. Ünneppé nyilvánításának harcát pedig a Nyugat-virginiai származású Anna Marie Jarvis-nak köszönheti a nagyvilág, akit a sors végül szomorú módon, sajnos egyetlen gyermekkel sem tudott megáldani.

anyák napi ajándék

Az akkori Görögország politeista vallása révén ezt a napot Rheának, azt istenek anyjának a tiszteletére, illetve ezzel egyetemben az összes anya megbecsüléséből kifolyólag tartották.

Lényegét mindannyian jól ismerjük: Ez az a páratlan nap, ami csak is kizárólag az anyukákról szólhat. Hálánkat a lehető legjobban kifejezve, megpróbáljuk megköszönni édesanyánk számára mindazt az egyébként szavakba nem önthető, irdatlan mennyiségű erőfeszítést amit értünk és családunkért tett, vagy tesz éppen ezekben a pillanatokban is.

anyák napi képek

Anyák napja a világban

Európa

Az Egyesült Királyságban az anyák napja sokkal inkább kötődött kezdetben a vallás egyházi keretek közötti tiszteletéhez, ellenben például Amerikával, ahol már az elejétől fogva az anyák megbecsülésére és szeretetére irányult. A brit, valamint ír lakosság körében is az egyik legelterjedtebb anyák napi ajándékok közé tartoznak a különféle sütemények.

Franciaországban az anyák napja javarészt Napóleon nevéhez fűzhető, bár hivatalossá csak sokkal később, az 1900-as években vált. Divatos ajándéknak számítanak náluk a direkt ezen alkalomra megtervezett, és elkészített torták.

Magyarországon május első vasárnapján tartjuk (Ez idén 2023.05.07 vasárnap) , különösen nagy figyelmet fordítva rá az óvodák és iskolák részéről. Norvégiában ez a bizonyos dátum azonban február második vasárnapja.

Románia, Albánia, Montenegró és Bosznia a márciusi Nemzetközi Nőnap keretein belül ünnepel. Viszont a lengyelek csak a nyár elején, pontosabban május 26.-án.

Új-Zéland

Május második vasárnapján viszonylag hamar megtelnek a piacok Új-Zélandon. A virágárusítás ezen időszakra nyilvánvalóan hatalmas méreteket ölt. A nap további részében a legtöbben egy közös piknikre invitálják szüleiket valamelyik lélegzetelállító, meseszép parkba, amiből a helyiek igazán sokkal büszkélkedhetnek.

Észak-Amerika

Az ünneplés dátuma itt május második vasárnapjára esik. Bevett helyi szokás többek között, hogy a gyermekek anyukájukat egy ágyba vitt reggelivel köszöntik, már közvetlen a kora délelőtti órákban.

Napközben programokon vesznek részt, melyek célja a teljes körű ellazulás. A családok végül ajándékozással egybekötött, közös, díszes ünnepséget szerveznek, amin a központi dekorációs elemek természetesen a különböző, bűbájos, attraktív virágok.

Közép és Dél Amerika

Mexikóban nagy hagyománya van az ünnepnek. Május 10.-én El Salvadorhoz hasonlóan, igazi latinos, egyedi hangulatú, élő zenés programok keretein belül mulatnak a családtagok, néhány speciális, helybeli ital társaságában.

Brazíliában meglehetősen hasonlókép történik minden, mint Észak Amerikában. Közös vásárolgatás, ebéd vagy vacsora, és egyéb programok eltöltése a nap folyamán. A brazil éttermek, cukrászdák, kávézók ezen alkalommal különleges, ünnepi kínálatokkal és díszítéssel várják a vendégeket.

Arab országok

A legtöbb arab ország, mint például Egyiptom, Katar, Szaúd-Arábia és Irak március 21.-én tartják az anyák napját. Ezért is fölöttébb érdekes, hogy az etnikailag és vallásilag egyébként roppantul hasonló Algéria viszont velük ellentétben május utolsó vasárnapján. A legvalószínűsíthetőbb azonban, hogy ennek mindössze politikai okok állnak a hátterében.

Ázsia

Dél-Koreában nem szokás különbséget tenni anya és apa között. A helyiek ebből kifolyólag nem anyák, hanem egy úgy nevezett szülők napjának keretein belül köszöntik fel családtagjaikat.

Japánban egy rövid kihagyást követően, a második világháború befejeztével térhetett vissza az ünnep, ugyan is előtte szigorúan bojkottálva voltak az országban a nyugati szokások. A legelterjedtebb ajándék túlnyomórészt a vörös szegfű. Meglepetés reggeli, ebéd vagy vacsora elkészítése az amerikaiakhoz hasonlóan itt is egy igazán elterjedt szokás. Az ilyen jellegű ételeknek pedig a tojás az egyik legfőbb összetevője.

Thaiföldön egy egyedülálló érdekesség, hogy az anyák napját augusztus 12.-én, azaz Sirikit királynő születésnapjával párhuzamosan tartják, az Ő mélységes tiszteletének jeléül.

Anyák napi ötletek

Anyák napján, egy kicsit végre minden róluk szólhat, és kisebb-nagyobb kedveskedések formájában próbáljuk bebizonyítani nekik, hogy mérhetetlen szeretetük viszonozva van. Hogyan is tehetnénk emlékezetesebbé az anyák napját, mint néhány furmányos, egyedi ötlet fizikai síkon történő megvalósításával?

A saját, kreatív, kézműves tárgyak szinte verhetetlenek, de aki nem túl gyakorlatias, kiváló választás lehet egy könyv, vagy kozmetikai termék.

Igazi különlegességnek számítanak a karakteres, széles választékkal bíró, kézműves szappanok, melyek közül az egyik általánosan elfogadott nagy kedvenc a levendulás és a rózsa illatú.

A ház különböző, gyakran látogatott pontjain szórjunk szét pár különböző, akár saját kézzel készített ajándék kártyát, melyeken 1-1 vers, idézet, vagy csak egyszerűen néhány kedves, szívmelengető szó lapul meg.

Végezetül pedig, semmiképp ne felejtsük el átnyújtani az adott ízléshez legjobban passzoló virágot pár őszinte szó kíséretében.

Anyák napja dátumok

Február második vasárnapja.

Norvégia

Március 8.

Afganisztán, Bulgária, Szerbia

Március 21.

Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Szaud-Arábia

Május első vasárnapja.

Magyarország, Portugália, Spanyolország

Május 10.

Guatemala, Mexikó

Május második vasárnapja

Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Németország, Peru, Svájc, Szlovákia

Május 26.

Lengyelország

Május utolsó vasárnapja.

Franciaország, Marokkó, Svédország

Június második vasárnapja.

Luxemburg

Augusztus 12.

Thaiföld

Október harmadik vasárnapja.

Argentína

December 8.

Panama