Kerti növények

Varázsmogyoró (Hamamelis)

A varázsmogyoró már tél végén hozza sárga, törékeny virágait.

Varázsmogyoró jellemzői

A varázsmogyoró már télen nyitja laza bojthoz hasonló, enyhe illatú virágait. A virágszirmok olyanok, akár az összegyűrt kis szalagok. Fagyban és hóban teljesen felcsavarodnak, jó időben pedig kibontakoznak. A durva levelek csak virágzás után jelennek meg, és a mogyoró lombjához hasonlítanak.

A mogyoróra hasonlítanak a göcsörtös magtokok is, amelyeket ősszel feltörhetünk, így kipörögnek belőlük a magok. A varázsmogyoró, más néven csodamogyoró, ősszel másodszor is nagyon látványos: lombja fajtától függően sárga, narancssárga vagy piros színben ragyog.

Varázsmogyoró (Hamamelis)

A kínai varázsmogyoró (Hamamelis mollis) magassága 3-5 m, szélessége többnyire ezt is meghaladja. Fontos fajta a ‘LichtmeBzauber’ (nagy, aranysárga virágok), a ‘Pallida’ (kénsárga virágok, terebélyes növekedésű) és a ‘Brevipetala’ (kicsi, narancssárga, sűrűn növő virágok).

A japán varázsmogyoró (Hamamelis japonica) magassága csak 3 m. Kevés változata létezik.

A varázsmogyoró-hibridek (Hamamelis x) a két faj keresztezéséből jöttek létre. A borvörös ‘Diané’-t tartják a legjobb piros hibridnek. A narancssárgától a rézszínű árnyalatokig terjedő színben virágzik a ‘Feuerzauber’, a ‘Hiltingbury’, a ‘Jelena’ és a `Ruby Glow’. Sárga fajta az ‘Arnold Promise’, a ‘Barmstedt Gold’, az ‘Orange Beauty’, a ‘Pritnavera’ és a ‘Westerstede’.

A kikeleti varázsmogyoró (Hamamelis vernalis) nálunk ritkán fordul elő. Magassága csupán 2 m, virágai sárgák, és csodálatos őszi lombszínt

A nagylevelű csodamogyoró (Hamamelis virginiana) őszi virágzásával kivételt képez a varázsmogyorók között. A világossárga virágok októberben jelennek meg, a lombhullással egy időben. Az egyenes szárú bokor magassága elérheti az 5 m-t.

Varázsmogyoró (Hamamelis)

Varázsmogyoró ültetése

A varázsmogyorót alapvetően külön telepítsük. Előkertben korai virágai már télen köszöntik az arra járót. A terasz mellett a virágokat és a ragyogó őszi lombszínt egészen közelről élvezhetjük. Sötét, örökzöld cserjék és fák előtt érvényesülnek legjobban a törékeny, világos virágok

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősszel

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer mélyebb és háromszor szélesebb ültetőgödröt. A földet keverjük komposzttal.

2. Töltsünk vissza a gödörbe egy kevés földet. A varázsmogyorót vegyük ki a konténerből. Lazítsuk fel a gyökereket.

3. A varázsmogyorót helyezzük a gödörbe úgy, hogy a gyökérlabda talajszintben legyen. Ha kell, adjunk még hozzá földet.

4. A gyökér körül töltsük fel a gödröt dúsított földdel. Óvatosan tapossunk tányért, majd alaposan öntözzük meg.

5. Az ültetés helyét takarjuk 5-10 cm-es rétegben aprított fakéreggel, amely nyáron nyirkosan tartja a talajt.

Az oltás helye alatt megjelenő vadhajtásokat közvetlenül a törzsnél vágjuk le, mert tápanyagokat vonnak el a növénytől.

Varázsmogyoró gondozása

A varázsmogyoró egy lombhullató cserje.  Januártól áprilisig virágzik. Virágai enyhe illatúak. Teljes napfényben vagy félárnyékban egyaránt szépen fejlődik. Jó vízáteresztő talajt kíván. Hűvös, nyirkos, humuszos talajt igényel. Nem tűri a magas mésztartalmat és a pangó vizet.

Ősz – ültetés és védelem

Amint lehullottak a levelek, a varázsmogyoró nyugalmi szakaszba kerül. Ez kedvező időszak az ültetésre. Takarjuk a talajt fenyőágakkal.

Tavasz – talajtakarás

Távolítsuk el a fenyőágakat. A gyökérzónában terítsünk szét komposztot, amely serkenti a talajéletet, és új tápanyagokat juttat a varázsmogyorónak. Májustól terítsünk szét aprított fakérget, hogy nyáron nyirkosan és hűvösen tartsa a talajt.

Nyár – öntözés

Száraz időszakban kiadósan öntözzük a varázsmogyorót, hogy a cserje gyökérzónája ne száradjon ki.

Kártevők és betegségek

A varázsmogyoró kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló. Ha nyáron a levelek lecsüngenek és kissé bepöndörödnek, az annak a jele, hogy a növény szárazságtól szenved. Azonnal öntözzük meg, és jól takarjuk be a talajt.