Kerti növények

Örökzöld bangita (Téli bangita)

A tetszetős virágernyőkkel és termésekkel ékesített örökzöld bangita kedvelt díszcserje.

Örökzöld bangita jellemzői

A bangiták nemzetségébe két örökzöld faj is tartozik, amelyek Kína erdeiben honosak, és ezért a félárnyékos helyet kedvelik. Hideg vagy száraz időben lombjuk a rododendronéhoz hasonlóan fonnyadtan csüng, erős fagyban pedig részben akár le is hullhat.

A ráncoslevelű bangita (Viburnum rhytidophyllum) mereven felfelé növekszik, magassága a 4 m-t is elérheti. Sötétzöld, nyelv alakú levelei 20 cm hosszúak, hegyes csúcsban végződnek. Színük ráncos, fonákjukat szürke, filces szőr borítja. Nagy, tejszín-fehér, májustól júniusig nyíló virágai lapos bogernyőket alkotnak a hajtáscsúcsokon. Piros, bogyószerű, mérgező termései szeptembertől érnek. Színük idővel feketére változik.

ráncoslevelű bangita (Viburnum rhytidophyllum)
ráncoslevelű bangita (Viburnum rhytidophyllum) – fotó: Luis Ecenarro cc-by-sa

A törpe bangita (Viburnum davidii) laposan elterülve fejlődik, és csak 30-50 cm magasra nő. Kissé fagyérzékeny növény, ezért védett helyet és téli gallytakarást igényel. Feltűnő erezetű levelei valamivel kisebbek, de hasonlóan érdesek. Rózsaszínes fehér virágernyői júniustól nyílnak. Mérgező, hamvaskék bogyói szeptembertől díszlenek.

törpe bangita (Viburnum davidii)
törpe bangita (Viburnum davidii) – fotó: Yoan MARTIN – cc-by-sa

Örökzöld bangita ültetése

Erőteljes lombja és nagyméretű bogernyői miatt mindkét faj feltűnő jelenség. Önmagában elsősorban a ráncoslevelű bangita mutat jól. A lecsüngő hajtású növény idősebb korában érdekes, íves formát ölt. Cserjecsoportokban mindkét faj jól mutat. Lombhullató cserjék mellett különösen előnyösek, mert télen is megőrzik szépségüket. A ráncoslevelű bangita jól illik szabadon növő sövényekbe, és változatossá teszi a látványt. A törpe bangitát félárnyékos ágyásba is ültethetjük, ahol a vegyes növényegyüttes vázát alkothatja.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz

1. Ássunk a gyökérlabda átmérőjénél kétszer nagyobb és mélyebb gödröt. A földet keverjük össze komposzttal.

2. Ütögessük a cserepet a földhöz, hogy a gyökérlabda kilazuljon, és vegyük ki a növényt. Kissé lazítsuk meg a gyökereket.

3. Tegyünk a gödörbe egy réteg földet, és állítsuk bele a gyökérlabdát úgy, hogy teteje talajszintbe kerüljön.

4. Töltsünk a gyökérlabda köré feljavított földet, és tapossuk le. Körben hagyjunk öntözőtányért.

5. Alaposan öntözzük meg a növényt. Takarjuk a talajt komposzttal vagy aprított fakéreggel, így a föld hűvös és nyirkos marad.

Az örökzöld fajok hamvas-piros vagy -kék termései nagyon mutatósak, de az emberre mérgezőek.

Gondozása

Az örökzöld bangita májustól júniusig virágzik, bogyós gyümölcse szeptembertől terem. Az örökzöld bangita a félárnyékot kedveli. A téli tűző napsütés elszáríthatja a növény leveleit. Humuszos, jó vízáteresztő talaj, amely lehet enyhén savanyú vagy kissé meszes.

Tavasz – ültetés és metszés

Ültessük el a cserjét, mihelyt felenged a talaj. Alaposan öntözzük meg. Ritkítsuk kissé az idősebb növények ágait.

Nyár – gondozás és szaporítás

Száraz időszakokban bőven öntözzünk. Szaporításhoz kora nyáron hajlítsunk le egy ágat a talajra, kupacoljunk rá földet, és öntözzük meg. Ha kifejlődtek a gyökerek, válasszuk le a bujtványt az anyanövényről, és ültessük el.

Ősz – fagyvédelem

A többi örökzöldhöz hasonlóan a bangitát is öntözzük meg alaposan az első fagy előtt. Télen is öntözzünk, ha nem fagyott a talaj. Az érzékenyebb törpe bangitát takarjuk gallyakkal.

Kártevők és betegségek

A mezei poloska kb. 1 cm hosszú, többnyire zöld színű, hátán háromszög alakú pajzsot visel, és a növények nedvét szívja. A levelek elsatnyulnak, a virágok nem nyílnak ki. A hűvös reggeli órákban összeszedhetjük a még merev állatokat. A madarak rendszerint gondoskodnak róla, hogy e kártevők ne szaporodhassanak el.