Kerti növények

Bóbitacserje (Fothergilla major)

Májusban fehér virágfelhőjével majd élénk-piros őszi lombszínével bűvöl el.

Bóbitacserje jellemzői

A bóbitacserje májusban nyílik. Mézillatú, fehér virágai kecsesen ülnek a hajtások csúcsain. Ősszel élettelibb hatású a cserje, amikor a nagy, kerekded levelek szikrázó narancs-vörösre színeződnek. A bóbitacserje ugyanabba a családba tartozik, mint a csodamogyoró, ezért lassan és bokrosan nő. A növényt nem kell metszeni és fagytűrő. Két faja kapható.

A korai bóbitacserje (Fothergilla gardenii) 0,8-1,2 m-es magasságával kecses, de terebélyes növekedésű. A virágok a levelek előtt jelennek meg és fehér, duzzadó pettyekkel borítják be a növényt.

korai bóbitacserje (Fothergilla gardenii)
korai bóbitacserje (Fothergilla gardenii)

A csillagszőrű bóbitacserje (Fothergilla major) 2-3 m magasra is megnő, széles, kúp alakú koronát nevel. A hajtás-csúcsokon ülő virágok hossza elérheti a 8 cm-t. Ősszel a pompás cserje tüzes színekbe burkolózik. Fothergilla monticola néven is kapható.

csillagszőrű bóbitacserje (Fothergilla major)
csillagszőrű bóbitacserje (Fothergilla major)

Bóbitacserje ültetése

A cserjék különösen tavasszal és ősszel rendkívül szépek, de egyenletes növekedésükkel mindig mutatósak, így különleges helyet érdemelnek. Terasz vagy házfal elé csodásan illik a korai bóbitacserje. Évelőágyásokba hosszan tartó, szép látványt visz. A bóbitacserje szoliterként kapja meg igazán az őt megillető helyet. Szigetszerű ágyásban varázslatos hatású tavaszi virágokból és őszirózsából álló aljnövényzettel. Vegyes évelőágyásban a díszcserjék tartós vázat biztosíthatnak. Tavasszal fehér virágaik minden színhez illenek.

Kedvező időszak az ültetésre a tavasz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. Alját lazítsuk fel ásóvillával.

2. Keverjük össze a kiemelt földet egy vödör komposzttal. Ha meszes a talaj, keverjünk hozzá bőven tőzeget is.

3. A bóbitacserjét vegyük ki a cserépből. Ujjunkkal lazítsuk fel a gyökérlabda oldalát és a gyökereket.

4. Tegyük be a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérlabda teteje a talajjal egy szintben legyen.

5. Töltsük fel a gödröt ültetőfölddel. Tapossunk öntözőtányért, és alaposan locsoljuk meg. Azután végezzünk talajtakarást.

Bóbitacserje gondozása

bóbitacserje egyszerűen gondozható cserje. Májusban virágzik, a virágai enyhén illatosak. Rovarokkal szemben ellenálló. Teljes napfényben vagy félárnyékos helyen neveljük. Teljes napfényben különösen pompás őszi lombszínt kap. Jó vízáteresztő talajt kíván. Nem kedveli a meszes, kötött talajt és a pangó vizet.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Ültessük el a fiatal bóbitacserjéket, amint megművelhetővé válik a talaj, de még mielőtt megjelennek virágaik vagy leveleik. A már meglévő növényeknek adjunk egy marék szerves trágyát, és a gyökérzónában terítsünk szét egy réteg komposztot.

Nyár – öntözés

Ha kevés az eső, öntözzük rendszeresen és kiadósan. Takarjuk a gyökérzónát, hogy a talaj soha ne száradjon ki teljesen.

Ősz – védelem

Terítsünk egy réteg komposztot a gyökérzónára.

Kártevők és betegségek

Nyáron a bepöndörödött levelek és barnás levélcsúcsok vagy -szélek arra utalnak, hogy a talaj nem elég nyirkos. Száraz időben öntözzünk úgy, hogy a talaj nyirkos legyen, de ne túlságosan nedves. Takarjuk a talajt a gyökérzet környékén aprított fakéreggel vagy avarral.