Zöld dísznövények

Vesepáfrány (Polystichum)

Bizonyára sokan ismerik ezt a páfrányfajt a kertekből. Vannak azonban olyan fajták is, amelyeket a lakásban, cserépben is nevelhetünk. Gondozásuk sokkal egyszerűbb, mint más páfrányoké.

Vesepáfrány jellemző

A páfrányok a legrégebben ismert növények közé tartoznak. Számos változatuk a Föld minden szegletében megtalálható. Csak a vesepáfrány nemzetség kb. 225 különböző fajjal büszkélkedhet. Ezek között találhatunk fagyálló fajokat, amelyek szinte semmilyen gondozást nem igényelnek, és léteznek szobanövényként is kiválóan tartható páfrányfajok. Ezek még más páfrányokhoz képest is kevés gondozást igényelnek.

A vesepáfrányt néha „filigránpáfránynak” is nevezik kecses. szép formájú, fogazott levelei miatt. A latin Polystichum név magyarra fordítva „sok sort” jelent, és a levelek fonákján szabályos sorokban elhelyezkedő spóratokokra utal. A páfrány levele akár egy méter hosszúra is megnőhet. A sűrű levélzet vastag, pikkelyes gyöktörzsből fejlődik ki. A fényes, zöld levelek barnás-vörös szőrrel borított szárakon ülnek.

Sok faj esetében a levelek bőrszerűek, ezért a száraz szobai levegővel szemben ellenállóbbak, mint más páfrányfajok. Mindezek ellenére jót tesz a növénynek, ha néha vízzel permetezzük.

Szobanövények

A szobanövényként tartható páfrányfajok általában a Távol-Keletről származnak. A lakásokban leginkább három faj található meg. A szabadban és a lakásban egyaránt jól fejlődő karéjos vesepáfrány (P aculeatum) levelei kemények, hoszszúak és keskenyek, a rövid szárakat rézszínű pikkelyek fedik. A P tsus-simense nevét egy japán szigetről kapta. Ez a viszonylag kicsi páfrány csak a lakásban él meg, de ott jól viseli az alacsony éjszakai hőmérsékletet és a száraz levegőt is.

Kis levelei nyíl alakúak, a levélszárak vékonyak feketék. A nagy, fogazott páfránylevelek keskenyek és csúcsosak.

A díszes vesepáfrány (P. setiferum) talán a szebb faj. A puha, kecses levelek mattzöldek. E fajhoz tartozik Legtöbb fajta, mint pl. ‘Plumosum Densum’, amely a páfránycsalád szebb bolyhos levelű páfrányfajtája.

Vesepáfrány szaporítása

A páfrányok szaporítása nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Ha azonban úgy gondoljuk, hogy már szereztünk némi tapasztalatot a növénygondozásban. próbáljuk ki. Az elért siker utólagosan kárpótol majd minden fáradozást. A vesepáfrány esetében három szaporítási módszer közül választhatunk. A legegyszerűbb megoldás, ha a páfránytövet átültetéskor éles kés segítségével szétválasztjuk.

Hosszadalmasabb és nehezebb feladat, ha a páfrányt spórákról szaporítjuk. A spórák a levél fonákján szabályosan, tokokban helyezkednek el. Vágjunk le egy kifejlett, egészséges levelet, majd tegyük zacskóba, hogy az érett spórák lehullhassanak. A spórákat hintsük fertőtlenített vetőföldre, és fedjük le üveglappal. Biztosítsunk a spóráknak meleg talajt, és várjunk türelemmel.

Érdekes, de csak néhány vesepáfrányfajnál (elsősorban a P setiferumnál) alkalmazható módszer a sarjgumóról való szaporítás, amely a levélkék fonákján, a fő levélér mentén fejlődik. Nyár végén vágjunk le egy levelet, és fektessük tőzeggel vagy mag-földdel töltött ládába. A földet tartsuk nedvesen mindaddig. amíg a magoncokat ki lehet ültetni.

Vesepáfrányok gondozása

A kifejlett példányok levelei a 80 cm-t is elérhetik. A bőrszerű, finoman fogazott levelek rövid, barnás-vöröses szőrzettel borított rövid nyélen ülnek. Minél nagyobb a páfrány, annál szebb.  Egyetlen páfrányfajnak sincs virága és illata.

A vesepáfrány nem bírja a napsütést, meleg helyen elpusztul. Keressünk számára félárnyékos helyet. Egyes fajok az árnyékban is jól fejlődnek. Bőrszerű, kemény levelei miatt viszonylag ellenálló a szoba száraz levegőjével szemben is, de télen a 10 °C körüli hőmérséklet az ideális számára.

A vesepáfrány meglehetősen sok vizet igényel, ezért nyáron öntözzük bőségesen. Télen természetesen kevesebb vizet igényel, de a földnek ilyenkor sem szabad kiszáradnia. Az öntözéshez mindig lágyított vizet használjunk. Néha permetezzük be a növényt vízzel. Rendszeres trágyázást igényel, de csak hígabb oldatot kapjon.

Az átültetésre a március a legmegfelelőbb hónap. Nyugodtan használhatunk általános virágföldet vagy tőzeget.

Kártevők és betegségek

A megbarnult levélszélek ennél a páfrányfajnál túl kevés vízre utalnak. A növény földje sohasem száradhat ki. Ha az egész levél elszáradt, a tövénél ollóval vágjuk le.

Ha a páfrány nem fejlődik, a növénynek valószínűleg több tápanyagra van szüksége. Tavasztól őszig trágyázzuk rendszeresen.

Levéltetvek nyáron jelenhetnek meg a növényen. A szakkereskedelemben kapható rovarirtó szerekkel védekezzünk ellenük. Használjuk ezeket többször egymás után, egy-egy hét várakozási idő elteltével. A házilag készített nikotinos oldat is hatásos a tetvek ellen.