Zöld dísznövények

Közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera) gondozása

A közönséges datolyapálma a legszebb, ugyanakkor a legterebélyesebb felépítésű szobapálmák egyike. Dézsában tartva az erkélyen is jól fejlődik. Idővel meglehetősen nagyra nő.

Datolyapálma jellemzői

A datolyapálmát Észak-Amerika szubtrópusi vidékein, elsősorban Nevadában és Kaliforniában haszonnövényként termesztik. A Kanári-szigeteken az utak mentén is látható. Ezeken az éghajlati területeken lenyűgöző nagyságot érhet el, cserépben tartva azonban sokkal szerényebb méretű marad, és jóval lassabban is nő.

Kanári-főnixpálma (Phoenix canariensis)

Szobanövényként nálunk három különböző datolyapálma terjedt el. Ezek közül a közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera) a legerőteljesebb növekedésű. A kanári-főnixpálma (Phoenix canariensis) szárnyalt levelei nagyon merevek. A harmadik a terpedt főnixpálma (Phoneix roebelenii) alacsonyra növő, kecses faj.

Szaporítása, magtól a pálmáig

Datolyapálmát nagyon egyszerűen nevelhetünk akár a karácsony körül árusított datolya magjából, de szaküzletekben vetőmagokhoz is hozzájuthatunk.

Áztatás

A magokat először egy napra áztassuk be kézmeleg vízbe, majd ültessük cserépbe vagy lapos tálba, amelyet tőzegkorpából és homokból álló keverékkel töltöttünk meg. Az edényt tegyük meleg, 25 °C-os talphőmérsékletű helyre.

Lassan növekszik

Eltarthat egy ideig, amíg megjelennek a zöld hajtások. Az edényt tartsuk melegen, a földet pedig nyirkosan. A magoncok már meglehetősen gyorsan növekednek. Ha elérik a 10-15 cm-es magasságot, állítsuk a cserepet nagyon világos helyre. A növényeket továbbra is öntözzük, de ne trágyázzuk.

Csak egy év múlva ültessük át

Amikor a kis pálma 20 cm magasra nőtt (ehhez kerek egy évre van szüksége), óvatosan ültessük át nagyobb, tápanyagban gazdag földdel megtöltött cserépbe. A vékony gyökerekkel bánjunk óvatosan, nehogy letörjenek. A fiatal növény meleg, világos, magas páratartalmú helyet igényel.

Az erőteljes felépítésű datolyapálma sok helyen jól fejlődik, még olyan körülmények között is, amelyeket más növények nem viselnének el. Zöld leveleinek szépsége jól érvényesül egy világos fal előtt.

Tanácsok a gondozáshoz

A cserépben tartott datolyapálma 2-2,5 méter magasra nő. Ehhez azonban hosszú időre van szüksége, mert meglehetősen lassan fejlődik.Lakásban nem hoz sem virágot, sem termést.

Fény és hőmérséklet

Napos helyen érzi jól magát. Az árnyékot csak rövid ideig viseli el. A helyiség legyen szellős; jó, ha a növényt nyáron kitesszük az erkélyre vagy a teraszra. Az első években melegebb helyen teleltessük, később megfelel a 8-10 °C-os hőmérséklet. Ne álljon huzatban!

Öntözés és trágyázás

A márciustól szeptemberig tartó növekedési időszakban bőségesen öntözzük. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy a növény soha ne álljon vízben. Hetente egyszer adjunk neki tápoldatot. Télen elég, ha 10 naponként öntözzük. Használjunk mindig lágy vizet. A leveleket gyakran töröljük le nedves ruhával.

Föld és átültetés

A fiatal növényeket körülbelül kétévenként, az idősebbeket már csak három-négy évenként ültessük át. Használjunk tápanyagban gazdag virágföldet, és ne feledkezzünk meg a drénrétegről.

Kártevők és betegségek

A levélcsúcsok barnulását és száradását csaknem mindig a túl száraz levegő okozza. Permetezzük rendszeresen a leveleket, kézmeleg vízzel.

Az új leveleken látható barna, perzselt foltok a közvetlen napsütés nyomai. Állítsuk a növényt árnyékosabb helyre.

Ha a pálma nem növekszik, és nem fejlődnek rajta új levelek, túl kevés trágyát adtunk a növénynek. Hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízhez, és átültetéskor használjunk mindig tápanyagban gazdag virágföldet.

A többnyire a levelek tövénél látható fehér, vattaszerű pamacsok gyapjastetvek. A megtámadott részeket töröljük át alkoholba mártott vattás pálcával.