Gyümölcs

Vörös áfonya – élénk színű, kesernyés gyümölcs

A vörös áfonya és a nagybogyós áfonya talajtakaróként is jó szolgálatot tesz.

Jellemzői

Mindkét itt bemutatott áfonyafaj a hangafélék családjába tartozik, és a 4,5-5-ös pH-értékű savanyú talajt kedveli. Mindkét faj örökzöld, és apró, fényes leveleivel kiváló talajtakaró. 20-40 cm magasra nőnek. A fehértől a pirosasig változó színű virágharangjaik tömött fürtöket alkotnak.

Vörös áfonya

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) nálunk ritkás erdőkben és ligetekben fordul elő. Enyhe éghajlaton évente kétszer virágzik a növény: májusban és júniusban, valamint júliusban és augusztusban. Apró, piros, kerek bogyói júliusban és augusztusban, valamint októberben érnek. Vannak nagy és bő termésű fajtái is, például az ‘Eratesegen’ és a ‘Koralle’.

Nagybogyós áfonya

A nagybogyós áfonya (Yaccinium macrocarpon) Észak-Amerika lapjain honos, és akár egy méter hosszú indákat is hozhat. Csak egyszer virágzik: júliusban és augusztusban. Nagy bogyói szeptember végétől októberig érnek. Levelei télen gyakran bronzszínűvé válnak.

Szüret, felhasználás

Az egyébként egyszerűen gondozható fajoknak savanyú talajra van szükségük, hogy jól tenyésszenek. Ha túl meszes a talaj, a növény visszamarad a fejlődésben és sárga leveleket hoz.

A láptalajú ágyás kiváló feltételeket kínál. Kialakítása kissé munkaigényes, de a növények évekig tenyészhetnek benne. Az ágyás legalább 1,5 x 1,5 m-es legyen, és 60-80 cm mélyen ássuk fel. Töltsük meg a gödröt tőzegtalajjal vagy humuszos erdei talajjal. Kötött talaj esetén dolgozzunk bele egy kevés homokot is. Ebben az ágyásban az áfonyacserjéket társíthatjuk virágzó növényekkel, például csarabbal.

Az áfonyát kézzel szedjük, amint a bogyók megértek és jól elszíneződtek. Mivel nem egyszerre érnek, többször szüreteljünk. A szüretelőfésű megkönnyíti a munkát, azonban gyakran éretlen bogyókat is leszedünk vele.

szüretelőfésű
Szüretelőfésű

 

A vörös áfonya 3-6 mm átmérőjű; fehér, lészegény gyümölcshúsa és több magja van. Sok gyümölcssavat, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Nyersen is fogyasztható, de savtartalma miatt összehúzza a száj nyálkahártyáját. Főzzük be sok cukorral. Jellegzetes, fanyar-savanykás ízével kiváló köret vadételekhez.

A nagybogyós áfonya legfeljebb 2 cm átmérőjű, lédúsabb és kevésbé savanykás termést hoz. Befőzéshez kevesebb cukorra van szükségünk, és ízletes ivólevet is készíthetünk belőle. A bogyók 3-4 °C-os hőmérsékleten egy hónapig is eltarthatók, sőt le is fagyaszthatjuk őket.

Mivel a bogyók nem egyszerre érnek, többször szüretelhetjük.

Gondozás

A bemutatott két áfonya fajta május/június és július/augusztus között virágzik. Bogyós termését július/augusztus és októberben terem. Napfény és félárnyékban érzi jól magát. Akkor hoz bő termést ha sok napfény éri, de félárnyékban is tenyészik. Savas, nyirkos talajt igényel, mely laza, humuszban gazdag és mészmentes.

Tavasz – ültetés ás metszés

A legmegfelelőbb ültetési időszak. Ha néhány év elteltével csökken a terméshozam, vágjuk vissza a növényt. Kis állomány esetén szedjük ki a legöregebb hajtást. A nagyobb állományt fűnyíróval vágjuk vissza 2,5 cm-es magasságra. Abban az évben már nem hoz termést, ezért mindig csak egy részét nyírjuk.

Nyár és ősz – szüret

Júliustól többször szüreteljünk. Nagyobb állomány esetén a szüretelőfésű megkönnyíti munkánkat.

Késő ősz – téli védelem

Alaposan öntözzük meg az örökzöld növényt, és szalmával vagy rőzsével védjük a párolgástól.

Olyan növényekkel társítsuk, amelyek hasonló talajt igényelnek. pl. a csarab a rododendron, a széleslevelű hegyi-hanga és a fekete áfonya.

Ültetés

1. készítsük elő az ágyást: alaposan lazítsuk fel, és dolgozzunk bele sok tőzeget. pH-értéke 4,5-5 legyen.

2. Vágjunk le az anyanövényről kb. 15 cm hosszú hajtásdarabkákat, és távolítsuk el róluk az alsó leveleket és virágbimbókat.

3. Ássunk ültetőgödröket egymástól 10 cm-re, és 2-3 cm mélyre ültessük be a dugványokat. Nyomkodjuk le a földet, és öntözzük meg.

4. Terítsünk az ágyásra egy vékony réteg szalmát. Ez árnyékolja, védi a párolgástól és nyirkosan tartja a dugványokat.

5. Száraz idő esetén minden nap permetezzük az ágyást vízzel. A dugványok meggyökeresedését az első új levélhajtás jelzi.