Zöld dísznövények

Olajpálma (Elaeis guineensis) gondozása

A mi éghajlatunkon az olajpálma csak akkor fejlődik jól, ha sok meleget, tápanyagot és nedvességet kap. Kedvező körülmények között nagyméretű, dekoratív növényt nevelhetünk.

Az olajpálma bemutatása

Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben az olajpálma (Elaeis guineensis) a legelterjedtebb növények közé tartozik. Az ottani 26 °C-os hőmérsékleten magassága elérheti a 30 métert is, leveleinek hossza pedig a 3-5 métert. Természetes élőhelyén körülbelül 100 évig él. Törzse sima.

Haszonnövény

Afrikában az olajpálma a legfontosabb haszonnövények egyike, elsősorban termésének magas olajtartalma miatt.

Az érési érési folyamat, amelynek során a termések színe liláról sötétvörösre, majd narancssárgára változik, 6-9 hónapig tart. Egy-egy fa termése a 60 kilogrammot is elérheti. Az olaj illata az ibolyáéra emlékeztet.

Főként a kozmetikai iparban hasznosítják, és egyben a margarin egyik alapanyagául szolgál. A sajtolás után visszamaradó mellékterméket takarmányként hasznosítják. A levelek erjesztett nedvéből pálmabor készül.

Nálunk ritkán virágzik

Az olajpálma nálunk ritkán mutatja meg virágait, akkor is kizárólag botanikus kertek pálmaházaiban, ahol a körülmények pontosan megfelelnek  a trópusi növény igényeinek.

Szobanövényként szinte soha nem virágzik, és természetesen kisebb is marad. Ennek ellenére, a mi éghajlati viszonyaink között is terebélyes, dekoratív növénnyé fejlődik, amelyben hosszú évekig örömünket lelhetjük, nem utolsósorban elegáns, hosszú legyezőleveleinek köszönhetően.

A termésből sajtolt kellemes illatú olajat a kozmetikai iparban hasznosítják.

Az olajpálma igényei, gondozása

Az olajpálma melegházban vagy télikertben fejlődik a legjobban, de fűtött szobában is tartható, ha magas páratartalomról gondoskodunk.

Öntözzük bőségesen, és gyakran permetezzük. Ugyanezt a hatást úgy is elérhetjük, ha a pálmát cseréppel együtt nagyobb méretű edénybe állítjuk, és a kettő közötti rést kitöltjük nedves tőzeggel vagy agyaggalacsinnal. Ezt természetesen csak kisebb növény esetében tehetjük meg.

Ha nagyméretű pálmánk van, és fárasztónak találjuk a kézi permetezést, elektromos párásító készüléket is vásárolhatunk. Nyáron hetente legalább egyszer adjunk tápoldatot a növénynek. A földet soha ne hagyjuk kiszáradni. Télen a szoba hőmérsékletének megfelelően mérsékeljük az öntözést. A levelek akkor fejlődnek a legjobban, ha a növény enyhén árnyékos helyen áll.

Szaporítás

Olajpálma-magot csak gyűjtőktől szerezhetünk be, vagy trópusi országokból hozhatunk. Csak a friss magok csíraképesek.

Mielőtt a magokat szemcsés homokkal kevert földbe vetnénk, áztassuk 48 órán át langyos vízben. A cserepeket állítsuk 25-30 °C-os hőmérsékletű helyre (fűtőtest fölé). A csírázási időszaka 4 héttől akár egy évig is tarthat. A magoncokat ezután ültessük át nagyobb cserépbe.