Növényvédelem

Vincellérbogár – Hogyan védekezzünk ellene?

A kifejlett vincellérbogár elsősorban a kertészeti díszcserjéket, a rododendront, a madárbirset vagy a fenyőféléket támadja meg. Júniustól a beteg növényeket arról ismerhetjük fel, hogy köríves ablakban, akár még a virágokon is rágásnyomokat fedezhetünk fel.

Falánk bogár

Az 1 cm-nél kissé nagyobb, sötét színű bogarakat a hátukon végighúzódó szürke pöttyökből álló finom vonalakról és a fejrészről kiinduló ormányszerű kinövésekről ismerhetjük fel.

Csendben és titokban indul éjszakai lakmározásra, de gyorsan elszalad, ha észreveszik. Nappal a vincellérbogár elrejtőzik az avar és a fakérgek alá, vagy beássa magát a föld felső rétegébe. Mindezt a laza tőzeges földben különösen könnyen megteheti. Könnyen megtörténhet tehát, hogy egyetlen növény földlabdájával a kártevők és félelmetes lárváik százai jelennek meg, és szaporodnak el kertünkben vagy az erkélyen.

A hernyók soha nem laknak jól

A nyár derekán a kifejlett nőstények több száz apró petét raknak a föld felső rétegébe. Kedvező időjárási viszonyok mellett az első lárvák már 14 nap elteltével kikelnek. Tévedhetetlen ösztönnel azonnal megkeresik a fiatal gyökereket, amelyeknek aztán olyan nagy étvággyal látnak neki, hogy akár a növény is elpusztulhat. Melegben a hernyók különösen aktívak.

Bábaállapot

A téli nyugalmi időszak után, amelyet egyes lárvák már bábaállapotban töltenek el, a kifejlett bogarak késő tavasszal kelnek ki.

A vincellérbogár bábja

Vincellérbogár elleni védekezés

A vincellérbogárnak vannak kedvenc növényei, mint pl. fenyőfélék, a rododendron és az eper. A legjobb védekezés természetesen a megelőzés. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy a veszélyeztetett növényeket már kora nyáron rendszeresen vizsgáljuk meg, nincsenek-e rajtuk rágásnyomok, illetve vásárláskor is külön ügyeljünk arra, hogy a növényt nem rágta-e meg valami, vagy nem észlelünk-e fejlődési rendellenességet.

Ily módon megakadályozhatjuk azt is, hogy a kártevőt az újonnan vásárolt növénnyel bevigyük a meglévő növényállományunkba.

TIPP: A vincellérbogár lárvájának fő ellensége a Heterorhabditis nemzetséghez tartozó fonalféreg, amely a vincellérbogár lárvájára nézve halálos baktériumot termel. Van azonban olyan gombás megbetegedés is, amelyet a bogarak nem élnek túl. A vincellérbogár elleni védekezési mód kidolgozása során mindkét lehetőséggel kísérleteznek.

Éjszakai vadászat

Ha az a gyanúnk, hogy a növényünket vincellérbogár támadta meg, zseblámpával felszerelkezve induljunk éjszakai vadászatra. Ilyenkor talán egy-két bogarat be is gyűjthetünk.

Sütő-trükk

A cserepes és az erkélyen tartott növények esetében megszabadulhatunk a kártevőktől, ha a növényt kivesszük az edényéből, és gyökereit folyó víz alatt lemossuk. A megmaradt földet a többi növény védelme érdekében is tegyük a sütőbe, és fél óráig “süssük” közepes fokozaton. Miután a föld kihűlt, nyugodtan újra felhasználhatjuk, ugyanis ezzel az eljárással nemcsak a lárvákat, de a petéket is elpusztítjuk.

A képen látható vincellérbogár éppen arra készül, hogy otthagyja névjegyét a levél szélén.

Természetes ellenségek

A kertekben több olyan állat is megfordul, amelynek az étlapján a vincellérbogár előkelő helyet foglal el. Ide tartozik a sün, a vakond, a cickány, a barna varasbéka és számos rovarokkal táplálkozó énekesmadár.

Védekezés a hernyók ellen

A hernyók esetében az ismert alapszabály érvényes: minél előbb, annál jobb. A peték és a hernyók ugyanis annál védtelenebbek, minél korábbi fejlődési stádiumban vannak.

Ebből következően, ha növényeinken elszaporodnak a vincellérbogarak, nem tehetünk mást, mint egy következő, kártevő mentesebb év reményében már augusztusban megöntözzük Etrimfos hatóanyagú készítménnyel (EU-n belül nem forgalmazható hatóanyagot tartalmazó készítmény, más készítmény miatt kérdezze kertészét!!!) a megtámadott növényeket, majd kéthetente megismételjük a kezelést.