Kerti növények

Virágkáka (Butomus umbellatus)

A virágkáka a mocsári növényekhez tartozik. Vadon növő rokonát a folyó- és tómenti nádasokban találjuk meg. A kerti tóba vagy a téli kert medencéjében telepítve sokáig gyönyörködhetünk szép virágaiban.

A virágkáka jellemzői

A virágkáka évelő mocsári növény. A vadon termő virágkáka tavak és lassú folyású folyók partján nő- Hazája a földközi-tenger vidéke, Észak-Afrika és Dél-Európa, de megtalálható Ázsiában és Amerika északi területén is. Csak olyan helyeken él, ahol a víz tápanyagokban gazdag és egyben lágy is.

A virágkáka nagyon dekoratív vízinövény. A rózsaszín, hosszú virágszáron ernyőben elhelyezkedő virágok a legszebb nyári napokban júniustól augusztusig nyílnak.

Éles levél

A virágkáka nevét szép virágáról és hosszú leveléről kapta. A latin “Butomus” név a “bus” (ökör) és a “tomos” (éles) szavakból tevődik össze. A növény ezt a nevet onnan kapta, hogy az ökrök szájának a virágkáka túlságosan éles.

Magától szaporodik

A rózsaszín virágok közepe sötétebb, mivel a porzók és a termő sötétpirosak. A rovarok általi beporzás után hat hüvely alakul ki. Ezekben találhatók a magok, amelyek miután beértek, a víz segítségével jutnak el új élőhelyükre.

A növény számára a kerti tó vagy a sekély vizű télikerti  tó biztosít kedvező feltételeket.

Virágkáka gondozása

Az erős és kúszó hagymájú virágkáka évelő mocsári növény. Felfele nőve a 80 cm-t is elérheti. A felálló levelek hosszúak és keskenyek, a többtucatnyi virágból összeálló virágzat hosszú, levéltelen virágszáron helyezkednek el.

Egy-egy ernyő kb. 30 rózsaszín vagy piros, enyhe illatú virágból tevődik össze. A virágzási időszak májustól augusztusig tart.

Fény és hőmérséklet

A virágkáka a szabadban legjobban napos helyen érzi jól magát. A télikertben vagy a kerti tóban szintén napos helyet igényel. A szabadban lévő növény hagymája fagyálló, mert beágyazódik az iszaprétegbe.

Öntözés és tápanyag

A növény a fejlődéshez folyamatosan vizet igényel. Biztosítsunk számára legalább 20 cm-es vízmélységet. A víz legyen lágy. Trágyázni nem kell.

A virágkákának szórjunk agyaggal kevert kerti földet a tóba.

Nyesés és visszavágás

Ha ki kell ritkítanunk a virágkákát, májusban vagy júniusban végezzük el ezt a munkát.

Szaporítás

Késő tavasszal, például májusban, daraboljuk fel a növény hagymáját. Magról is vethetjük.