Kerti növények

6. Gyönyörű kerti kúszónövény

Könnyen gondozható, szép virágokkal, színes levelekkel rendelkező évelő kúszónövények.

1. Trombitafolyondár (Campsis x tagliabuana)

8 méter magasságig kapaszkodik fel, virága narancssárga vagy narancsvörös. Júliustól októberig virágzik. Egzotikus bája miatt sokan kedvelik. Léggyökerei segítségével kúszik, kapaszkodik felfelé.

Gondozása

Csak hosszabb száraz időszak esetén öntözzük. Kora tavasszal metsszük le a hosszú oldalhajtásokat, ezzel elősegítjük a virágzást.

Bővebben a trombitafolyondár gondozásáról

Melegkedvelő növény. A fiatal példányok tövét télen takarjuk be ágakkal, levelekkel.

Trombitafolyondár (Campsis x tagliabuana)

2. Iszalag (Clematis-hibridek)

3-4 méter magasságig kapaszkodik fel, nagyméretű virága lehet fehér, rózsaszín, kék, lila vagy bíbor. Az egyszer virágzó fajták júliustól, a többször virágzók május-júniustól augusztus-szeptemberig virágoznak.

Gondozása

Ültetése: legalább 5 cm-rel mélyebbre, mint a gyökérlabda felső pereme. Metszés: többféle metszéscsoportba sorolhatók – beszerzéskor érdeklődjünk a helyes metszésről.

Bővebben az iszalag gondozásáról

Sokféle, merőben különböző növekedésű fajtája kapható a kertészetekben.

Iszalag (Clematis-hibridek)

3. Borostyán (Hedera helix)

20 méter (!) magasra is felkapaszkodik. Virága csak az idősebb növények van, nem feltűnő. Szeptember-októberben virágzik, nektárja csalogatja a méheket. Levele örökzöld.

Gondozása

Nagyobb falak és térelválasztó elemek tövébe ültessük. Kapaszkodógyökereit nehezen lehet eltávolítani. Csak ép falra futtassuk fel.

Bővebben a borostyán gondozásáról

Két-három évre van szükség, amíg megszokja a helyét, azután gyorsan növekszik.

Borostyán (Hedera helix)

4. Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)

10 méter magasságig kapaszkodik fel, nagyméretű virága krémszínű. Június-júliusban virágzik. Levelével is díszít, ősszel sárga színű lesz.

Gondozása

Gondozása könnyű. Tavasszal vágjuk le az elfagyott hajtásokat. Árnyékos vagy félárnyékos helyre ültessük. Nincs szüksége támasztékra.

Az elszáradt virágok még a virágzási idő után is sokáig jól mutatnak.

Kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris)

5. Lonc (Lonicera-fajok)

2-3 méter magasra kapaszkodik fel, virága sárga, narancssárga vagy fehér-rózsaszín. Fajtól függően májustól szeptemberig virágzik. Bogyója is dekoratív.

Gondozása

Tavasszal radikálisan vágjuk vissza a kopasz hajtásokat. Félárnyékos helyre ültessük. Napos helyen, szárazság esetén öntözzük.

Bővebben a lonc fajok gondozásáról

Bogyója enyhén mérgező. Egyes fajai kellemesen illatosak.

Lonc (Lonicera)

6. Vadszőlő (Parthenocissus-fajok)

20 méter (!) magasra is felkapaszkodik. Virágzata nem feltűnő, kék színű gyümölcse nem ehető. Levelével díszít: ősszel narancssárgára vagy vörösre színeződik.

Gondozása

Nagyobb falak és térelválasztó elemek tövébe ültessük. Kapaszkodógyökereit nehéz eltávolítani. A vadszőlőt mindenképpen csak ép falra futtassuk fel.

Bővebben a vadszőlő gondozásáról

Homokos talajon is jól fejlődik.

Vadszőlő (Parthenocissus)