Vitorlavirág gondozása, szaporítása és betegségei

Az illatos vitorlavirág keskeny, pajzs alakú, sötétzöld levelekkel rendelkező trópusi növény. Megfelelő fényviszonyok mellett szobai körülmények között is érdekes virágokat hoz.

Vitorlavirág jellemzői

A fehér virágú kála, egy rokon faj, korábban kedvelt cserepes dísznövény volt, ma már azonban csak ritkán látható. Helyette a hálás vitorlavirág terjed el széles körben. Napjainkban az üzletek a csaknem egy méter magas, keresztezések útján létrejött hibrideket kínálják.

Virágok

Megfelelő feltételek mellett, a kellően megerősödött növényeken érdekes virágok jelennek meg.

Tulajdonképpen a virág igen kisméretű, ami igazán feltűnő, az a nagy fehér buroklevél, amely a sárga virágzatot csaknem teljesen körülöleli, és egy idő múlva színe zöldre változik. Az illatos vitorlavirág elviseli a napfényt, de csak fokozatosan szoktassuk hozzá.

Az “igazi” virágok sárga füzérekben ülnek. A fehér takarólevél idővel zöldre színeződik.

Vitorlavirág a lakásban

A növény jól tartható szobai körülmények között, ha megfelelően öntözzük, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem találhatók-e rajta kártevők.

Dús levélzet

Vásárolhatunk kis levélrózsás növényt is. A tő körül hamarosan új levélkoszorúk képződnek, és az új tövek a cserepet teljesen kitöltik.

A fonnyadó leveleket távolítsuk el, hogy újabbak képződhessenek.

Zöld dísznövényként több évig él. Virágai csaknem egy hónapig díszítik lakásunkat.

Új fajták

Az utóbbi években új nagyvirágú, hosszúszárú, nagylevelű fajták kerültek forgalomba. Ezeket kémcsövekben, ún. mikroszaporítással állítják elő, steril körülmények között.

A szaporításnak ezt a módját mi természetesen nem tudjuk alkalmazni., legegyszerűbb számunkra, ha az idősebb töveket tavasszal, átültetéskor tőosztással szaporítjuk.

A növény magról is szaporítható, de vitorlavirág magot nem mindig egyszerű beszerezni.

Egy másik tipp: a hosszúszárú fajták vágott virágnak is alkalmasak. Egyetlen levéllel kombinálva nagyon jól mutatnak.

Az illatos vitorlavirág fehér virágai a káláéra emlékeztetnek.

A vitorlavirág igényei és gondozása

Az illatos vitorlavirág gyakran nő méteres magasságúra. Nagy, hosszú-nyelű levelei egész évben – virágok nélkül is – kellemes látványt nyújtanak.

Virágzás

Ha a növény fejlődése megfelelő, biztosan számíthatunk virágokra. Az apró sárga füzérkék alig vehető észre, ugyanakkor a füzért körülvevő fehér takarólevél feltűnő, sokáig tart, és csak elnyíláskor zöldül meg. A virágoknak kellemes illatuk van. A virágzási időszak a nyári hónapokra esik.

Fény, hőmérséklet

Az illatos vitorlavirág jól tűri az árnyékot, ezért északi fekvésű ablakba is állíthatjuk. A legkedvezőbbek számára a világos, félárnyékos helyek. A tűző nap kárt okozhat a levelekben. A kielégítő növekedéshez 18-22 °C közötti hőmérséklet a megfelelő.

Öntözés és tápanyag

Az illatos vitorlavirág vízigényes növény. Állítsuk a cserepet egy nagyobb alátétbe, hogy a növénynek mindig megfelelő mennyiségű víz álljon rendelkezésre. Mivel a vitorlavirágnak nincs kimondott nyugalmi időszaka, talaját egész évben nedvesen kell tartani.

Tápanyag-utánpótlást márciustól októberig hetente egyszer végezzünk.

Virágföld

Az általános virágföld kevés tőzeggel keverve megfelelő számára. A talaj legyen jó vízáteresztő képességű, a felesleges víz az alátétben állhat.

Átültetés

A vitorlavirágot évente, tavasszal kell átültetni, ekkor elvégezhető a tő szétosztása is.

Az illatos vitorlavirág feltűnő szobanövény, ezért egymagában érvényesül a legjobban.

Vitorlavirág szaporítása

Az idősebb növényeket a legegyszerűbben tőosztással szaporíthatjuk. A gyöktörzset késsel vágjuk szét. Az egyes részeket ezután ültessük friss földbe. A növényről tőben levághatjuk az erősebb oldalhajtásokat is, melyeken esetleg már gyökerek is képződtek.Ezeket ültessük kb. 10 cm átmérőjű cserepekbe.

Kártevők és betegségek

Rendszeresen ellenőrizzük a dús levélzetet, hogy a kártevőket felfedezhessük, mielőtt azok elterjednének.

Levéltetvek

A levéltetvek elsősorban a fiatal növény levelein, míg a takácsatkák az idősebb levelek fonákján fordulhatnak elő. Amennyiben nem fedezzük fel és távolítjuk el őket idejében, elsárgulnak a levelek, és a növény elveszíti szépségét. Ezek a kártevők leginkább szárazság idején szaporodnak el. Mossuk le a leveleket erős vízsugárral, távolítsuk el a beteg részeket, és a növényt ültessük el újra a szabadban. Súlyosabb esetben alkalmazzunk ellenük rovarölő szereket.

Gyökér és szárrothadás

A gyökér- és szárrothadás következménye, hogy a levelek lelankadnak, és színük sötétre változik, a gyökerek elhalnak. Mindig akad azonban néhány egészséges oldalhajtás, melyekből új növényt nevelhetünk.