Szobanövény

Vitorlavirág gondozása, szaporítása és betegségei

Az illatos vitorlavirág keskeny, pajzs alakú, sötétzöld levelekkel rendelkező trópusi növény. Megfelelő fényviszonyok mellett szobai körülmények között is érdekes virágokat hoz.

Vitorlavirág jellemzői

A fehér virágú kála, egy rokon faj, korábban kedvelt cserepes dísznövény volt, ma már azonban csak ritkán látható. Helyette a hálás vitorlavirág terjed el széles körben. Napjainkban az üzletek a csaknem egy méter magas, keresztezések útján létrejött hibrideket kínálják.

Virágok

Megfelelő feltételek mellett, a kellően megerősödött növényeken érdekes virágok jelennek meg. Tulajdonképpen a virág igen kisméretű, ami igazán feltűnő, az a nagy fehér buroklevél, amely a sárga virágzatot csaknem teljesen körülöleli, és egy idő múlva színe zöldre változik. Az illatos vitorlavirág elviseli a napfényt, de csak fokozatosan szoktassuk hozzá.

Az “igazi” virágok sárga füzérekben ülnek. A fehér takarólevél idővel zöldre színeződik.

Vitorlavirág a lakásban

A növény jól tartható szobai körülmények között, ha megfelelően öntözzük, és rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem találhatók-e rajta kártevők.

Dús levélzet

Vásárolhatunk kis levélrózsás növényt is. A tő körül hamarosan új levélkoszorúk képződnek, és az új tövek a cserepet teljesen kitöltik.

A fonnyadó leveleket távolítsuk el, hogy újabbak képződhessenek.

Zöld dísznövényként több évig él. Virágai csaknem egy hónapig díszítik lakásunkat.

illatos vitorlavirág
Az illatos vitorlavirág feltűnő szobanövény, ezért egymagában érvényesül a legjobban.

Új fajták

Az utóbbi években új nagyvirágú, hosszúszárú, nagylevelű fajták kerültek forgalomba. Ezeket kémcsövekben, ún. mikroszaporítással állítják elő, steril körülmények között. A szaporításnak ezt a módját mi természetesen nem tudjuk alkalmazni, legegyszerűbb számunkra, ha az idősebb töveket tavasszal, átültetéskor tőosztással szaporítjuk. A növény magról is szaporítható, de vitorlavirág magot nem mindig egyszerű beszerezni.

A hosszúszárú fajták vágott virágnak is alkalmasak. Egyetlen levéllel kombinálva nagyon jól mutatnak.

Az illatos vitorlavirág fehér virágai a káláéra emlékeztetnek.

Vitorlavirág igényei és gondozása

Az illatos vitorlavirág gyakran nő méteres magasságúra. Nagy, hosszú-nyelű levelei egész évben – virágok nélkül is – kellemes látványt nyújtanak.

Virágzás

Ha a növény fejlődése megfelelő, biztosan számíthatunk virágokra. Az apró sárga füzérkék alig vehető észre, ugyanakkor a füzért körülvevő fehér takarólevél feltűnő, sokáig tart, és csak elnyíláskor zöldül meg. A virágoknak kellemes illatuk van. A virágzási időszak a nyári hónapokra esik.

Fény, hőmérséklet

Az illatos vitorlavirág jól tűri az árnyékot, ezért északi fekvésű ablakba is állíthatjuk. A legkedvezőbbek számára a világos, félárnyékos helyek. A tűző nap kárt okozhat a levelekben. A kielégítő növekedéshez 18-22 °C közötti hőmérséklet a megfelelő.

Öntözés és tápanyag

Az illatos vitorlavirág vízigényes növény. Állítsuk a cserepet egy nagyobb alátétbe, hogy a növénynek mindig megfelelő mennyiségű víz álljon rendelkezésre. Mivel a vitorlavirágnak nincs kimondott nyugalmi időszaka, talaját egész évben nedvesen kell tartani.

Tápanyag-utánpótlást márciustól októberig hetente egyszer végezzünk.

Virágföld

Az általános virágföld kevés tőzeggel keverve megfelelő számára. A talaj legyen jó vízáteresztő képességű, a felesleges víz az alátétben állhat.

Átültetés

A vitorlavirágot évente, tavasszal kell átültetni, ekkor elvégezhető a tő szétosztása is.

vitorlavirág gondozása

Vitorlavirág szaporítása

Az idősebb növényeket a legegyszerűbben tőosztással szaporíthatjuk. A gyöktörzset késsel vágjuk szét. Az egyes részeket ezután ültessük friss földbe. A növényről tőben levághatjuk az erősebb oldalhajtásokat is, melyeken esetleg már gyökerek is képződtek.Ezeket ültessük kb. 10 cm átmérőjű cserepekbe.

Kártevők és betegségek

Rendszeresen ellenőrizzük a dús levélzetet, hogy a kártevőket felfedezhessük, mielőtt azok elterjednének.

Levéltetvek

A levéltetvek elsősorban a fiatal növény levelein, míg a takácsatkák az idősebb levelek fonákján fordulhatnak elő. Amennyiben nem fedezzük fel és távolítjuk el őket idejében, elsárgulnak a levelek, és a növény elveszíti szépségét. Ezek a kártevők leginkább szárazság idején szaporodnak el. Mossuk le a leveleket erős vízsugárral, távolítsuk el a beteg részeket, és a növényt ültessük el újra a szabadban. Súlyosabb esetben alkalmazzunk ellenük rovarölő szereket.

Gyökér és szárrothadás

A gyökér- és szárrothadás következménye, hogy a levelek lelankadnak, és színük sötétre változik, a gyökerek elhalnak. Mindig akad azonban néhány egészséges oldalhajtás, melyekből új növényt nevelhetünk.