Kerti növények

Völgycsillag (Astrantia major)

A völgycsillag félárnyékot kedvelő, mutatós évelő, vágott virágnak kiváló.

Völgycsillag jellemzői

A nagy völgycsillag (Astrantia major) az erdős szorosok és a hegyi rétek nyirkos, humuszos, általában meszes talaján honos. Vad változata körülbelül 60 cm magasra nő. Sötétzöld levelei tenyeresen összetettek. Egyenes szárain ülnek a zöldesfehér, hegyes fellevélbe burkolt, a krémfehértől a halvány rózsaszínig változó színű virágokból álló, elágazó bogernyőkbe tömörülő, kupola alakú gombvirágzatok. A virágok édes nektárja vonzza a rovarokat. E vad faj önbeporzó lehet.

Néhány fajtája a növénykereskedőknél is kapható. A ‘Rosensymphonie’ 40-80 cm magasra nő, és élénk rózsaszín virágokat és felleveleket hoz. A ‘Rosea’ 60 cm magasra, és élénk rózsaszín, az 50 cm magas ‘Rubra’ matt sötétvörös virágokat hoz. A sárga és zöld foltos leveleket hozó ‘Sunningdale Variegated’ ritkán kapható. Fehér virágain és fellevelein halvány rózsaszín árnyalat látható.

Nagy völgycsillag
Nagy völgycsillag

Völgycsillag ültetése

A völgycsillag félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag és megfelelően nyirkos talajban tenyészik jól. Kis csoportokban a cserjés szélére vagy ritkás koronájú fák és bokrok közé ültetve természetes hatást kelt. Tavak vagy patakok nyirkos partján is jól érzi magát, és egész nyáron virágzik. A völgycsillag félárnyékos ágyások mutatós kiegészítője, mivel a virágzáshoz kevesebb napfényre van szüksége, mint a legtöbb növénynek.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz.

1. Ásóvillával alaposan lazítsuk fel a talajt, és dolgozzunk bele 5 cm vastag komposztréteget.

2. Ássunk a gyökérlabda nagyságának megfelelő gödröket egymástól 20-40 cm távolságra, a fajta növekedési magasságától függően.

3. Óvatosan szedjük ki a gyökérlabdát a cserépből. Fordítsuk fel a cserepet, és ütögessük a talajhoz az oldalát.

4. Lazítsuk fel az összecsomósodott gyökereket. A gyökérlabda talajszintbe kerüljön. Nyomogassuk le a földet.

5 Alaposan öntözzük meg, Hogy a gyökerek és a talaj teleszívhassák magukat vízzel. Szárazság esetén rendszeresen öntözzük.

Szaporításhoz ősszel vagy kora tavasszal osszuk az évelőt. Azonnal ültessük el újra, nehogy kiszáradjon.

Völgycsillag gondozása

A völgycsillag évelő növény, virágzási ideje júniustól augusztusig tart. Vágott virágnak alkalmas, jól szárítható virág. A félárnyékot kedveli, de elegendő nyirkosság esetén a napfényt is elviseli. Humuszos vagy nyirkos talajt kíván. A talaj legyen kissé meszes. Dolgozzunk bele bőségesen komposztot vagy érett istállótrágyát.

Késő tél – vetés

Nyirkos vetőfölddel teli tálba vessük, ne takarjuk be földdel. Egy hónapig tároljuk hűvös helyen, amíg a magok kicsíráznak.

Tavasz – ültetés

A készen vett palántákat a kertbe, a magoncokat palántanevelő ágyásba vagy cserépbe ültessük.

Nyár – gondozás és szárítás

Takarjuk a talajt a növények körül, hogy tartsa a nyirkosságot. Szárazság esetén bőségesen öntözzünk. Amint a bimbók kinyíltak, vágjuk le a szárakat, és szárítsuk meg őket.

Ősz – ültetés

Ilyenkor is ültethetjük.

Kártevők és betegségek

Ritkán támadják meg kártevők, tavasszal azonban a csigák előszeretettel megrágcsálják zsenge leveleit. Állítsunk fel sörcsapdát, vagy védekezzünk a csigák ellen szakkereskedésben kapható csalétkes csapdával.