Kerti növények

Hóbogyó (Symphoricarpos)

Az ellenálló hóbogyó nemcsak a játékos kedvű gyerekek kedvence.

Hóbogyó jellemzői

Kertjeinket a hóbogyó két fajával, illetve ezek keresztezett fajtáival érdemes díszíteni. Mindegyik kifejezetten ellenálló, ugyanakkor hajlamos a sarjképzésre. Első virágaik körülbelül három-öt év elteltével jelennek meg. A feltűnő termésű cserjék közé tartoznak, bogyószerű terméseik mérgezőek. A gyerekek előszeretettel hallgatják, ahogyan a földre dobott termések pukkanó hang kíséretében kirepednek.

Nyugati hóbogyó

A 2-3 m magas nyugati hóbogyó (Symphoricarpos albus van kievigatus) kezdetben felfelé növekszik, majd hajtásai enyhén lehajlanak. Tojásdad levelei szürkészöldek. Kicsi, harang alakú, csomóban álló, fehér vagy rózsaszín virágai júniustól augusztusig nyílnak. A gömbölyű, fehér termések szeptembertől fejlődnek, és lombhullás után még sokáig a növényen maradnak.

Piros hóbogyó

A piros hóbogyó (Symphoricarpos orbiculatus) 1-1,5 m magas, terpedt cserjévé fejlődik. Tojásdad levelei tompa zöldek, ősszel vörösesek. Kicsi, rózsaszín, csomókban álló virágai júniustól júliusig, piros bogyói szeptembertől díszlenek.

Kislevelű hóbogyó

Az 1,5-2 m magas kislevelű hóbogyó (Symphoricarpos x chenaultii) vékony, kezdetben felfelé nyúló, később ívesen lehajló hajtásokat fejleszt. Ovális levelei sötétzöldek. Kicsi, rózsaszín, júniustól júliusig nyíló, harang alakú virágai zömök füzéreket alkotnak. A szeptembertől megjelenő, gömbölyű termések a napos oldalon pirosak, az árnyékos oldalon piros-fehér pettyesek.

A mindössze 50-80 cm magasra növő ‘Hancock’ fajta hajtásai laposan elterülve fejlődnek, és a talajt érve meggyökeresednek. Jó talajtakaró. A legfeljebb 1 m magasra nyúló ‘Magic Berry’ nagyon nagy, lila vagy bíborvörös terméseket hoz.

hóbogyó bokor
hóbogyó bokor

Hóbogyó ültetése

Az erőteljes növekedésű hóbogyót sokoldalúan használhatjuk. Magasabb fák vagy nagyméretű cserjék alá alacsony fajtát ültessünk. Valamennyi jól illeszkedik a cserjecsoportba és a sövénybe, kivéve a ‘Hancock’-ot. Talajtakarónak a ‘Hancock’ alkalmas, különösen rézsűk betelepítésére. Ne társítsuk egyéb alacsony cserjékkel, mert elnyomja őket.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Áztassuk a gyökereket körülbelül hat órára egy vödör vízbe, hogy jól teleszívják magukat.

2. Ássunk kb. 60 cm átmérőjű és olyan mély gödröt, amelyben elfér a gyökérzet. Az ültetőföldhöz keverjünk komposztot.

3. Ültessük el a hóbogyót olyan mélyre, ahogyan a faiskolában volt. Töltsük fel a gödröt a komposzt-föld keverékkel.

4. Jól nyomkodjuk le a földet, és alakítsunk ki öntözőtányért. Enyhe vízsugárral alaposan öntözzük meg a cserjét.

5. Takarjuk a talajt a hóbogyó körül aprított fakéreggel vagy szalmával, hogy a gyökereket nyáron nyirkosan és hűvösen tartsuk.

 

Hóbogyó gondozása

A hóbogyó egyszerűen gondozható bokor. Néhány fajta kiváló talajtakaró. Júniustól augusztusig virágzik, szeptembertől pedig  fehér vagy piros terméseket terem. A termések mérgezőek! Kifejezetten ellenálló növény, amely napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik. Minden kerti föld megfelel: lehet humuszos, homokos-kavicsos vagy agyagos, savas vagy lugas.

Tavasz – ültetés és visszavágás

Ültessük el a hóbogyót, mihelyt felenged a talaj. Két-három éven-ként ritkítsuk ki az idősebb nö-vényeket , hogy ne hassanak gondozatlannak.

Nyár – gondozás és szaporítás

Száraz időben öntözzük az újonnan ültetett növényeket. Szaporításhoz vágjunk 10 cm hosszú hajtásokat augusztus elején, és árnyékos helyen tűzzük őket a földbe. Öntözzük meg a dugványokat.

Ősz – ültetés és szaporítás

Szintén kedvező ültetési idő. Szaporításhoz vágjunk 20 cm hosszú dugványokat októberben, és tűzzük le mélyen a földbe. Öntözzük meg és takarjuk őket gallyakkal.

Kártevők és betegségek

Tartós szárazság és túlzott nitrogéntrágyázás esetén levéltetvek lephetik el. Az apró, zöld vagy fekete rovarok a fiatal hajtások és rügyek nedvét szívják, amelyek végül elsatnyulnak. Permetezzünk szappan-spiritusz oldattal.