Kerti növények

Vörösfenyő (Larix)

A vörösfenyő tavaszi hajtásai világoszöldek, őszi lombszíne sárga, tobozai mutatósak.

Vörösfenyő jellemzői

A vörösfenyő nyáron zöldellő tűlevelű fa, amely ősszel lehullatja tűit, azonban a lombhullató fákhoz hasonlóan egész évben változatos látványt nyújt: tavasszal halványzöld, nyáron sötétzöld, örvökben álló tűlevelekkel, ősszel pedig aranysárga lombszínnel ajándékoz meg bennünket. Télen különösen feltűnőek a kopasz ágakon lógó, tojás alakú tobozok.

Európai vörösfenyő

Az európai vörösfenyő (Larix decidua) 30 m ma-gasra nő, koronája köp alakú. A ‘Pendula’, amely ívesen csüngő ágú fajta, 12 m magasra nő.

európai vörösfenyő (Larix decidua)

Japán vörösfenyő

A japán vörösfenyő (Larix kaempfert) valamivel alacsonyabb, 15-25 m magas, de kékeszöld tűlevelei is megkülönböztetik a nálunk honos fajtól. Ennek is van csüngő fajtája (‘Pendula’), amely lassan növekszik, és mind-össze 3-10 m-es magasságot ér el. Kis kertek díszítésére is alkalmas a ‘Wolterdingen’ elnevezésű törpefajta, amelynek vízszintesen elágazó hajtásai 30-50 cm magas bokrot alkotnak.

Vörösfenyő ültetése

A vörösfenyő rövid idő alatt magas, terebélyes fává nő. Az alapfajok csak parkba és nagy kertbe valók. Itt egyesével vagy csoportosan ültethetjük a fákat a terület szélére, a füves vagy fenyéres felület közepére.

A csüngő változatok festői hatást keltenek, különösen az uszályszerűen lehajló ágú japán vörösfenyő ‘Pendula’. Ez a fajta csak egymagában érvényesül igazán. Ültessük feltűnő helyre: gyep közepére, előkertbe, pihenőhelyre vagy belső udvarba.

A törpe ‘Wolterdingen’ fajta nemcsak sziklakertbe és fenyéres helyre való, hanem nagyméretű dézsák és kőedények, sőt elegáns, japán stílusban kialakított kertrészek beültetésére is tökéletesen megfelel.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősz vagy kora tavasz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb átmerőjű gödröt. A kiemelt földet dúsítsuk komposzttal.

2. Vegyük ki a vörösfenyőt a cserépből. Ujjunkkal óvatosan lazítsuk meg a gyökérlabda felszínét, ha kissé összetömörödött.

3. Tegyünk a gödörbe egy kevés feljavított földet. Ültessük el a vörösfenyőt úgy, hogy a gyökérlabda felső széle talajszintben legyen.

4. A Töltsük fel a földet a törzs körül, és óvatosan nyomkodjuk le. Alakítsunk ki 5 cm magas öntözőtányért, és jól öntözzük meg a növényt.

Vörösfenyő gondozása

A vörösfenyő egyszerűen gondozható fa. Tobozai novembertől terem. Közvetlen napfényt igénylő, fényigényes növény. Koronájának jellegzetes kúpformája csak szabad területen alakul ki. Jó vízáteresztő talajt kíván. Igénytelen növény, a kötött, pangó vizes talajt azonban nem viseli el.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kihajtás előtt ültessük ki a fiatal vörösfenyőt. Alaposan öntözzük meg, és az első évben szárazság idején gondosan öntözzük. Az idősebb fáknak adjunk komposztot vagy komplex szerves műtrágyát. Ne metsszük őket, hogy formájuk kibontakozhasson.

Nyár – szaporítás

A vörösfenyő bujtással vagy dugványozással szaporítható, de az alapfajokat magról is nevelhetjük.

Ősz – ültetés

A vörösfenyőt lombhullás után is elültethetjük. Mivel télen nem zöldell, nincs szüksége kiszáradás elleni védelemre.

Kártevők és betegségek

Elsősorban a fiatal vörösfenyőket fenyegeti a tűhullás veszélye. A fertőzést egy gomba váltja ki, amely áprilisban és májusban a tűlevelek barnulását és hullását okozza. A növények azonban többnyire újra kihajtanak. Rend-szeresen öntözzünk. A lehullott tűleveleket szedjük össze és semmisítsük meg.