Kerti növények

Fáklyaliliom (Kniphofia)

Díszítsük a kertünket a fűszerű levelek fölött virító fáklyaliliommal.

Fáklyaliliom jellemzői

A fáklyaliliom hosszú, levél nélküli száron virágzik. Virága csúcsán gyakran élénkpiros bimbók találhatók, melyekből alulról kezdve sárga, lecsüngő, cső alakú virággá nyílnak. Vannak egyszínű fajták is. Hosszú, nádszerű levelei télizöldek, tömött bokrokat alkotnak.

A legismertebbek a hibridek, amelyek különböző színekben és magasságban kaphatók. Bevált fajta például az
‘Alcazar’ (piros, 90 cm), a ‘Canary’ (világossárga, 60 cm), a ‘Fyrwerkeri’ (narancsvörös,  80-100 cm), a ‘Lemon lce’ (kénsárga, 90 cm), a ‘Royal Standard’ (sárga és piros, 100 cm) és a ‘Safranvogel’ (lazacrózsaszín, 80-100 cm).

A fürtös fáklyaliliomnak (Kniphofia uvaria) tömött buzogányszerű virágzata van, amely sárgából pirosba megy át; 100-120 cm magasra nő.
Ajánlott a különösen szép virágzatú ‘Grandiflora’ fajta. A karcsú fáklyaliliom (kniphofia galpinii) csak 60-70 cm magasra nő, és keskeny, narancssárga virágzatot hoz.

A fáklyaliliom vágott virágként is tartós vázában és virágkompozíciókban.

Fáklyaliliom ültetése

A fáklyaliliom szokatlan színezete és alakja vegyes beültetésekben csodálatos kontrasztot alkot. A növény helyének megválasztása a legfontosabb. A fáklyaliliom a tápanyagban gazdag, humuszos talajt kedveli, amely nyáron sem szárad ki túlságosan, és télen is jó vízáteresztő.

Nádszerű levelei miatt jól illik kerti tavak közelébe, de ne ültessük túl nedves helyre. Napos, virágos gyepen is csodálatosan mutat, de vigyázzunk, hogy nyáron ne száradjon ki túlságosan. Ültessük kis csoportokban vegyes szalagágyba vagy kerítés, cserjés és feljáró mellé, ahol jól érvényesül a szépsége. Természetes vagy sziklakertbe a karcsú fáklyaliliom illik leginkább az alacsony növények mellé.

Ültetés lépései

1. Márciusban vagy áprilisban ássunk 30 cm mély, 45 cm széles gödröket, 60-90 cm-es távolságban.

2. Agyagos és homokos talaj esetén tegyünk a gödrökbe egy-két lapát komposztot, jól összekeverve egy marék csontliszttel.

3. Vegyük ki a növényt a cserépből úgy, hogy a konténert a feje tetejére állítjuk. Óvatosan lazítsuk meg a gyökereket.

4. Olyan mélyre ültessük a növényt, ahogyan a cserépben volt. Nyomkodjuk le körülötte a földet.

5. Ültetés után alaposan öntözzük meg. Rendszeresen öntözzük, amíg kifejlődnek a bimbók. Az elhervadt virágok szárát vágjuk vissza.

Fáklyaliliom gondozása

A fáklyaliliom egy évelő növény. Júniustól októberig virágzik. Vágott virágnak is alkalmas. Fényigényes, ezért a napos, meleg helyet kedveli. Jó vízáteresztő talajt kíván. Legjobb a homokos, mély talaj, amelyet komposzttal javítunk. A nedves földben gyorsan elrothad a gyökere.

Tavasz – ültetés és osztás

A legkedvezőbb ültetési időszak. Az átteleltetett növényről vegyük le a téli talajtakarót, és kihajtás előtt kevéssel a talaj fölött vágjuk le az elfagyott, barna leveleket. Az öreg, túl tömött bokrokat is ilyenkor szaporíthatjuk osztással.

Nyár – gondozás

Ha elhervadtak a virágok, vágjuk le a szárukat a talaj fölött, hogy megakadályozzuk a magkezdemények kialakulását.

Késő ősz – teleltetés

A tél beállta előtt fent kössük össze a leveleket, hogy védjük a nedvességtől a gyökeret és a tövet. Terítsünk egy réteg talajtakarót és nyomjuk le rőzsével.

Kártevők és betegségek

A fáklyaliliom ellenálló növény. Télen a nedves földben azonban elrothadhat a gyökere. A levele ilyenkor petyhüdt lesz és megsárgul.
Megelőzésképpen javítsuk a talaj vízáteresztő képességét egy réteg homokkal és komposzttal.