Kerti növények

Zergeboglár (Trollius)

A zergeboglár virágai felélénkítik u tópartot és a kert félárnyékos részét.

Zergeboglár jellemzői

A zergeboglár virágai a halványsárgától a sötét narancssárgáig sokféle árnyalatban díszlenek. A csésze vagy gömb alakú virágok a sűrű, sötétzöld, mélyen szeldelt lomblevelek fölé emelkedő hosszú, erős szárak végén egyesével helyezkednek el. Minden faja és fajtája mérgező.

Kereskedelmi forgalomban Trollius x cultorum név alatt leginkább a kerti zergeboglár fajtákat árusítják, amelyek áprilistól júniusig virágoznak. Nagyméretű, gömb alakú virágai 50-80 cm hosszú szárak végén nyílnak. Jól bevált fajtái az aranysárga virágú, kora tavasszal virágzó ‘Earliest of All’ és a ‘Friihlingsbote’, a citromsárga virágú ‘Lemon Queen’, a sárga-narancssárga árnyalatú, félgömb alakú virágokat hozó ‘Goldquelle’ és az élénk narancssárga virágszínű ‘Orange Globe’ fajta. Tejfehér szirmaival különlegességnek számít az ‘Alabaster’ fajta.

Májustól júniusig virágzik, nedves réteken már csak ritkán látható a védett közönséges zergeboglár (Trollius europaeus). Kerti használatra alkalmas a gazdagon virágzó ‘Superbus’ fajta, amelynek nagyméretű, halványsárga virágfejei 60 cm hosszú szárakon helyezkednek el.

A kínai zergeboglár (Trollius chinensis) akár egy méter magasra is megnő, és a többi fajhoz képest valamivel később, júniustól augusztusig virágzik. A ‘Golden Queen’ fajta nagy, csésze alakú, élénk narancssárga színű virágainak porzószálai koronaként jóval a virágzat fölé emelkednek.

Zergeboglár ültetése

A nedvességet kedvelő zergeboglárfajok tóparton vagy nyirkos ágyásban fejlődnek a legjobban. Ha elég nyirkos a talaj, napra is ültethetjük őket. de szárazabb helyeken inkább félárnyékba kerüljenek.

Lehetőleg ne ültessük őket előtérbe, mert elvirágzás után visszahúzódnak, és a helyükön üres folt marad. Díszértékük legjobban az ágyás középső részén, félárnyékos cserjesáv szélén vagy kerti tó nedves parti zugaiban érvényesül.

Erős szárának és szép formájú virágának köszönhetően kiváló vágott virág. Az erre a célra telepített ágyásba több növényt ültessünk és rendszeresen öntözzük.

zergeboglár ültetése

Ültetés lépései

1. Tavasszal mélyen lazítsuk fel az ágyás talaját. és dolgozzunk bele ásóvillával 5-7,5 cm vastagságban elterített komposztot.

2. Ássunk egymástól 30 cm távolságra a cserepek méreténél kétszer nagyobb ültetőgödröket, majd vegyük ki a növényeket az edényükből.

3. A gödrök aljára töltsünk kevés komposzttal kevert földet, majd a palántákat olyan mélyre ültessük el, ahogyan a cserépben álltak.

4. Nyomkodjuk meg a gyökerek körül a talajt. és alaposan öntözzük meg a növényeket. A tövek körül takarjuk a talajt.

Zergeboglár gondozása

A zergeboglár egyszerűen gondozható növény. Napfény, félárnyék. A növények nem viselik el a forró, száraz helyet. Középkötött, nedves talajt igényel. A meszes vagy homokos talajhoz keverjünk bőven komposztot és tőzeget.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Amint a talaj tavasszal megmunkálhatóvá válik, ültessük el a zergeboglárt. Az idősebb tövekhez szólunk 1 lapát komposztot és dolgozzuk be a talajba.

Nyár – öntözés

Szárazabb időszakokban rendszeresen öntözzük a növényeket. Szedjük le az elnyílt virágokat, így serkentjük az újabb bimbók képződését. Elvirágzás után az idősebb töveket tőosztással szaporíthatjuk. Alaposan öntözzük meg őket, hogy jól meggyökeresedjenek.

Késő ősz – talajtakarás

Hidegebb éghajlatú vidékeken télre lombbal vagy fenyőgallyakkal takarjuk a talajt a gyökerek felett.

Szaporítása

A zergeboglárt egyszerűen szaporíthatjuk magvetéssel.Tartsunk meg néhány elnyílt virágot, hogy magot érleljenek. A magokat szedjük le, amint beértek, és minél előbb vessük el őket egy előkészített ágyásba, mert csak frissen csíráznak meg-felelően. A csírázáshoz fagyhatásnak kell érnie őket.

Kártevők és betegségek

Az ellenálló zergeboglárt csak ritkán támadják meg betegségek és kártevők. Néha levéltetvek lepik el, amelyek a sejtnedvet szívogatják. Mossuk le őket vízzel vagy permetezzünk szappan-spiritusz oldattal.