A mangó pucolása
A mangó „trópusok őszibarack”-ja valódi kaméleon! A legkülönfélébb méreteket, formákat és színeket veszi fel. Az egyetlen állandó tényező: lapos alakja és narancssárgás húsa, amely egy hatalmas központi mag körül foglal helyet. Az alma és a banán után a mangót fogyasztják a legtöbben a világon.
Mangó felhasználása
Elkészíthető gyümölcslének, pürének, sörbetnek, habnak, vagy kínálhatjuk sült szárnyasokhoz, halhoz, a tenger gyümölcseihez püré formájában…
Az indiaiak imádják a zöld, még éretlen mangót; ebből készítik a híres chutney-t. A húsa édes, szétolvad az ember szájában, az ízében keveredik az őszibarack, a narancs és az ananász íze. Előfordulhat, hogy az ember véletlenül egy rossz minőségű gyümölcsre bukkan, amely savanykás és szálkás (ilyen például a vad mangó, amelynek terpentin utóíze van).
Vásárláskor ne a mangó színét figyeljük, ha az érettség fokát szeretnénk megállapítani. Mert létezik fenyőzöld színű érett mangó, és narancssárga éretlen fajta is. Inkább tapogassuk meg: ha a héja az ujjunk enyhe nyomására bemélyed, azonnal vegyük meg. Van a kocsány körül egy kezdődő barna folt? Akkor még aznap együk meg.
A mangó termesztéséről bővebben itt olvashat >>>
Hogyan pucoljuk meg a mangót?
A mangót megérlelhetjük, ha szobahőmérsékleten tartjuk 4-5 napon keresztül. A sündisznó alakra formázott mangó a legmutatósabb és a legpraktikusabb: vágjuk el hosszában a gyümölcsöt a mag alatt és fölött. Ha a két részt szétválasztottuk, egy kés hegyével véssünk kereszt alakú metszéseket a gyümölcshúsba. Majd fordítsuk ki a héját, mint egy zoknit, hogy kiemelkedjen az összes kis kocka!
![mangó pucolása kockára](https://www.kertpont.hu/wp-content/uploads/2024/01/mango-pucolasa-kockakra.jpg)
Receptötlet
Mixeljünk össze mangókockákat, banánkarikákat, vaníliás joghurtot és jégkockákat, hogy egy lédús, trópusi lasszit (indiai specialitás) kapjunk.
Újítsunk mangó melbával indiai módra: 1 gombóc vaníliás fagylalt, egy pisztáciás vagy kardamomos, egy kevés rózsaszirup, majd a tetejére tegyünk mangópürét. Szórjuk meg az egészet apró pisztáciadarabokkal.