Érdekesség

A mangó pucolása

A mangó „trópusok őszibarack”-ja valódi kaméleon! A legkülönfélébb méreteket, formákat és színeket veszi fel. Az egyetlen állandó tényező: lapos alakja és narancssárgás húsa, amely egy hatalmas központi mag körül foglal helyet. Az alma és a banán után a mangót fogyasztják a legtöbben a világon.

Mangó felhasználása

Elkészíthető gyümölcslének, pürének, sörbetnek, habnak, vagy kínálhatjuk sült szárnyasokhoz, halhoz, a tenger gyümölcseihez püré formájában…

Az indiaiak imádják a zöld, még éretlen mangót; ebből készítik a híres chutney-t. A húsa édes, szétolvad az ember szájában, az ízében keveredik az őszibarack, a narancs és az ananász íze. Előfordulhat, hogy az ember véletlenül egy rossz minőségű gyümölcsre bukkan, amely savanykás és szálkás (ilyen például a vad mangó, amelynek terpentin utóíze van).

Vásárláskor ne a mangó színét figyeljük, ha az érettség fokát szeretnénk megállapítani. Mert létezik fenyőzöld színű érett mangó, és narancssárga éretlen fajta is. Inkább tapogassuk meg: ha a héja az ujjunk enyhe nyomására bemélyed, azonnal vegyük meg. Van a kocsány körül egy kezdődő barna folt? Akkor még aznap együk meg.

A mangó termesztéséről bővebben itt olvashat >>>

Hogyan pucoljuk meg a mangót?

A mangót megérlelhetjük, ha szobahőmérsékleten tartjuk 4-5 napon keresztül. A sündisznó alakra formázott mangó a legmutatósabb és a legpraktikusabb: vágjuk el hosszában a gyümölcsöt a mag alatt és fölött. Ha a két részt szétválasztottuk, egy kés hegyével véssünk kereszt alakú metszéseket a gyümölcshúsba. Majd fordítsuk ki a héját, mint egy zoknit, hogy kiemelkedjen az összes kis kocka!

mangó pucolása kockára
mangó pucolása kockákra

Receptötlet

Mixeljünk össze mangókockákat, banánkarikákat, vaníliás joghurtot és jégkockákat, hogy egy lédús, trópusi lasszit (indiai specialitás) kapjunk.

Újítsunk mangó melbával indiai módra: 1 gombóc vaníliás fagylalt, egy pisztáciás vagy kardamomos, egy kevés rózsaszirup, majd a tetejére tegyünk mangópürét. Szórjuk meg az egészet apró pisztáciadarabokkal.