Szobanövény

Vénuszpapucs (paphiopedilum) orchidea

A vénuszpapucs orchidea sok virágüzletben kapható. Mivel igen tartósan virít, nagyon alkalmas vágott virágnak, bár olykor cserepes növényként is találkozhatunk vele.

Vénuszpapucs jellemzői

Kifejező nevét virágjának köszönheti, amelynek mézajka valóban papucshoz hasonlít. A kereken 50 Paphiopedilum faj elterjedési területe Kínától és a Himalájától egész Délkelet- Ázsián keresztül Új-Guineáig húzódik. Ablakpárkányon való nevelésre leginkább a hibridek alkalmasak, amelyek gyakran igen nagy virágúak is.

A világos vagy félárnyékos helyet kedveli. Közvetlen napfény főleg nyáron ne érje a növényt! Túl sötét helyen viszont a virágzókészség csökkenhet. A Hibridek és számos faj a normális szobai melegben díszlenek leginkább. Mivel a vénuszpapucsnak nincs kifejezetten pihenési ideje, ezért egész évben egyenletesen öntözzük., de úgy, hogy az ültetőközeg csak nyirkos legyen.

Lágy vizet használjunk, és lehetőség szerint reggel öntözzük, hogy a levelek gyorsan megszáradjanak. Tavasszal és nyáron háromhetenként adjunk tápoldatot. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték egyharmadára. Kétévenként, virágzás után, de csak akkor, ha az ültetőközeg összeéri, levegőtlenné válik a növény átültethető. Átültetéskor igény esetén tőosztással szaporítható.

Kártevők, betegségek

A pajzstetvek károsítják. Zárt, erősen párás levegőben bimbórothadás következhet be.