Vénuszpapucs (paphiopedilum) orchidea tartása, gondozása

A vénuszpapucs orchidea sok virágüzletben kapható. Mivel igen tartósan virít, nagyon alkalmas vágott virágnak, bár olykor cserepes növényként is találkozhatunk vele.

Kifejező nevét virágjának köszönheti, amelynek mézajka valóban papucshoz hasonlít. A kereken 50 Paphiopedilum faj elterjedési területe Kínától és a Himalájától egész Délkelet- Ázsián keresztül Új-Guineáig húzódik. Ablakpárkányon való nevelésre leginkább a hibridek alkalmasak, amelyek gyakran igen nagy virágúak is.

A világos vagy félárnyékos helyet kedveli. Közvetlen napfény főleg nyáron ne érje a növényt! Túl sötét helyen viszont a virágzókészség csökkenhet. A Hibridek és számos faj a normális szobai melegben díszlenek leginkább. Mivel a vénuszpapucsnak nincs kifejezetten pihenési ideje, ezért egész évben egyenletesen öntözzük., de úgy, hogy az ültetőközeg csak nyirkos legyen.

Lágy vizet használjunk, és lehetőség szerint reggel öntözzük, hogy a levelek gyorsan megszáradjanak. Tavasszal és nyáron háromhetenként adjunk tápoldatot. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték egyharmadára. Kétévenként, virágzás után, de csak akkor, ha az ültetőközeg összeéri, levegőtlenné válik a növény átültethető. Átültetéskor igény esetén tőosztással szaporítható.

Kártevők, betegségek

A pajzstetvek károsítják. Zárt, erősen párás levegőben bimbórothadás következhet be.