Szobanövény

Nyíllevél (Syngonium podophyllum) gondozása, szaporítása

A nemzetség mintegy 20 faja Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben él. A nyíllevél gyors fejlődése és jó tűrőképessége miatt vált népszerűvé. Idősebb korban virágzik is.

Nyíllevél jellemzői

Család: Araceae (kontyvirágfélék)

Származási hely: Közép- és Dél-Amerika.

Tudományos név: Syngonium

A nyíllevelek (Syngoniumok) trópusi őserdei örökzöld, fás szárú, léggyökeres kúszónövények. Szobanövényként kevés fajt használnak, gondozásuk nem támaszt különleges igényeket. A Syngoniumokat gyakran összetévesztik a Philodendronokkal, az előbbiek levélnyele azonban tejnedvet tartalmaz, és növekedési formájuk bizarrabb, mint az utóbbiaké.

Leveleik nagyon változékonyak: a fiatalkori alakokon nyílhegy alakúak, míg az idősebb egyedeken tenyeresen összetettek, öt-kilenc levélkéjűek. Azonkívül gyakran nagyon szép rajzolatúak, sőt csaknem fehér levelű fajták is kaphatók. A fiatal növények bokros termetűek, az idősebbek kimondottan kúszónövények, ámpolnába ültetve is szépen mutatnak.

A kereskedelmi forgalom alapján úgy tűnik, hogy a gyors fejlődésű és jó tűrőképességű nyíllevelek más levéldísznövényekkel azonos értékűekké váltak, és előnyösen hozzájárulnak a szobanövények választékának gazdagításához.

Syngonium hoffmannii
Syngonium hoffmannii

Javasolt és a kereskedelemben kapható fajok: a Syngonium hoffmannii levelei 15-30 cm nagyságúak, színükön többé-kevésbé sötét rajzolatúak, olykor csak ezüstös-szürke erezetűek. Leggyakrabban a Syngonium podophyllumot termesztik. A faj levelei egyszínűek, világító zöldek, de néhány szépen színezett és rajzos levelű fajtája is forgalomban van.

A Syngonium vellozianum (S. auritum) fényes, élénkzöld levelei általában 3 élénkzöld levélkéből állnak, közülük a két szélső jóval kisebb, mint a középső. Markáns fehér erezetű, nagy, sötétzöld levelekkel díszes faj a Syngonium wendlandii.

Gondozás

A nyíllevél nem kényesebb, mint a család más termesztett fajai. Világos vagy félárnyékos, a tűző napfénytől védett, egész évben meleg, télen is legalább 18 °C hőmérsékletű helyet kíván. A szobában is megfelelően fejlődik, de legjobban zárt virágablakban vagy télikertben érzi magát, mivel a magasabb páratartalom fontos tényező számára. Lágy, szobahőmérsékletű vízzel tartsuk egyenletesen, de mérsékelten nedvesen, és időnként permetezzük. Télen a hőmérséklettől függően kevesebbet öntözzük. A fő növekedési időszakban kéthetenként tápoldatozzuk.

Minden tavasszal ültessük át  B jelű virágföldbe. Ekkor szükség esetén vissza is vághatjuk.

Speciális tudnivalók: a nyíllevél vízkultúrás nevelésre is kiválóan alkalmas.

Nyíllevél szaporítása

Szaporítás: fej- vagy szárdugványokkal, az idősebb növények tőosztással is szaporíthatók. A dugványok meggyökereztetéséhez 20-25 °C talajhőmérséklet szükséges.

Kártevők és betegségek

Túl száraz levegőn levéltetvek, takácsatkák és pajzstetvek károsíthatják. A földlabda kiszáradása vagy az ültetőközeg kelleténél nagyobb mésztartalma következtében a levelek csúcsa megbarnul.