Dendrobium nobile (Jeles vesszőkosbor)

Dendrobium nobile jellemzői

A vélhetően több mint 1500 fajt számláló Dendrobium az egyik legnagyobb növénynemzetség. A fajok elterjedési területe a trópusi és szubtrópusi Ázsiától a Fidzsi-szigetekig és Ausztráliáig húzódik. Csaknem valamennyi vesszőkosbor fánlakó – azaz epifita – növény, csupán néhány faj él sziklán vagy talajon.

Szobanövényként a Dendrobium nobile és a Denndrobium phalaenopsis, továbbá ezek számos hibridje a legfontosabb. Gazdagon virágoznak, egy-egy száron akár húsz virág is nyílik. Ezenkívül a Dendrobium kingianum is jól tartható szobában.

Dendrobium (vesszőkosbor) gondozása

A Dendrobium nobile egy úgynevezett szimpodikus orchidea. Ez azt jelenti, hogy úgynevezett pszeudobulbuszokat, megvastagodott hajtástengelyeket képez, amelyek tápanyagot és vizet tárolnak. A Dendrobium körülbelül 30-45 centiméter magasra nő, és számos léggyökeret fejleszt.

Levelei

Az ovális levelek váltakozó állásúak, kissé bőrszerűek, lándzsásak és középzöld színűek.

Virágai

A tavasztól őszig tartó virágzási időszakban a számos virágot tartalmazó virágfürtök a nem leveles álgumók felső levélnyílásaiból bújnak elő. Más orchideákhoz hasonlóan a Dendrobium virágainak három külső kehelylevelük, két belső szirmuk és egy harmadik, ajakká alakult levelük van. A virágok a teljes hajtás mentén jelennek meg, általában két-három virág ül a rövid száron együtt.

Ha Dendrobium orchideát vásárol, a növény gyakran 20-50 csodálatosan édes illatú virágot hoz. A rekordvirágzás után a növénynek további 8-15 virága lesz, amíg néhány év múlva új hagymákat nem képez. A virágzás ideje változó, három-hat hétig tart, és általában tavasszal virágzik.

Elhelyezés

Az orchideafajnak világos helyre van szüksége, de a közvetlen napfénytől védeni kell. Különösen a nyugalmi fázisban a Dendrobiumot nagyon világos helyre kellene elhelyezni. A hőmérséklet és a hely tekintetében ez pontosan azt jelenti, hogy a Dendrobium nobile-t a növekedési fázisban melegen kell tartani, a virágzáshoz pedig néhány hétig hűvösebb hőmérsékletre van szüksége.

A növekedési szakaszban, tavasztól őszig, az új hagymák érése közben a hőmérséklet nappal 20-25 Celsius-fok lehet, magas páratartalom mellett, éjszaka a 15 Celsius-fokos hőmérséklet nagyon kedvező. Május közepétől október közepéig ezért a legjobb, ha a Dendrobium orchideákat a szabadba, egy fedett erkélyre vagy egy napernyő alá helyezzük, ahol a növények védve vannak az esőtől és a közvetlen napsütéstől is. Az ősztől tavaszig tartó nyugalmi időszakban a hőmérsékletet 15-17 Celsius-fokra kell csökkenteni, éjszaka akár tíz Celsius-fok is elegendő.

Talaj

Minden Dendrobium faj esetében kéreg aljzatot kell használni. Ügyeljen arra, hogy elegendő vízelvezető réteg legyen! A többi szimpodikus orchideához hasonlóan a Dendrobiumot is úgy ültessük a cserépbe, hogy a legidősebb hajtások a cserepek széle felé nézzenek, hogy az új hajtásoknak legyen helyük a növekedéshez.

Öntözés

A növekedési időben bőséges öntözés szükséges. Télen éppen csak annyi vizet kíván, hogy a virágok és az álgumók ne zsugorodjanak. A magas páratartalom rendkívül fontos!

Tápanyagellátás

Tavasszal és nyáron minden második vízadaghoz adjunk fele töménységű folyékony műtrágyát.

Átültetés

Legfeljebb kétévenként szükséges. A növényeket viszonylag kis cserepekbe rakjuk.

Szaporítás

Néhány álgumó leválasztásával szaporítható

Kártevők és betegségek

Takácsatkák károsíthatják, pl. túltrágyázás hatására.