Szobanövény

Húsvéti kaktusz virágoztatása, gondozása

Neve elárulja virágzási idejét, virágai legalábbis körülbelül húsvét körül nyílnak.

Húsvéti kaktusz jellemzői

A tűzpiros vagy rózsaszín virágpompa azonban csak akkor bontakozik ki, ha a növényt előzőleg hűvös helyen tartották. A Rhipsalidopsois gaertneri (újabb nevén Hatiora gaertneri) nem a sivatagban, hanem Brazília trópusi erdőségeiben honos.

Számos broméliához és orchideához hasonlóan epifiton, azaz fánlakó növény. Gyökérzete ezért gyengén fejlett, ezért a legtöbb példányt stabil gyökérzetű talajlakó kaktuszra oltva árusítják.

Húsvéti kaktusz gondozása

A szobában vagy a növényházban világos, de tűző napfénytől védett helyet igényel. Nyáron szélvédett, árnyas környezetbe a szabadba is kitehetjük. Télen tartsuk 10-15 °C hőmérsékletű helyiségben. Talaj: kaktuszföld vagy B típusú virágföld, amihez keverjünk folyami homokot. A húsvéti kaktusz egyébként vízkultúrában is jól fejlődik.

Öntözés: a növekedési és virágzási időben lágy vízzel rendszeresen öntözzük. Májustól júniusig, továbbá októbertől decemberig (nyugalmi idők) erősen korlátozzuk az öntözést.

A növekedési és a virágzási időben kaktuszműtrágyás tápoldatot adjunk. Ha szükséges virágzás után ültessük át. A fiatal szártagok homokos talajban 22 °C hőmérsékleten meggyökereztethetők.

Kártevők és betegségek

A kemény öntözővíz szárrothadást okoz. Száraz levegőn nyáron takácsatkák és viaszos pajzstetvek támadják meg.