Érdekesség

Dézsás növények gondozása

A dézsás növényekkel zöld szigetté vagy virágtengerré változtathatjuk a kopár helyeket: Az udvart, az erkélyt és a teraszt is.

Mit nevezünk dézsás növénynek?

Dézsás növénynek az a növényt nevezzük, amely méreteit tekintve nagyobb (a cserepes növény inkább kicsi növénynek számít), és több évig ugyanabban az edényben nevelhető.

A dézsás növényt nyáron általában a teraszon vagy az erkélyen helyezzük el, télre pedig hűvös, világos helyre a lakásba kerül. A növény kiválasztása a növénytulajdonos ízlésétől, lehetőségeitől és a környezettől függ. A beültetett edénynek nem kell a szó szoros értelmében dézsának lennie, számos tartóedény és anyag között válogathatunk.

Régi kerámia dézsában is nevelhetünk növényeket.

Agyag vagy műanyag?

Az agyagból és kerámiából készült edények nagyon szépek, de hátrányuk, hogy könnyen törnek és nem fagyállóak. Igaz, a műanyagból készült dézsák nem olyan szépek, de sokkal olcsóbbak, nem törnek és könnyen tisztíthatók.

A növények szempontjából mindkét anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai. A hátrányok azonban kiküszöbölhetők, ha ismerjük az egyes anyagokkal összefüggő gondozási feltételeket.

Az agyagedénybe ültetett növény több vizet igényel, mivel az edény falán keresztül a víz párolog. A műanyag edénybe ültetett növényt ellenben tönkretehetjük a sok öntözéssel.

Sok helyen látható, hogy a növényeket fekete malteres vödörbe ültetik. Tulajdonképpen ebben a megoldásban nincs semmi kivetnivaló, ha a növények beültetése előtt lyukat fúrunk a vödör aljába. A fekete edény azonban a nyári hősében magába szívja a meleget, és az a növény gyökereiben kárt tehet.

Fa vagy beton?

Fából készült virágtartó edényeket magunk is elkészíthetünk. A faedény évekig beölti funkcióját, ha minden évben lekezeljük, és így megvédjük az időjárás viszontagságaival szemben. A kezeléshez mindig növényekre ártalmatlan szert használjunk. A betomból készült tartóba csak olyan növényt ültessünk, amely télen is ugyanazon a helyen maradhat, mint nyáron.

A legtöbb nyári virág szép látványt nyújt fából készült virágtartó edényben.

Megfelelő földbe megfelelő növény

A virágtartó alján mindig legyenek lyukak. Az edény legaljára rakjunk kb. 5 cm vastag, kisebb kövekből, cserépdarabokból vagy égetett agyaggolyókból álló réteget. A lukakra és a drénrétegre azért van szükség, hogy a felesleges víz minél előbb kifolyhasson az edényből.

Az ültetéshez porózus, tápanyagban gazdag földet használjunk. Különleges igényei csak néhány növénynek vannak. Az ültetéshez ne használjunk kerti földet, mert abban sok gyommag és betegséget okozó baktérium található.

Gondozás

A teraszon vagy az erkélyen elhelyezett növények napi gondozást igényelnek, ugyanis a nap és a szél hamar kiszárítja a földet, ezért gondoskodnunk kell a rendszeres öntözésről és a tápanyag utánpótlásról.

Dézsába ajánlott növények

Tulajdonképpen minden olyan növény, amelyet cserépben is tarthatunk, alkalmas arra, hogy dézsába ültessük. A választék talán szélesebb is, hiszen nagyobb földmennyiség áll rendelkezésre.

Különféle növényekből összeállított növénykompozíciókat különböztetünk meg: létezik ún. idényjellegű beültetés (hagymás növények, nyári virágok), ültethetünk fákat (narancs, citrom, babér, margaréta, fukszia és hasonlók), amelyek nyáron a szabadban lehetnek, de télre be kell vinnünk a lakásba, valamint telepíthetünk egész évben díszlő növényeket is (törpefenyő, rododendron stb.) az edényekbe. Az itt felsorolt növények mindegyike alkalmas erre a célra.