Kerti növények

Kerti lepkevirág (Schizanthus x wisetonensis)

A lepkevirág egynyári növény, amely teljes virágpompájában csodaszép látványt nyújt. Számos hibrid faja ismeretes, fajtaként eltérő színű virággal. Tarthatjuk az erkélyen, de akár cserépben is.

A lepkevirág

A virágzó növény gyönyörű látvány. Lombja szép, friss zöld színű, enyhén fodros. A fehér, a sárga, a piros és a lila különböző árnyalataiban pompázó nagy virágai gyönyörűek.

Nem igényel különösebb gondozást

A lepkevirág egyszerűen szaporítható, és tartása is egyszerű. Egyedül arra kell ügyelnünk, hogy a magok ne legyenek két évnél idősebbek, mert csíraképességük idővel csökken. Mindig vegyük figyelembe a magok csomagolásán feltüntetett lejárati időt. A megmaradt magokat inkább ajándékozzuk el, ne tartsuk meg a következő évre.

A lepkevirág buja fehér, sárga, világospiros vagy kékeslila virágtömege néha a leveleket is elfedi.

Vágott virágként is szép

A lepkevirág csokorban is nagyon jól mutat. Egy-két növény is elegendő ahhoz, hogy egész nyáron át legyen a vázánkban virág, hiszen gazdagon hozza pompázatos díszeit. Fontos, hogy vágáskor a növény szára elég nedvességet tartalmazzon. Ezért a növényt előző nap alaposan locsoljuk meg, vagy kora reggel, még a dér felszállta előtt szedjünk csokrot.

Sok változatban

A Schizanthus wisetonensis valószínűleg a Chiléből származó Schizanthus pinnatus és Schizanthus grahamii keresztezése.

Hibrid magok vetésekor előfordulhat, hogy a virágok nem lesznek egyformák. A lepkevirág varázsát azonban éppen a színek és méretek gazdagsága adja.

A lepkevirág gondozása

A wisetonensis-hibridek 40-60 cm magasra nőnek, bokros piramisformában.

Virágzás

A fehér, sárga, világospiros, kékeslila vagy barna színű virágok igen nagyok, és olyan sűrűn egymás mellett ülnek, hogy a növény szinte egyetlen hatalmas virágnak tűnik. Illatuk nincs. A növény júliustól szeptemberig virágzik. Ha a magokat szeptemberben elvetjük, már májusban örülhetünk a virágzó növénynek.

Fényigénye

A növény fényigényes. Nyáron normális szobahőmérsékleten is jól fejlődik. Hideg, de fagymentes helyen teleltessük.

Öntözés

Tavasszal és nyáron gyakran öntözzük, és hetente egyszer trágyázzuk.

Föld

A lepkevirágot tápanyagban gazdag, porózus, jó vízáteresztő földbe ültessük. A magról nőtt növénykéket akkor ültessük ki, ha már 4-6 levelet hoztak.

A lepkevirág nemcsak cserepes növényként dekoratív az ablakban, hanem kedvező időjárás esetén, az erkélyen és a kertben is nagyon szép.

lepkevirág szaporítása magvetéssel

Április végén a magokat vessük el cserépbe vagy mini-üvegházba. A növénykéket május végén, ha 4-6 levelet hoztak, ültessük szét cserepekbe.

A lepkevirág július közepétől virágzik. Fűtött üvegházban, télikertben, vagy más olyan helyiségben, ahol a fiatal növények télen hideg, de fagymentes helyen áttelelhetnek, szeptember elején vethetünk. Fontos, hogy folyamatosan friss levegő érje a növényeket. Januárban nagyobb cserépbe ültetjük a növényt, jó vízelvezető, tápanyagban gazdag földbe. Levegős, napfényes helyre tegyük.

Rendszeresen öntözzük vízzel és folyékony műtrágyával. Ilyen körülmények között hirtelen gyors növekedésnek indul, és már májusban virágzik. A fiatal növényeket a januári, második átültetéskor drótozzuk meg.

A szabadban

A lepkevirág a kertben is szépen fejlődik. Széltől, esőtől védjük.