Gyümölcs

kivi termesztése

A kivi egy csodálatos, igénytelen és bőtermő növény, mely egész éven át örömmel ajándékoz meg minket.

Kivi jellemzői

Tavasszal látványos, gyönyörű, illatos virágai bűvölik el az embert, nyáron hosszan elfutó szárán lévő nagy kerekded levelei alatt árnyékban lehet pihenni, késő ősszel rekordmennyiségű terméssel ajándékoz meg minket, amit a téli hónapokon át végig fogyasztani lehet.

A kivi (kiwi) származási helye Kína. A növény nagyon ellenálló, jól viseli a fagyokat, betegségei és kártevői alig akadnak, ezért sikeresen termeszthető nálunk is. Kétlaki növény, külön töveken fejlődnek a porzós és a termős virágok.

A kivi az egyszerű termesztésével, bő termésével, finom és különleges ízével, változatos felhasználásával méltó rá, hogy helyet kapjon kiskertjeinkben.

Kivi (fa) ültetése

A jó minőségű és nagy mennyiségű terméshozam érdekében ültessünk egy porzós növényt és melléje 2 méter távolságra egy termőst. Egyetlen porzós növény mellé akár több termős növény is ültethető megfelelő távolságokkal. Árulnak öntermékeny, önporzós kiviket is, mikor egy tövön belül található meg a porzó és a termő, de ezek terméshozama jóval kevesebb, és terméseinek minősége is rosszabb.

A kivi fa ültetésénél figyeljünk rá, hogy szélvédett, napos helyre ültessük. A fiatal, frissen ültetett tövek még érzékenyek lehetnek a fagyokra, ezért az első évben télen ajánlott védeni őket. A növény, ahogy idősödik, egyre nagyobbá és robusztusabbá válik, ezért nagyon fontos már ültetéskor egy stabil támrendszernek a kialakítása.

Kúszónövény lévén, évente 1-3 métert is növekszenek a hajtásai, és miután az ágak megtelnek gyümölcsökkel, jókora súlyt tudnak nyomni. Egy 5 méter hosszan elfuttatott többhajtású kivin könnyedén megterem 30-40 kg gyümölcs.

A kivi fa támrendszere lehet kordonos, T-oszlopos, pergolás. A pergolás nevelésnek az előnye, hogy a kivi által elfoglalt helyet nagyon jól tudjuk mi is hasznosítani, hiszen ha a lugas alá asztalt és székeket rakunk, akkor dekoratív nagy leveleivel és kacskaringósan megkapaszkodó ágaival hangulatos árnyékos pihenőhelyet teremt számunkra.

Kivi metszése

A pár éves kiviket évente két alkalommal metszeni, ritkítani kell a nagyobb gyümölcshozam érdekében.

Első metszése tél végén, február és március között, fagymentes napokon, a nedvkeringés beindulása előtt van. A kivi az előző évben fejlődött hajtásokon hozza a termést, ezért a téli metszésnél a régi, letermett vesszőket és a görbén növekedett hajtásokat érdemes eltávolítani.

A második, nyári metszése július és augusztus között a levél és a hajtás ritkításából áll. A gyümölcsökkel megrakott ágakon a termés után hagyjunk meg 8-10 levelet, és utána vágjuk vissza a hajtást. Ezáltal a gyümölcsök több napfényt kapnak, és sokkal jobban fejlődnek, mivel a tápanyag a gyümölcsökhöz kerül, nem a zöld hajtásokhoz.

Kivi betakarítása

Ősszel, szeptember végén október elején megkezdődik a kivi szüretelése. A gyümölcsöket mindenképpen az első fagy előtt le kell szedni. Szedésekor még nem teljesen érett, de a kivi utóérő gyümölcs. Meleg helyen tartva hamarosan beérik, hideg helyen tárolva beérését pár hónapra el is lehet nyújtani, így akár januárban is ehetünk saját termesztésű kivit.

Sok finom étel és ital készülhet belőle, gyümölcssaláta, gyümölcstorta, müzli, fagylalt, lekvár, befőtt, kompót, gyümölcslé, turmix stb.