Szobanövény

Afelandra (Aphelandra squarrosa)

Az akantuszfélék csoportjába tartozik. A kertészek sok változatot hoztak létre. Legtöbbjük sárga virágú, levelük feltűnően fehéren erezett. Nagyon dekoratív szobanövény. Igazi virágzási ideje júniustól októberig tart, de bármikor virágozhat.

Afelandra jellemzői

Az Afelandra (Aphelandra squarrosa -Ráncos sárkányfüzér) Brazíliában honos, felálló szárú, örökzöld cserje. Legszebbek a levelei: feltűnően fényesek, teltzöldek, elefántcsontszerű erezettel. Ezért a növény virágok nélkül is vonzó látványt nyújt. Az afelandra nálunk általában április-augusztus között virágzik, többnyire három-nyolc hétig, megszakítás nélkül.

Néhány fajtáját termesztik, ismertebbek a “Fritz Prinsler“, a “Dania” és a “Louisae

Elhelyezés, igényei

Ültessünk több fiatal, rügyező afelandát nagy átmérőjű tálba úgy, hogy saját cserepükben hagyjuk, a közöket tőzeggel töltjük ki. Ezzel a megoldással három hónapig is gyönyörködhetünk a virágokban, s még több ideig a díszes levelekben. Minél világosabb és melegebb, lehetőleg 25 °C-os vagy még magasabb hőmérsékletű helyet kíván. Mindkettő alapvetően fontos a Ráncos sárkányfüzér virágképzéséhez.

Afelandra gondozása

A vegetációs időszakban bőven kell öntözni, langyos, lágy vízzel permetezzük. Télen tartsuk szárazabban. Világos szűrt fényt kedveli, de ne érje közvetlen napsütés. Télen viszont szereti a napot. Télen ha világos helyen áll, 12-15 °C elegendő számára.

Az Afelanda (ráncos sárkányfüzér) sok tápanyagot igényel, ezért hetente adjunk tápoldatot a növénynek. Márciusban jó bő cserépbe ültessük át, a talaj tápanyagban és humuszban gazdag legyen. Kora tavasszal paradicsom-tápoldatot adjunk, hogy a virágfejek jól fejlődjenek.  Hajtásdugvánnyal szaporítható.

Kártevők, betegségek

Száraz levegőn, alacsony páratartalomnál és gyökérszárazságnál hajlamos a pajzstetű- és takácsatka-fertőzésre. a pajzstetvek lepik el. Túl száraz körülmények között a levelei kanalasodhatnak.