Szobanövény

Bókoló billbergia (Billbergia nutans)

Bókoló billbergia jellemzői

Még a legtöbb bromélia fán lakó a trópusi esőerdőkben, a billbergia a talajon él. Hazájában, Közép- és Dél Amerika trópusi területein gyomnövényként nő. Keskeny, fűszerű levelei fél méter magas rozettacsoportokat alkotnak. Még nálunk is számos sarjat hajt maga körül. Főleg a téli hónapokban gyakran több nemzedék is egyszerre virágzik. Ez a gazdag virágzás, amely meglehetős igénytelenséggel párosul, az egyik leghálásabb szobanövényünkké avatja a bókoló billbergiát.

Egy virágzó broméliákból álló növény kompozíciónál nincs látványosabb, de egyes példánya is nagyszerűen mutat. Fakéregre vagy gyökérdarabra erősítve, de ámpolnanövényként is nevelhetjük.

A hajlított virágnyél végén csüngnek az íriszhez hasonló virágok

Gondozása

Világos vagy félárnyékos helyet kíván. Bár egész évben a szobahőmérsékletet kedveli, télen beéri a 10-15°C -kal is. Nyáron védett helyre, a szabadba is kitehetjük, de a közvetlen napsütéstől védjük. Virágzásnál magas, 24°C feletti hőmérsékletre van szüksége. Jól bírja a lakás száraz levegőjét, de nyáron permetezzük a leveleket.

Tápoldatot májustól szeptemberig adjunk kéthetenként. Átültetni ritkán szükséges, de akkor inkább széles, ne magas cserépbe tegyük. A begyökeresedésig fokozott gonddal öntözzük. Tőosztással szaporíthatjuk, tőzeges földbe ültessük. Az ideális talaj számára a nagyon savas kémhatású, tőzeg alapú földkeverék A-típusú.

Fontos tudnivaló: A B. nutans hibrideket és más Billbergia fajokat melegebb és világosabb helyen kell tartanunk, mivel azok érzékenyebbek.

Kártevők, betegségek

Vashiány vagy erős napsugárzás okozhat levélszáradást, a levélvégek barnulását a száraz levegő okozza. Pajzstetű vagy viaszos gyökértetű támadhatja meg.