Szobanövény

Tigris aloe (Aloe variegata) gondozása

A Tigris aloe (Aloe variegata)  az aloék közül szobanövénynek a legalkalmasabb. Spirális alakú, háromlépcsős a levele. Rózsaszínű, csőszerű virágai késő télen és kora tavasszal jelennek meg szép rajzolatú levélrózsája közepén.

Az Aloe nemzetség mintegy 250 faja az óvilág forró vidékein, Afrika, Madagaszkár, a Mascarenhas-szigetek és Dél-Arábia száraz területein él. Az első növényeket 1700 körül hozták be Európába. Közülük a legszebb az Aloe variegata (Tigris aloe). Levelei fehér foltosak, és szerencsés esetben cinóberpiros virágait is kifejleszti. A száraz szobalevegő mit sem árt ennek az edzett dél-afrikai növénynek. Legújabban az Aloe vera is kezd egyre kedveltebb szobanövénnyé válni. Pozsgás növényei színtelen, zselészerű anyagot tartalmaznak, amelyek például napégéskor vagy hidratáló hatása miatt kozmetikai szerként kennek frissen a bőrre. Ez a faj lép a korábban termesztet Aloe arborescens helyébe.

A Tigris Aloe levelein halványabb színű, keresztirányú, szabálytalan csíkok futnak. A virágai cinóberpirosak.

Hogy jól érvényesüljön levelének márványszerűsége, helyezzük asztalra vagy a szoba egyéb központi helyére

A Tigris aloe gondozása, ápolása

Egész évben napos, nyáron meleg, télen hűvös, 6-10°C hőmérsékletű helyet kíván. A világos szűrt napfényt kedveli. Nyáron a szabadban érzi magát a legjobba, de ne érje közvetlen napsütés. Csapadékos időjárás esetén pedig ne hagyjuk, hogy túl sokáig nedves maradjon (helyezzük tető alá). Bírja a száraz levegőt, nincs szüksége páratartalom pótlására. Csak akkor öntözzük, mikor földje már teljesen kiszáradt. Tápoldatot kéthetente igényel, tavasztól őszig kaktuszműtrágyával tápoldatozzuk. Szaporítás: legegyszerűbben sarjleválasztással szaporítható. Új növényeket úgy nyerhetünk, ha leválasztjuk a sarjnövényeket az anyanövényről, ha elérte a 2 cm-es nagyságot. Szükség szerint tavasszal átültethető. Az ideális talaj számára a tőzeg alapú földkeverék (B típusú virágföld), amihez keverjünk folyami homokot.

Betegségei, kártevői

Ügyeljünk rá, hogy öntözésnél a talajra öntsük a vizet, mert ha a levelek közt megáll a víz, rothadni kezd. Ha télen melegebb helyen hagyjuk, ellepheti a levéltetű.