Kerti növények

Akácfélék, változatos korona, illatos virágok

Az akác fás szárú, ovális, szárnyalt levelű, lombhullató növény.

Az akác

Az erőteljes felépítésű akácfa- vagy cserjeszerűen fejlődik. Csaknem minden talajon jól érzi magát, de sok fényt és szélárnyékos helyet igényel, mert ágai nagyon könnyen letörnek a szélben. Mintegy húsz fajta közül többnyire kettővel találkozhatunk a kertekben és parkokban.

Fehér akác jellemzői

A fehér akác (Robinia pseudoacacia) gyorsan megnő akár 20-25 méter magasra, de mindig elegáns látványt nyújt. Törzse gyakran már a talajfelszínen elágazik, és idősebb korában ernyő alakú koronát fejleszt. Fehér színű, édes illatú, pillangós virágokból álló, 20 cm hosszú fürtjei júniusban nyílnak. Mutatós az idősebb fák mélyén barázdált kérge is.

Az erősen tüskés hajtásokon csak késő tavasszal jelennek meg a világoszöld szárnyalt levelek, és ősszel későn is hullanak le. A virágokból lapos, babra emlékeztető hüvelyek fejlődnek, amelyek télen is díszítik a csupasz ágakat.

Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

Fehér akác fajtái

A fehér akácnak számos fajtája létezik: a 20-25 m magas fává fejlődő, kúpos koronájú ‘Bessoniana’ ritkán virágzik, ágai meredeken nőnek. A karcsú ‘Pyramidalis’, más néven árbócakác, 10-12 m magasra nő. a 4-6 m magas ‘Umbraculifera’, azaz a gömbakác csinos, gömbölyű koronát növeszt, lombja ősszel szép sárga színt ölt.

Szintén színével hívja fel magára a figyelmet az 5-8 m-es ‘Frisia’, vagyis az aranyakác, amelynek aranysárga lombja borvörös tüskékkel díszített hajtásokon fejlődik. A 8-10 m magas ‘Tortuosa’ fajtának dugószerűen csavarodnak az ágai.

A ‘Casque Rouge‘ különálló, fagytűrő fajta, amelynek származása ismeretlen. Körülbelül 15 m magasra nő, hajtásain nincsenek tüskék, lombja sötétzöld 20 cm hosszú, rózsaszínes vagy liláspiros virágfürtjei júniustól augusztusig nyílnak.

Rózsás akác jellemzői

A rózsás akác (Robinia hispida) júniusban nyíló, rózsaszín virágai piros sörtékkel dúsan borított hajtásokon fejlődnek. Cserjeszerűen növekszik, magassága mindössze 1,5-2,5 m. Kissé erőteljesebb a sötét rózsaszín ‘Macrophylla’ fajta, amelyet barnás vörös szőr borít. A rózsás akác rendkívül törékeny. Meleg, védett helyet igényel.

Rózsás akác (Robinia hispida)

Az akác gondozása, igényei

Az akác a közvetlen napfényt kedveli, tűző napon növekszik a legjobban, és itt virágzik a leggazdagabban. Jó vízáteresztő talajt igényel. Az akác nagyon igénytelen növény, csak nedves, savanyú talajon nem fejlődik. Fajtától függően májustól júniusig, júniustól szeptemberig virágzik. Kiváló méhlegelő.

Tavasz – ültetés és metszés

Kedvező ültetési idő. Távolítsuk el a télen letört ágakat. Legjobb, ha az ággyűrűnél fűrészeljük le őket. Az akác nem igényel különleges trágyázást, mivel gyökerei a mikroorgazmusok segítségével megkötik a levegő nitrogénjét. Távolítsunk el minden sarjat, amely a gyökérzetből vagy a tőből ered, hogy a fa egyetlen törzset fejlesszen.

Nyár – visszavágás

Alakító metszést csak néhány fajtánál és csak virágzás után végezzünk. A fákat akkor tanácsos visszavágni, ha ágaik túl hosszúak vagy rugalmatlanok, és ez zavaró látványt nyújt.