Muskátli teleltetése egyszerűen

A nyáron erkélyen és teraszon tartott álló- és futó muskátlikat másképpen kell átteleltetni, mint amelyeket szobában tartanak és egészen másképpen, mint az évelő gólyaorrot. Minden csoportnak más az igénye, amit a következőkben lépésről lépésre követhetünk.

Muskátli az erkélyen és a teraszon

Joggal szomorkodhatunk, hogy késő ősszel megváljunk muskátlinktól, amelyek egészen őszig valódi virágözönnel kedveskedtek. De ez nem is szükséges, hiszen a muskátlik átteleltetése nem igényel nagyobb ráfordítást, feltéve ha a megfelelő hely rendelkezésünkre áll. Az eljárás előnyei: a jól átteleltetett növények a következő évben még dúsabban virágoznak, és így megtakaríthatók az új muskátli vásárlásának tetemes költségei.

Tipp: Ha hely hiányában nem tudjuk hagyományos módon átteleltetni, akkor a helytakarékos átteleltetési módokat válasszuk, ősszel mielőtt megválnánk a muskátlitól, a fejdugványokat vágjuk le róla és ezeket gyökereztessük a jövő évre.

Milyen muskátlit érdemes átteleltetni?

Csak teljesen ép, egészséges, kórokozóktól mentes növényeket érdemes átteleltetni. Ezért alaposan vizsgáljuk át növényeinket. Nézzük meg a levelek színét és fonákját. Azokat a muskátlikat, amelyek baktériumos fertőzés jeleit mutatják, meg kell semmisíteni hogy más növényeket meg ne fertőzzenek.

A közönséges és a fotómuskátli egyaránt átteleltethető. Mindenesetre a hosszan lenövő futómuskátli túl sűrű és ezért szállításra és átültetése gondot jelent.

Az egyedi cserepes muskátlit különösen könnyű átteleltetni. A növények könnyebben szállíthatók és elhelyezhetők, mint a hosszú balkonládában lévők. Ha tavasszal újból kezdenek hajtani, akkor csak egy kicsit távolabb kell tolni egymástól, hogy elég helyük legyen és elegendő fényt kapjanak a zavartalan fejlődéshez. A szép, erőteljes növekedés a jó átteleltetés eredménye.

A muskátlik természetesen balkonládában is átteleltethetők. Gyakran más növényekkel együtt tartjuk. Figyelem! Az egynyári növények (pld. a lobélia vagy a petúnia) nem alkalmas átteleltetésre, ezeket a ládából vegyük ki. A margarétát és a fuksziát azonban ugyanúgy átteleltethetjük, mint a muskátlit. Ezek a bokros növények szubtrópusi hazájukban, úgy mint a muskátli, évelők, de a mi klímánkon a fagytól védeni kell őket.

Teleltetésre alkalmas hely

Alapszabály: Átteleltetésre minden olyan helyiség alkalmas, amely fagymentes, de nem túl meleg. Erre a célra a legmegfelelőbb az üvegház. De a világos tetőkamrák, világos pincék, lépcsőházak és garázsok is  – elegendő nappali fénnyel – jó téli lakhelyül szolgálnak a muskátlik számára. Teljesen alkalmatlanok azonban a meleg pincék, a kazánházak vagy a sötét helyiségek.

Azok a muskátlik amelyek üvegházban telelnek át, már április közepétől gyönyörűen virágoznak, mert sok fényt kapnak és alacsony hőmérsékletű helyen vannak. Azok a növények viszont, amelyek csekély fényellátottságú helyiségben teleltnek át, csak valamivel később hozzák első virágaikat. De aggodalomra semmi ok: a szabadban hat hét múlva a növény behozza ezt a lemaradást, és egyetlen muskátlin sem fog meglátszani, hogy üvegházban vagy ablakban teleltették. Adjunk a muskátlinak annyi fényt amennyit csak lehet, legjobb, ha az ablak közelében helyezzük el őket.

Jót tanács; Ha több muskátlinak csak egy ablak áll rendelkezésére, akkor megéri, hogy egy lépcsős virágállványt készítsünk és erre állítjuk növényeinket. Öt lépcsőn öt darab virágláda legyen elhelyezhető, illetve számos muskátlicserepének nyújtson helyet és fényt.

Teleltetés lépései

Előkészítő műveletek

Az átteleltetésre már augusztusban kezdjük meg az első előkészületeket. Ettől fogva kevesebbet trágyázzunk. A muskátlik a korlátozott tápanyagfelvétellel lassan felkészülnek a nyugalmi időszakra és már nem hoznak újabb hajtásokat. Vizsgáljuk meg a muskátlikat, hogy egészségesek-e az átteleltetéshez. Ha igen, el kell dönteni, hogy hol van a legkedvezőbb hely az átteleltetéshez.

Éjszakai fagyvédelem

Szeptember végétől már várhatók az első éjszakai fagyok. Mivel a muskátlik a fagypont alatti hőmérsékletet nem tudják elviselni, ezért figyeljük a meteorológiai előjelzést és időben vigyük növényeinket fagymentes helyre. Vagy állandóan itt tartjuk, vagy napközben visszavihetjük a meleg őszi napfényre.

A teleltetést megelőző gondozás

Amikor a növények véglegesen a hűvös, világos téli helyükre kerülnek, alaposan tisztítsuk meg. A virágokat és a fonnyadt leveleket kézzel szedjük le. A futómuskátlinál egyszerűbb, ha ollóval egy kicsit visszavágjuk, ez nem árt a növénynek.

Teleltetés

A muskátlik a csökkenő napsütés és a hűvösebb hőmérséklet hatására nyugalmi állapotba lépnek, ami egészen februárig tart. Utána, ahogy a nappalok egyre hosszabbak érezhetően egyre hosszabbak lesznek, új növekedési szakasz kezdődik.

Az optimális teleltetési hőmérséklet 4-10 °C között van. A muskátli rövid időre a 2-3 °C közötti hőmérsékletet is elviseli. Amennyiben ez hosszabb ideig tart, úgy a lomb pirosassá válik, ami azonban a hőmérséklet emelkedésével eltűnik. Semmi esetre sem szabad a hőmérsékletnek 0°C alá csökkennie.

• Ebben az időszakban kevesebbet öntözzünk (minden második héten). Mivel a muskátli ilyenkor kevesebb fényt kap, mint nyáron, így kevesebb vízre van szüksége. Ha túlöntözzük, hosszú, gyenge hajtások nőnek, amelyek nagyon érzékenyek a betegségekre és törékenyek lesznek.

• A trágyázást hagyjuk abba, hogy a növény nyugalmi állapotba kerüljön.

• Az esetleg elszáradt leveleket és a régi virágszárat csípjük le.

• Vizsgáljuk meg időnként, hogy kórokozók vagy betegségek nem jelennek-e meg. Ha igen, akkor permetezzük le megfelelő növényvédő szerrel.

Átültetés a nyugalmi időszak után

Ajánlatos a muskátlit – legkésőbb február végéig – új virágföldbe átültetni. A növényt óvatosan vegyük ki az edényből és annyi földet távolítsunk el, hogy a gyökérzet ne sérüljön meg. Ültessük el ezután a muskátlit egységföldbe.

Az új növekedési szakasz

Tavasszal a nappalok hosszabbak lesznek és a növekvő napfény hatására egyre melegebb lesz. Erre a változásra a muskátli fokozatosan új hajtások és levelek képzésével reagál. Az egyes gondozási munkákra azért van szükség, hogy a muskátlit a szabadba történő kihelyezése előkészítsük.

• Februártól kezdődően – fokozatosan – egyre gyakrabban öntözzünk.

• Tegyünk az öntözővízbe hetente egy alkalommal tápoldatot (magas nitrogéntartalmú műtrágyát).

• A cserépbe ültetett muskátlinál ügyeljünk arra, hogy a cserepek ne álljanak szorosan egymás mellett.

• Szellőztessük gyakran azt a helyiséget, amelyben a muskátlit tartjuk, ez megedzi a növényt.

• Sűrűn elágazó muskátlit kapunk, ha a növényeket visszacsípjük vagy stuccoljuk. A visszacsípés annyit jelent, hogy körömmel lecsípjük a gyenge hajtást. Ezáltal a növekedési inger áttevődik az alatta lévő rügyekre, amelyek ettől hamarosan hajtani kezdenek. A kurtítás (stuccolás), vagy visszavágás azt jelenti, hogy egy nagyobb hajtásvéget levágunk. Ezt felhasználhatjuk fejdugványnak is.

Jó tanács: A lassan növő muskátlifajtákat ki kell csípni, a gyorsan növőket (pl. Cascade-fajták) pedig inkább vissza kell metszeni, így az egyoldali hosszanti növekedés fékezhető, valamint az elágazódás is biztosított.