Zöldség

A fodros kel termesztése egyszerűen

A fodros kel tápanyagokban gazdag téli zöldségféle, amelyből ízletes ételeket készíthetünk.

Fodros kel jellemzői

A fodros kel (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica) nem fejeket képez, hanem 25-100 cm magas torzsája körül mélyen barázdált leveleket fejleszt. Kétéves növény, de általában egynyáriként termesztik.

Levelei erősen fodrosak. A fiatal levelek mereven felfelé nőnek, majd vízszintesen állnak. A fodros kel vegyes kultúrában különösen jól fejlődik. Kiváló társnövénye lehet a cékla és a fejes saláta. Ne ültessük más keresztes virágú növények, pl. más káposztafélék, retek, hónapos retek vagy hagymafélék mellé, hogy csökkentsük a növénycsaládra jellemző betegségek előfordulását.

A díszkáposzta (Brassica oleracea) mutatós dísznövény, de fogyasztásra is alkalmas. A ‘White Peacock’ fajta belső levelei fehérek, a külsők szürkészöldek, a ‘Red Peacock’ belső levelei rózsaszínek, a külsők sötétvörösek.

A fodros kel jellegzetes íze az első fagy hatására alakul ki. Téli zöldségfélének kiváló, mivel enyhébb éghajlaton akár márciusig szedhetjük. A következő évben már virágot hoz és kellemetlen ízűvé válik.

Fodros kel fajták

‘Niedringer grüner Krauser’ – élénk közép- vagy sötétzöld, rendkívül finoman fodrozott, széles, vízszintesen elálló levelek; télálló; m: 25-30 cm.

‘Frosty’ – élénk középzöld, finoman fodrozott, széles, kissé lehajló levelek; télálló; m: 30 cm.

‘Masury’ – élénkközép- vagy sötétzöld, finoman fodrozott, széles, vízszintesen elálló levelek; közepesen télálló; m: 30-40 cm.

‘Halbhoher grüner Krauser’ – élénk közép- vagy sötétzöld, rendkívül finoman fodrozott, széles, kissé lehajló levelek; télálló; m: 40-50 cm.

‘Lerchenzungen’ – középzöld, finoman fodrozott, rendkívül keskeny, hosszú, vízszintesen elálló levelek; télálló; m: 40-50 cm.

‘Spurt’ – élénk sötétzöld, rendkívül finoman fodrozott, széles, vízszintesen elálló levelek; télálló; m: 40-50 cm.

‘Vates’ – élénk sötétzöld, finoman fodrozott, közepesen széles, kissé lehajló levelek; télálló; m: 40-50 cm.

‘Fertödi’ – középkorai fajta, fodrozott sötétzöld levelek, erős karós szára, m: 80-100 cm.

‘Szentesi fodros’ – az egyik legdíszesebb fajta, középkorai fajta.

Fodros kel gondozása, igényei

A fodros kel egyszerűen gondozható növény. Napos helyen fejlődik a legjobban, de félárnyékban is megél. Jó vízáteresztő, enyhén meszes, pangó talajvíztől mentes, tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Kora nyár – vetés

Május közepétől június közepéig készítsük elő az ágyást, a talajhoz keverjünk komposztot. A magokat ne szórjuk túl sűrűn. A talajt tartsuk nyirkosan.

Nyár – Ültetés és gondozás

A saját nevelésű vagy vásárolt palántákat június végétől augusztus elejéig ültessük ki végleges helyükre, 50-60 cm tőtávolságra. Lazítsuk fel, takarjuk és ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Szárazság idején alaposan öntözzük meg a növényeket.

Tél és tavasz – Betakarítás

A fodros kel jellegzetes íze csak az első fagy hatására alakul ki. Igény szerint alulról felfelé haladva szedjük le a leveleket vagy tőből vágjuk ki az egész növényt.

Nagyon hideg éghajlaton hidegágyban neveljük, amelyet télre lezárhatunk. Védelem nélkül a levelek csak -10 °C-ig télállók.