Kerti növények

Álló muskátli (Pelargonium zonale)

A muskátli csodálatos virágait mutatós levelek foglalják keretbe.

Álló muskátli jellemzői

A legfeljebb 35 cm magas, egyenesen növő muskátli májustól őszig hozza egyszerű, félig telt szirmú vagy telt virágait. Színük többnyire piros, de fehér, rózsaszínű, lazacszínű, barackszínű, lila és narancssárga árnyalatban, sőt kétszínű változatban is kapható. A levelek kerekdedek vagy karéjosak, és gyakran díszíti őket sötét színű, gyűrű alakú rajzolat.

A muskátli nagyon fagyérzékeny, ezért csak május közepén vigyük ki a szabadba. Ha ősszel időben bevisszük, jól áttelel. Teleltetéshez vágjuk vissza a hajtásokat, távolítsuk el a leveleket, és tegyük a növényt sötét helyre. Ritkábban öntözzük. Februártól tartsuk világosabb helyen, és gyakrabban locsoljuk. Szabadítsuk meg a növényt a hervadt virágoktól és az elszáradt levelektől.

Az edénybe ültetett muskátlit hetente trágyázzuk az öntözővízbe tett virágtáppal.

Álló muskátli gondozása

Az álló muskátli (Pelargonium zonale) egyszerűen gondozható egynyári növény. Virágai hosszan virágoznak májustól októberig.  A muskátli kedveli a napfényt, de félárnyékos helyen is virágzik.  Jó vízelvezetéssel megelőzhetjük a betegségeket. A növénynek sok tápanyagra van szüksége a virágzáshoz, ezért laza, tápanyagban gazdag talajt igényel.

Tavasz – ültetés

Áprilisban vagy májusban vegyük meg a palántákat, de csak május közepe után ültessük ki őket a szabadba, mert a kései fagyokban könnyen elfagynak.

Nyár – trágyázás és szaporítás

Az ágyásban nevelt muskátlit három-négy hetente, az edénybe ültetett növényeket hetente trágyázzuk. Rendszeresen távolítsuk el a hervadt részeket és az elsárgult leveleket. Augusztusban vágjunk csúcshajtásokat a szaporításhoz.

Ősz – teleltetés

A növényeket a lakásban, 5-10 °C-os hőmérsékleten teleltethetjük át. Ritkán öntözzük. Bővebben az álló muskátli teleltetéséről

Kiültetés után nyessük le a növény csúcsait, hogy több oldalhajtás és több virág képződjön.

Álló muskátli ültetése

A virág nemcsak virágágyásban, hanem ládában és cserépben is csodálatosan mutat. Ablakládába vagy teraszon álló dézsába is ültethetjük. A muskátli ültetésére sokféle hely kínálkozik. A piros muskátli különösen szép hatást kelt, ha a zöld gyep szélét díszítjük vele. Májustól telepíthetjük virágzó hagymás növények közé, hogy később eltakarja az elsárgult leveleket.

Állítsunk néhány muskátlival beültetett terrakotta cserepet a kerti ösvény vagy a házhoz vezető út mellé. Virágládában számtalan más, erkélyre való növénnyel társíthatjuk.

Ültetés lépései

1.  Szaporítás dugvánnyal: augusztusban vágjuk le az egészséges csúcshajtásokat a harmadik levélhajtás alatt.

2. A két felső levélen kívül távolítsuk el az összes levelet, rügyet és virágot, ezek ugyanis energiát vonnak el a dugványtól.

3. Keverjünk a vetőföldbe egy kevés homokot, töltsük meg a cserepeket, és fúrjunk 5 cm mély lyukakat a dugványoknak.

4. Helyezzük a dugványokat a földbe. Alapos öntözés után állítsuk alátétre a cserepet. és tegyük meleg, világos helyre.

5. A dugvány akkor gyökeresedett meg, amikor megjelennek rajta az új levelek. Ilyenkor átültethetjük, és napfényes helyre tehetjük őket.

A kertben lévő muskátlikat ősszel átültethetjük virágfölddel teli konténerbe, és fagymentes helyen átteleltethetjük őket.

Kártevők és betegségek

A muskátlirozsda gombabetegség, melynek tünetei a levél fonákján megjelenő gyűrű alakú spóratelepek és a levél felszínét ellepő kerek világossárga foltok. A fertőzött leveleket távolítsuk el, szükség esetén permetezzük a növényt gombaölő szerrel.