Orgona (syringa) – illatos virágok

orgona (syringa)

A dúsan nyíló bódító illatfelhőbe burkolja a kertet.

Orgona jellemzői, fajtái

Az orgona nyáron zöldellő cserje; csodálatos illatú, lila, rózsaszín vagy fehér virágokat hoz. A közönséges orgona (Syringa vulgaris) vagy más elnevezéssel vad orgona, sokat veszített jelentőségéből, mióta a pompás hibridek meghódították a piacot. A kerti orgona fajták tömött, nagyméretű virágzata fajtától függően – egyszerű, félig telt vagy telt szirmú virágokból áll. A klasszikus lilán és fehéren kívül akadnak lilás rózsaszín, liláspiros, sőt halványsárga virágok is.

Orgona gondozása

Az orgona egyszerűen gondozható növény. Virágait májustól júniusig hozza, melyek erős illatúak. Vágott virágnak szintén alkalmasak. Az orgonának sok napfényre van szüksége, ezért napfényes helyre ültessük. Ültessük a növényt morzsalékos, jó vízáteresztő talajba. Az orgona egyébként minden egészséges kerti földdel beéri, amely nem savanyú és nem vizes.

Az orgonavirág vázában is szépen mutat. Frissességét tovább megőrzi, ha bimbós hajtást vágunk, és a levelek többségét eltávolítjuk.

Tavasz – ültetés

A fiatal cserjéket fagymentes talajba ültessük, és alaposan öntözzük meg.

Kora nyár – gondozás

Vágjuk le a hervadt virágokat és a túlságosan hosszúra nyúlt hajtásokat.

Nyár – visszavágás

A virágzás után minden hajtást egyharmadával vágjunk vissza. Így elősegítjük a bokrosodást és a dús korona kialakulását.

Ősz – fiatalítás

Az elöregedett orgonát megfiatalíthatjuk, vagy csökkenthetjük a növény méretét, ha 30 cm-es nagyságúra visszavágjuk.

 

Vásároljunk egészséges, 3-4 fő hajtással rendelkező konténeres növényt vagy csomagolt földlabdás cserjét.  Soha ne vegyünk sérült gyökerű orgonát. Az ilyen növény nehezen ered meg.

Orgona ültetése

Az orgona idővel cserjévé vagy kisméretű fává fejlődik a kertben, ezért már ültetéskor gondoskodjunk a megfelelő helyről. Kisebb kertbe is alkalmas például az élénk liláspiros ‘Saugeana’ fajta, amely mind-össze 2-3 méter magasra nő.

A legtöbb fajta magassága eléri a 4-6 métert, így ezek csak nagyobb kertekbe valók. Szemet gyönyörködtető fajta a világossárga virágú ‘Primrose’. A kertiorgona-fajták virágpompája csak napos helyen bontakozik ki igazán. Félárnyékkal csak a vadorgona éri be, de napfényes helyen ez a faj is több virágot hoz.

Mit ültessünk mellé?

Legjobb, ha az orgonacserje egymagában áll, mert uralja a környezetet, így a többi növény nem érvényesül mellette. Ha elegendő helyünk van, több orgonacserjéből álló sövényt is kialakíthatunk, de ilyenkor is hagyjunk 4-5 méteres tőtávolságot.

Ültetés lépései

1. Ássunk akkora gödröt, 1 hogy a földlabda beleférjen. Lazítsuk meg a földet, majd helyezzük bele a növényt.

2. Óvatosan vágjuk fel és távolítsuk el a védőhálót. Ügyeljünk, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.

3. Keverjünk a kiemelt földhöz néhány maréknyi komposztot és egy kevés csontlisztet. Töltsük fel a gödröt a keverékkel.

4. Tapossuk le a földet a növény körül, hogy a cserje szilárdan álljon. Kiadósan öntözzük meg.

5. A növény körül takarjuk be a talajt faforgáccsal, de hagyjuk szabadon a gyökérnyakat. Rendszeresen öntözzük, évente egyszer trágyázzuk.

Távolítsuk el a hervadt virágokat, így a cserje a következő évben még dúsabban virágzik.

Kártevők és betegségek

Az orgona-gubacsatka és a kis farontó tavasszal vagy nyáron fertőzi az orgonát. Az előbbi a rügyeket, az utóbbi a fiatal ágakat támadja meg. Jelentős kárt okozhat az orgonamoly, az orgona-levélatka, valamint a pajzstetű is. A beteg ágakat vágjuk vissza az egészséges részig.