Szobanövény

Aloe vera teleltetése

Mivel az Aloe Vera inkább a száraz éghajlatot kedveli, ezért gyakori fagyok esetén, nem éppen alkalmas kinti ültetésre.

Az Aloe Vera kül- és beltéri ültetése egyaránt lehetséges. Tavasszal, nyáron és ősszel igen alacsony a vízszükséglete, télen szinte egyáltalán nem igényel öntözést.

Mi a helyzet, ha hideg van?

Az aloe eléggé kényes növény, amely a melegebb hőmérsékletet kedveli, mivel ilyen jellegű éghajlaton fejlődött ki. Ez jellemzően az afrikai mediterrán zónát jelenti, ahol szinte egyáltalán nem kell tartania a fagytól. A minimális hőfok, amit még elvisel az hozzávetőlegesen +5 °C, tehát fagyban akár el is pusztulhat. Hideg idő esetén a levelek elfonnyadnak és bebarnulnak, azonban ez még nem jelenti azt, hogy a növény végleg elpusztulna, egészen addig, amíg teljesen be nem barnul, még túlélheti a telet és megújulhat.

Fagykárosodás

Az aloe nagy valószínűséggel menthetetlen lesz, ha akár pár óráig ki van téve a 0 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet hatásainak. A levelek, fagy hatására befeketednek, később elfonnyadnak vagy elszáradnak. Ha pamut takaróval lefedjük, akkor van még remény, mivel ez megvédheti a hidegtől és a fagytól. A takaró alá extra hőforrásként UV lámpát is helyezhetünk. Figyeljünk rá, hogy az izzó se a takaróhoz, se a növényhez ne érjen hozzá.

Kültéri tartás esetén az aloét a virágzási ciklus után – amely körülbelül március, április tájékán következik be -, májusban kell metszeni. Amennyiben a levelek megfagytak, nem érdemes megmetszeni, jobb, ha megvárjuk, amíg normál gondozás után regenerálódik és ha ismét fejlődésnek indult, akkor vissza metszhetjük.

Olyan is előfordulhat, hogy télen egyáltalán nincsen fagy. Ebben az esetben egész évben kint hagyhatjuk az aloét. Hideg tél esetén, be kell vinni a házba vagy lakásba. A minimális hőmérséklet ameddig esetleg kint hagyhatjuk, az 5 °C. Vigyázzunk azonban, mert az aloe nem mindegyik fajtája tolerálja a hirtelen nagy hőmérséklet változást, ezért a még kényesebb fajtákat, érdemes már 10 °C-ban betelepíteni.

Télen az aloe vera „téli álmot alszik”. Ebben az időszakban keveset vagy egyáltalán nem növekszik, ezért ilyenkor csak keveset kell locsolni. A trágyázás azonban egyáltalán nem ajánlott és komposztot se adjunk hozzá, hanem csak hagyjuk, hogy magától szépen kihajtson.

Mi a helyzet a télen vásárolt palántákkal?

Vásárlás után érdemes a palántát a lehető legrövidebb időn belül melegbe juttatni. Ültessük át friss földdel töltött cserépbe ültetni, de legalább a régi földet kicserélni, mivel a régi föld nem szívja magába olyan hatékonyan a vizet. Szintén fontos még, hogy keveset locsoljuk. Késő tavasszal vagy kora nyáron már ki is lehet vinni a szabadba, vagy akár bent is hagyhatjuk.

Hogyan szoktassuk hozzá az aloe verát a kültéri élethez

A lényeg, hogy lassan, fokozatosan szoktassuk hozzá a növényt a kinti körülményekhez. Minden nap hagyjuk pár órát valamilyen nap sütötte területen. Egy-két hét elteltével már kint is maradhat egész nyáron. Amikor kivisszük, kerüljük a túlöntözést és ha az új körülmények túlságosan is megerőltetőek lennének, akkor helyezzük árnyékosabb helyre az aloét.