Érdekesség

Innovatív beltéri okos kertek

Az elmúlt években és részben a pandémia által hozott védelmi intézkedések miatt nagyon megnőtt a kereslet a beltéri okos kertek vagy intelligens kertek iránt. Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy a növénytermesztést bevigyük a belső térbe, és lehetővé teszi, hogy mindenki élvezhesse a növénytermesztés örömét anélkül, hogy a kezünket összekoszolnánk. Ebben a cikkben szeretnék bemutatni pár nagyon innovatív okos kertet, ami nem minden esetben kerül sokba.

Intelligens kert

Mi is az intelligens kert?

Az “intelligens kertnek” az olyan kertészeti rendszereket érjük, amely a mai modern technológiákat és automatizálást használ a növények termesztéséhez, gondozásához.

Az intelligens kertek célja a kertészeti folyamatok hatékonyságának növelése, a víz- és tápanyag-felhasználás optimalizálása, valamint a kertészek munkájának megkönnyítése. Ideálisak lehetnek városi környezetekhez, ahol a hely korlátozott, vagy olyan emberek számára, akik szeretnének kertet művelni, de kevés idejük vagy tapasztalatuk van hozzá.

Intelligens kert
Intelligens kert

1. A Click And Grow beltéri intelligens kert

A Click and Grow beltéri intelligens kertje nagyszerű termék a különböző fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök konyhában történő termesztéshez. A beltéri növények gondozásával járó munka nagy részét leveszi az ember válláról. Mindössze annyi a feladatunk, hogy bizonyos időközönként vizet és tápoldatot kell a tartályba helyezni és a növények gondoskodnak magukról. A készülék beépített LED „növénynevelő” fénnyel rendelkezik, hogy a növény a lakás kevésbé világos részén növekedhessen.

A készülék külsejét illetően úgy gondolom nagyszerűen néz ki, és a konyha bármely pontján jól mutat. Az utántöltő csomagok azonban meglehetősen drágák, ami számomra elveszi egy kicsit a termék vonzerejét.

2. Plantui 6 okos kert

A Plantui 6 intelligens kert egy szintén automatizált termesztőberendezés kis növények, például fűszernövények, chili és paradicsom számára. Elegáns, modern kialakítással és integrált termesztőfényekkel rendelkezik. Nagyszerű választás mindenkinek, aki zöldeket szeretne termeszteni, de nincs elég hely a szabadban. Azoknak is jó választás, akiknek nehézséget okoz a fűszernövények gondozása a konyhájukban. A Plantui 6 nagyjából mindent automatizál, így nehéz hibázni.

Sajnos a Plantui 6 is magas áron kapható, és az utántöltő készlet is drága hozzá. A készülék külsejét tekintve nekem a kedvenceim közé tartozik modern kinézete miatt.

3. LeGrow okos kert

A LeGrow okos kert egy moduláris beltéri ültetőrendszer, ahol az egyes ültetőedények összekapcsolásával testre szabhatjuk az intelligens kert elrendezését. Az ültetőedényeket egymásra helyezhetjük és idővel bővíthetjük is okos kertünket. A moduláris rendszerünkhöz többféle kiegészítő is rendelkezésünkre áll, beleértve a növénynevelő lámpákat és a párásítókat, sőt a beépített órával és mobileszköz-töltővel ellátott ültetőedényeket is.

A legjobb az egészben, hogy ez valójában egy meglehetően olcsó lehetőség. Ezeknél az ültetőedényeknél nincs automatikus öntözés, így a növények gondozása kicsit több erőfeszítést igényelhetnek, de a cserepek alaptálcái kis mennyiségű vizet tárolnak, ami kissé megbocsátóbbá teheti őket a feledékenyebb kertész számára.

Bár csak kis növények számára alkalmasak, én abszolút szeretem a LeGrow ültetőedényeket.

4. Botanium hidroponikus termesztőkészlet

A Botanium egy intelligens növénytartó edény, amely nagyon megkönnyíti a szobanövények gondozását. A Botanium alján egy víztartály található, amelyet néhány hetente feltöltünk vízzel és egy kis mennyiségű tápoldattal.

A Botaniumban nevelt növényeket nem föld, hanem porózus kövek tartják. A rendszer automata vízszivattyúval rendelkezik, amely 3 óránként vizet és tápanyagot juttat a növényekhez. A felesleges tápoldat a tartályba folyik vissza és újra felhasználásra kerül, így ez egy nagyon hatékony rendszer.

A Botaniumot a legjobb egy déli fekvésű ablakpárkányra helyezni, vagy alternatívaként használhat külön termesztőfényt, hogy sötétebb helyen is elhelyezhesse, és egész évben termeszthesse a növényeket.

A Botanium tápegységet igényel, és nincs lehetőség arra, hogy elemmel táplálja, ami egyeseket elriaszthat. Az én esetemben nem szeretném, ha a tápkábel látható lenne, és nem tudok olyan nyilvánvaló helyet a házamban, ahol ezt elhelyezhetném, és könnyen elrejthetném a tápkábelt.

5. AeroGarden Bounty okos kert

Nagyszerű kialakításával és kiváló koncepciójával az AeroGarden Bounty egyszerűvé teszi az otthoni gyógynövény- és salátanövény-termesztést. Ötletes az LCD kijelzőt, amely megmutatja, hogy mikor kell több vizet és tápanyagot hozzáadni, és a világítás időzítését is szabályozza.

Egyszerre akár 9 növényt termeszthet, a fűszernövényektől és a salátától kezdve a chiliken át az eperig. A növekedési lámpa magassága állítható, és tisztességes, 45 wattos teljesítményű, ami biztosítja, hogy a növények elegendő fényt kapjanak még a ház sötétebb helyiségeiben is.

A talajmentes maghüvelyek könnyen használhatóak, és az utántöltő tartályok kedvező áron kaphatók. A modellek széles választéka létezik, és általában jobb ár-érték arányt kínálnak, mint néhány más intelligens gyógynövénykerti készletek.

6. AeroGarden farm

Az előző AeroGarden Bounty beltéri intelligens kertet követően az Aerogarden Farm Plus egy nagyszerű lehetőség azoknak, akik nagyobb léptékben szeretnének termeszteni. Tényleg el tudnám képzelni, hogy egy ilyen eszköz jelentős mennyiségű hasznos zöldséget, fűszernövényt és salátazöldséget termeljen akár egy többtagú család részére. Szerintem ez a beltéri intelligens kert lenyűgözően nézhet ki egy konyhában, feltéve, hogy van hozzá hely.

Alternatívaként ez bárhol elhelyezhető a házban, ami egy szép “zöld csobbanást” biztosít egy beltéri térben. Az Aerogarden Farm Plus beépített WiFi-vel rendelkezik, és számos funkciója okostelefonon vagy táblagépen keresztül vezérelhető.

Az Aerogarden Farm Plus kettő 60 wattos LED-es növekedési lámpával rendelkezik, és egyszerre akár 24 növény termesztését is lehetővé teszi. Nagy választékban kapható maghüvelyekből is, és ha szeretné, akár saját magokat is termeszthet.