Fűszer- és gyógynövény

Kapor termesztése egyszerűen

A kapor egynyári, hullott magról szaporodó növény, tollszerű zöld levelekkel. Ha konyhai felhasználás céljából szeretnénk kaprot termeszteni, vessünk egy adagot néhány hetente egészen nyár közepéig, hogy biztosítsuk a folyamatos utánpótlást, miután a betakarítás megkezdődik.

Kapor termesztése

A kapor (Anethum graveolens L) állandó termőhelyének kialakításához hagyjuk, hogy a növények egy része virágozzon, és minden évben felmagozzon, amelyeket aztán elhullajtja és rengeteg korai kapor lesz belőlük a következő év termőidényének kezdetekor. A kapor olyan hasznos rovarokat vonz a kertünkbe, mint a darazsak és más ragadozó rovarok, azonban a fekete fecskefarkú lepke hernyójának gazdanövénye is.

A kapor mind gyógynövényként, mind fűszerként is használatos. A tollszerű leveleket betakarítás után gyógynövényként, a kis kemény, szárított magokat pedig fűszerként használhatjuk. A tollszerű zöld leveleket gyakran kapor gyomnak is nevezik. A kaprot számos étel ízesítésére használják, beleértve salátákat, zöldségeket, húsokat és szószokat. A kapor magot kenyér, uborka, savanyúság, savanyú káposzta és káposztasaláta ízesítésére használják elsősorban.

A kapor magokat közvetlenül a kertbe kell vetni, mert egyetlen gyökeret növeszt a földbe, így a sárgarépához hasonlóan nem lehet jól palántázni. A vetést az utolsó tavaszi fagy elmúltával kezdjük meg, ami körülbelül május első felére tehető. A legjobb csírázási eredmény elérése érdekében a talaj hőmérsékletének 15 és 21 °C között kell lennie. A palántáknak 10-14 nap múlva kell előbújni. Néhány hetente vessünk el egy újabb adag kapormagot egészen nyár közepéig, hogy biztosítsuk a folyamatosan betakarítható kaporhozamot egészen őszig.

Kapor ültetése

A kaprot a kertnek azon részére vessük, ahol teljes napsütés éri majd, azonban védve lesz az erős széltől. Emellett olyan helyet válasszunk, ahol a talaj jó vízelvezetéssel rendelkezik, és amely szerves anyagokban gazdag. A talaj pH értékének ideális esetben enyhén savas és semleges között kell lennie. Ültethetjük a kaprot káposzta, brokkoli, saláta, uborka, édeskömény, bab, retek, padlizsán, bimbós kel, vagy hagyma mellé, de tartsuk távol a sárgarépától, a koriandertől és a paradicsomtól.

Kapor vetése

A kapormagokat körülbelül fél-egy centiméter mélyre és egymástól körülbelül 45 centiméternyi távolságra vessük el. 10-14 nap múlva a kis kapor növényeknek már meg kell jelenniük a földben. Várjunk további 10-14 napot, majd ritkítsuk ki a növényeket egymástól körülbelül 30-45 centiméternyi távolságra, ha addig még nem voltak megfelelő távolságra egymástól.

A kapor gondozása

A vegetációs időszakban szabadon öntözhetjük a növényeket, biztosítva ezáltal, hogy ne száradjanak ki túlzottan. Annak érdekében, hogy egész szezonban friss kapor utánpótlásunk legyen, ismételjük meg a magok elvetését néhány hetente. Hosszabb betakarítási idő esetén ne engedjük, hogy a növényeken virágok alakuljanak ki. Később ha hagyjuk, hogy a kapor felmagozzon, és a talajt nem bolygatjuk meg túlságosan, a következő év tavaszán valószínűleg még több kapor növény jelenik meg a telepítési területen.

Amint a kapor növénynek már négy-öt levele van, elkezdhetjük a betakarítást. Először mindig az idősebb leveleket szedjük le, csípjük le vagy vágjuk le ollóval. Ha sok növényünk van, akkor teljes szárat egyben is leszedhetjük.

A kapor tárolása

A leveleket nedves papírtörlőbe hajtva és műanyag zacskóba helyezve néhány napig tárolhatjuk hűtőben, addig még elég frissek maradnak. A frissen szedett leveleket le is fagyaszthatjuk, akár apróra vágva, akár egészben. A legjobb íz érdekében a leveleket közvetlenül a betakarítás után fagyasszuk le.

A szárakat egészben is lefagyaszthatjuk, így amikor néhány levél kaporra van szükségünk, egy ollóval levágjuk a fagyasztott leveleket a szárról, a többit pedig visszatesszük a fagyasztóba. A friss kaporleveleket vajban vagy ecetben is lefagyaszthatjuk.

A magok betakarításához és szárításához gyűjtsük össze a növényről a virágfejeket, mielőtt a magok teljesen megszáradnának és a földre hullanának. A virágfejeket fejjel lefelé akasszuk papírzacskókba, hogy mialatt száradnak, a száraz magok a zacskóba essenek. A magok néhány héttel a virágok virágzása után már érettek.

A szárított kaporleveleket légmentesen lezárt edényekben is lehet tárolni.

Kapor fajtái

A Bouquet egy nagyobb fajta, amely sok magot terem, ezért az egyik legnépszerűbb, mint a többi fajta, korán és gazdagon virágzik.

A Fernleaf egy törpe fajta, amely virágládában is jól termeszthető, és ha nincs szükségünk nagy mennyiségű kaporra, akkor ideális választás.

Ha azonban a mennyiség számít a betakarítható kapor esetében, akkor érdemes a Mammoth vagy a Delikat fajtákat választani. Előbbi akár másfél méter magasra is megnőhet, ebből adódóan leveleinek száma is jóval több a többi fajtánál, utóbbi pedig rendkívül dús levélzettel rendelkezik.

Kártevők és betegségek

A kaprot megtámadhatja a fekete fecskefarkú lepke hernyója és a paradicsomhernyó, amelyeket szedegessünk le a növényekről, ha felfedezzük őket. Permetezzük a növényeket Bacillus thuringiensis hatóanyagú készítménnyel, hogy megszabaduljunk ezektől a kártevőktől. A kapornak nincsenek súlyos betegségei, de esetenként előfordulhatnak gombás levél- vagy gyökérbetegségek a növényeken.

A kapor jótékony élettani hatásai

A kulináris felhasználása mellett a kapor számos tápanyagban gazdag, és hagyományosan különféle betegségek kezelésére is használják, beleértve az emésztési problémákat, a csecsemők kólikáját és a rossz leheletet.

A friss kapor alacsony kalóriatartalmú, mégis számos fontos tápanyag, köztük az A-vitamin, a C-vitamin és a magnézium kiváló forrása is egyben.

Emellett különféle növényi vegyületekben is gazdag, amelyeknek számos előnye lehet az egészségre nézve, beleértve a szívbetegségekkel és a rák bizonyos formáival szembeni védelmet.

Ezenkívül a kapor segíthet csökkenteni a vércukorszintet, bár ennek pontosabb meghatározásához még további tudományos vizsgálatokra van szükség.

A kapor konyhai felhasználása a legtöbb ember számára biztonságos, egyes ritka esetekben azonban allergiás reakciót is kiválthat.

Ezenkívül a terhes vagy szoptató nőknek ajánlott elkerülni a kapros tablettákat vagy kivonatokat