Szobanövény

Amerikai kövirózsa (Echeveria derenbergii)

Amerikai kövirózsa jellemzői

Az Echeveria nemzetségbe mintegy 150 faj tartozik. A barnásvörös vagy zöld, szőrös vagy hamvas levelű pozsgás növények Észak-Amerika déli részén, Mexikóban és néhány dél-amerikai országban honosak.

Némelyik faj elágazó törzset nevel, túlnyomó részük azonban tömött tőlevélrózsákból álló párnákat képez. Hosszan virít, elágazó szárakon helyezkednek el rozsdavörös, sárga, narancs-, korallpiros vagy fehér színű virágai, amelyek a fajtól függően tavasszal vagy nyár elején jelennek meg. Nyugat-Európában sok faj és fajta kapható.

Amerikai kövirózsa gondozása

Egész évben nagyon világos helyet kíván, még a sziklakertben is, ahová kiültethetjük. A nyári félévben melegkedvelő, télen tartsuk 5-10 °C-on. Talaj: tőzeg alapú földkeverék, pl.  B virágföld, amihez keverjünk folyami homokot. Öntözése: nyáron keveset, télen egyáltalán ne öntözzük. A rozetták levelei közé ne kerüljön víz, mert rothadást okozhat! Legkevesebb öntözést a szőrös vagy hamvas levelű fajok és fajták igényelnek. Valamennyi Echeveria jól tűri viszont a száraz szobalevegőt. Tápanyagellátás: márciustól szeptemberig kéthetenként adjuk a tápoldatot. Átültetés: a fiatal növényeket minden évben, az idősebbeket csak ritkábban ültessük át.

Szaporítás: levéldugvánnyal, az oldalrozetták leválasztásával, de magvetéssel is szaporítható. A tőlevélrózsákat azonban inkább hagyjuk a növényen, mert így az egyre szebbé válik.

Kártevők és betegségek

A túlzott öntözés lisztharmatfertőzéshez és gyökérrothadáshoz vezet.