Szobanövény

Kroton (Codiaeum variegatum)

Kroton jellemzői

Sokan úgy vélik, hogy a kroton (csodacserje) csak trópusi klímájú virágablakkal rendelkező növénybarátoknak való. Nagy tévedés! Igen gyakran láthatunk pompás növényeket szobai ablakok mellett.  Ez azért lehetséges, mert az újabb fajták már robusztusabbak és kevésbé kényesek, mint a Szunda-szigetekről és Indiából származó elődeik.

A kroton (Codiaeum) örökzöld, tarka levelű cserje, és hazájában több méter magasra megnő.

Kroton gondozása

Nagyon világos helyet kíván, különben színes levelei visszazöldülnek. Közvetlen napfény azonban csak a reggeli órákban érheti. A keleti fekvésű ablakok előtt fejlődik legszebben. Egész évben egyenletes, legalább 20 °C-os meleget igényel. Talaj: tőzeg alapú földkeverék, pl. B virágföld. Márciustól augusztusig bővebben, a téli időszakban mérsékelten öntözzük, langyos vízzel. A párásabb levegőt meghálálja, ezért célszerű cserepét nedves kaviccsal töltött tálcára helyezni.

Tápanyagellátás: tavasztól őszig kéthetenként tápoldatozzuk. Átültetés: csak ha a földlabdát teljesen behálózzák a gyökerek, akkor ültessük át tavasszal.

Kroton szaporítása: nem túl zsenge fejdugványai egyenletes meleg vízben is meggyökeresednek.

Vigyázat, a csodacserje mérgező nedvet tartalmaz!

Kártevők és betegségek

Száraz levegőn pajzstetvek, tripszek és takácsatkák károsítják. A drasztikus hőingadozás, huzat, lehűlés és hideg öntözővíz egyaránt levélhullást okoz, ami többnyire a növény pusztulását is előidézheti.