Kerti növények

Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

A tulipánfa egy gyorsan fejlődő egzotikus faóriás. A szép őszi színekben pompázó fa Észak-Amerikából érkezett hozzánk.

Amerikai tulipánfa jellemzői

Az amerikai tulipánfa (Liliodendron tulipifera) a liliomfa-virágúak (Magnoliales) rendjébe tartozik. Kertben csak egy faját nevelik.

A gyorsan növő tulipánfa rövid idő alatt hatalmas csúcsos, kúp alakú, legfeljebb 20 m magas fává fejlődik. Hazájában Amerikában akár 40-60 m magasra is megnyúlhat; ott haszonnövényként nagy becsben tartják.

amerikai tulipánfa (Liliodendron tulipifera)

Jellegzetes alakú, széles, háromkaréjos leveleinek hossza elérheti a 15 cm-t. A hosszú száron fejlődő, nyáron üde zöld levelek színe ősszel ragyogó narancssárgára változik. Ezután a fa lehullatja lombját, hogy a következő tavasszal újra kihajtsanak friss, zöld levelei.

A karcsú, barka alakú terméságazatok októbertől jelennek meg a növényen. Színük kezdetben zöld, majd fokozatosan barnul, míg a termések beérnek és lehullanak a növényről.

Virágzás

A növény a tulipánra emlékeztető virágainak köszönheti a nevét. A virágok májustól júniusig, mintegy két-három hétig pompáznak. Az egyes virágok átmérője elérheti a 6 cm-t. A szirmok sárgászöldek, tövüknél ugyan akkor élénk narancsszínűek.

A virágokat nagyméretű, sűrűn álló porzószálak gyűrűje díszíti. A rendkívüli virágok szépségét csak az élvezheti, aki türelmes, hiszen a tulipánfa csupán mintegy 20 év elteltével kezd nyílni. Sajnos az elbűvölő virágok többnyire nagy magasságban helyezkednek el az ágak között.

Tulipánszerű virág

Az üzletekben a tulipánfa két fajtája kapható. Mindkettő 10-15 m magasra nő, tehát az alapfajnál alacsonyabbak. Az ‘Aureomarginatum’-ot elsősorban sárga szélű leveleiről ismerhetjük fel, míg a ‘Fastigiatum’ jellegzetessége a karcsú, kúpszerű korona.

Gondozása

Szereti a közvetlen napfényt, jól fejlődik szabad, napos, védett helyen. Mélyen gyökerező növény lévén, a tulipánfa laza, humuszos talajt igényel. A meszes és az összetömörödött talajra érzékeny.

Tavasz – ültetés és nevelés

Kedvező ültetési idő. Az első években karóval támasszuk meg a fát. Az áttelelt fák alól távolítsuk el a téli avart, és dolgozzunk a talajba egy réteg komposztot.

A gyorsan növő tulipánfa tavasszal, kihajtás után bujtatással szaporítható.

Nyár

A tulipánfa rosszul tűri a száraz talajt, ezért tartós szárazság idején bőségesen öntözzük.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Kedvező ültetési idő, mihelyt lehullottak a levelek. A tél beköszönte előtt takarjuk a talajt a növény körül vastag réteg lombbal; ez különösen fiatal fáknál fontos az első években. Zord éghajlaton zsákvászonnal védjük a csemetéket.

Hosszúkás terméságazatok

Beszerzése

Kora tavasszal vagy késő ősszel vásároljunk erőteljes levéltelen facsemetét földlabdával vagy konténerben.

Ne vegyünk szabad gyökerű fát vagy idősebb növényt, mert nehezebben indul növekedésnek.

Kártevők és betegségek

Ha a zöld levelek idő előtt elsárgulnak, az érhálózat azonban megőrzi a színét, a fa klorózisban szenved. A vashiány okozta betegség akkor lép fel, amikor túl magas a talaj mésztartalma. Ezen segíthetünk, ha levélkomposzttal takarjuk a talajt, kis adagokban rododendron trágyát adunk a növénynek, és esővízzel öntözzük.