Díszkert

Pampafű (Cortaderia) gondozása, ültetése

Ahogy nyár végén az utolsó virágok is elhalványulnak, a színes díszfüvek kerülnek előtérbe, és amikor a pampafüvek leveleit és virágfüzéreiket beborítja a fagy, csak még dekoratívabbá válnak.

A pampafű jellemzői

A pampafű Dél-Amerikában, Brazíliában és Argentínában őshonos. Kifejezetten nagyra növő örökzöld növény.

A pampafű (Cortaderia) akár 3 méter magasra is megnőhet.  Levelei hosszú, keskeny, erős, csüngő végű és éles szélű. A fehér vagy piszkos sárga, puha, selyemfényű tömött kalászvirágzat nyár végén jelenik meg, és sokáig díszíti a növényt. A levelek színe kékeszöld és ezüstös-szürke is lehet.

Jól érvényesül vegyes ágyásban, de akár szoliterként is. Nagy ültetőedényben, jó vízellátás mellett akár tetőkertek beültetéséhez is jó választás.

Igényei

Gyors növekedéséhez jó tápanyag- és vízellátásra van szüksége, de elviseli az időszakos szárazságot is. Télre össze kell kötni a leveleit, mert a közöttük megálló (és esetenként megfagyó) csapadéktól rothadásnak indulhat a növény.

Az elhalt levelek eltávolítása és a rendszeres kora tavaszi visszavágás elősegíti a tő bedúsulását. Gondozásához szükségünk lesz strapabíró kesztyűre, hogy védjen az éles szélű levelektől. Virágzata kitűnően használható száraz virágként.