Pampafű (Cortaderia)

Ahogy nyár végén az utolsó virágok is elhalványulnak, a színes díszfüvek kerülnek előtérbe, és amikor a pampafüvek leveleit és virágfüzéreiket beborítja a fagy, csak még dekoratívabbá válnak.

A pampafű jellemzői

A pampafű Dél-Amerikában, Brazíliában és Argentínában őshonos. Kifejezetten nagyra növő örökzöld növény.

A pampafű (Cortaderia) akár 3 méter magasra is megnőhet.  Levelei hosszú, keskeny, erős, csüngő végű és éles szélű. A fehér vagy piszkos sárga, puha, selyemfényű tömött kalászvirágzat nyár végén jelenik meg, és sokáig díszíti a növényt. A levelek színe kékeszöld és ezüstös-szürke is lehet.

Jól érvényesül vegyes ágyásban, de akár szoliterként is. Nagy ültetőedényben, jó vízellátás mellett akár tetőkertek beültetéséhez is jó választás.

Pampafű gondozása

Gyors növekedéséhez jó tápanyag- és vízellátásra van szüksége, de elviseli az időszakos szárazságot is. Télre össze kell kötni a leveleit, mert a közöttük megálló (és esetenként megfagyó) csapadéktól rothadásnak indulhat a növény. Az elhalt levelek eltávolítása és a rendszeres kora tavaszi visszavágás elősegíti a tő bedúsulását. Gondozásához szükségünk lesz strapabíró kesztyűre, hogy védjen az éles szélű levelektől. Virágzata kitűnően használható száraz virágként.

pampafű fajták
pampafű fajták

Pampafű ültetése

A pampafüvet vetőmag formájában megvásárolhatjuk a kertészeti áruházakban. Tavasszal a magokat szórjuk el homokos földdel töltött palántázótálakba, és csak kevés földdel takarjuk le, mivel fényben csírázók. 22-25 °C-on 2-3 hét alatt kicsíráznak.

Az erősebb palántákat ültessük át cserepekbe, tartsuk 15-18°C-on, később pedig ültessük át melegágyba vagy a kertbe, védett helyre. Az érzékeny növény úgy vészeli át a hideg évszakot a legjobban, ha az első telet cserépben tölti egy fagymentes és világos helyen, és csak a következő tavaszon ültetjük ki a kertbe.