Fűszer- és gyógynövény

Ananász menta

Így nevelj otthon ananászmentát.

Ananász menta jellemzői

A mentának hatszáznál is több változata van, s ezeket leginkább illatukról lehet megkülönböztetni; számos mentafélét az illatáról neveztek el. Az ananász menta illata is emlékeztet a gyümölcsére, amelyről a nevét kapta.

Más mentaféléktől eltérően az ananász menta levelei halványsárga vagy fehér csíkozásúak, így akár vágottvirág-csokroknak is ideális kiegészítője lehet. A legtöbb mentafélével szemben az ananász menta csak 25 cm-es magasságot ér el.

Neveljük a növényt napfényes ablakpárkányon vagy a verandán. Az illatos leveleket frissen vagy szárazon fűszerként is felhasználhatjuk, gyógyító hatásuk miatt vagy egyszerűen csak friss aromájuk kedvéért.

Ananászmenta gondozása

Fűszernövényként szobában nevelve az ananászmentának 15-20 °C közötti mérsékelt melegre van szüksége. Más gyógyító növényekkel ellentétben a menta a félárnyékot kedveli. Ha a növényt szobában tartjuk, állítsuk olyan helyre, ahol naponta legalább öt órán keresztül erős, de szórt fényt kap.

A túlnyomórészt földből álló ültetőközeget folyamatosan tartsuk nedvesen, de kerüljük el a túlöntözést. Az ananászmenta mérsékelt páratartalmat igényel: a leveleket időnként lepermetezhetjük vízzel.

Három-négy hetente trágyázzuk a növényt szobanövény tápoldattal. A műtrágyát hígítsuk fel a használati utasításban javasolt arány felére.

Tavasszal nagyméretű cserépbe ültessük, hogy a szerteágazó gyökérrendszer terjeszkedni tudjon. Használjunk föld alapú ültetőközeget, amelyhez durva homokot keverünk; ha a cserepet kinőtte, ültessük át nagyobb edénybe, vagy válasszuk szét a gyökereket és osszuk szét több kisebb cserépbe. Akkor ültessük át, ha felélte a földben található tápanyagokat.

A szárakat rendszeresen vágjuk vissza kb. 15 cm-esre, hogy a virágzást megakadályozzuk és fokozzuk az újonnan növő levelek aromáját.

Felhasználása

Tea: az ananászmenta friss vagy szárított leveleit forrázással üdítő, hűs ízű teának készíthetjük el.

Szószok: az apróra vágott friss leveleket sós szószokban használhatjuk, különösen bárányhúsból készült ételekhez.

A leveleket felhasználhatjuk sütemények díszítésére is.

Izomlazító: tegyünk friss mentaleveleket a meleg vízzel teli fürdőkádba, ha izomlazító hatásra vágyunk.

Illat: a megszárított leveleket a szoba illatosítására illatos zsákok és potpourri készítésére használhatjuk fel.