Potpourri készítés házilag

Ha már túlságosan nyomasztóak a hosszú téli napok, szippantsunk egyet a legbódítóbb nyári illatok keverékéből. Emeljünk fel az üveg fedelét, és emlékezzünk…

Potpourri illatkompozíciók

Ahogy a zenei potpourri különösen szép dallamok egyvelege, éppúgy alkotnak a különféle szirmok, levelek, gyökerek és fűszerek harmonikus keveréket a potpourriban. Egész nyáron át gyűjthetjük az illatokat, olyanokat, amelyek a leghosszabb, legsötétebb, leghidegebb téli napokon az elmúlt meleg évszak szépségeit idézik emlékezetünkbe. Nem kell mást tennünk mint, hogy kissé felemeljük az edény fedelét, és összekeverjük a száraz virágokat és leveleket. És máris körülvesz minket a nyár varázsa.

Keverék rózsából

A potpourri gyakran rózsából (erősen illatos fajtából), levendulából és zsályából tevődik össze. Ehhez az alaphoz egyéb illatos növényeket és fűszereket is adhatunk. Használjunk fel mindent, amit a kertben vagy a természetben összegyűjtöttünk, és alakítsuk ki a számunkra legkedvesebb illatkompozíciót.

Már a régi görögök is

Már az ókori görögök, egyiptomiak és rómaiak is elkészítették saját illatkölteményeiket. Később, a XV., XVII. és VIII. században ismét népszerűvé váltak a nyári illatok.

Készítés egyszerűen

Az illatos rózsákat akkor szedjük le, amikor éppen nyílófélben vannak, mielőtt még a hervadás legcsekélyebb jeleit észlelnénk rajtuk. A hervadt virágok ugyanis keserű, dohos szagot árasztanak.

Szedjük le a szirmokat, a virág többi részét pedig dobjuk el. Egészben csak a rózsabimbókat szárítsuk meg, mert ezeket nem illatosításra, hanem díszítésre használjuk – apró gyöngyökként a letépett szirmok és levelek között. A szirmokat és bimbókat nagyméretű tálcán szétterítve szárítsuk.

Szárítsunk gyorsan

A levelek és virágok szárítását a lehető leggyorsabban végezzük. Fontos, hogy a növényi részek megfelelően szellőzzenek. Ezért egyszerre csak egy vékony réteget szárítsunk. A tálcát óvatosan mozgassuk ide-oda, vagy kézzel kíméletesen keverjük össze a szirmokat, nehogy megsérüljenek. Tartsuk a tálcát meleg, száraz, szellős, napfénytől védett helyen.

Más növényi részeket és illatos fűszernövényeket hasonló módon száríthatunk. A szárítás 10-14 napig, vastagabb növényi részek esetében olykor tovább tart. A virágok és a levelek térfogata akár 60%-kal is csökkenhet a szárítás során. Ne lepődjünk hát meg, ha a tálcára tett friss rózsaszirmok halma maréknyira zsugorodik. Ha a szirmok, bimbók és növényi részek teljesen megszáradtak, tegyük őket szép üveg- vagy cserépedénybe, amelyben megőrizhetik kellemes illatukat. Az egyes rétegek közé hintsünk néhány szem durva sót és finomabb konyhasót.

Egész nyáron gyűjtögessünk

A nyár előrehaladtával egyre több illatozó virág fejlődik a kertben. Amikor beköszönt az ősz, és elfogynak a gyűjtenivaló nyári illatok, elgondolkodhatunk, mi minden kerülhetne még a potpourriba. Egzotikus fűszernövényeink közül több is alkalmas e célra. Egy darabka fahéj, egy fél rúd vanília, néhány szem koriander, csillagánizs vagy friss kömény például rendkívül izgalmassá teheti az illatkompozíciót. Ízlésünkhöz mérten bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal.

Potpourri alkalmas növények

A keverés alapját illatos rózsaszirmok, levendula és néhány zsályalevél adják. A kerti nebáncsvirág levelei is kellemes illatot árasztanak.

Az újabb rózsa-hibridek többsége nem alkalmas erre a célra, mert a nemesítés során elvesztették illatukat. A potpourri legkiválóbb alkotóelemei a bolgár olajrózsák és a damaszkuszi rózsa. Hasonló, bár kevésbé erős illatúak a Rosa alba különböző fajtái, például a ‘Maidens Blush’.

A levendula már klasszikusnak számít, de illata ne domináljon.

Illatok harmóniája

A vadon növő és a nemesített növények egyaránt illatoznak. Íme néhány különösen jól szárítható faj:

  • feketekömény
  • gilisztaűző varádics
  • kamilla
  • körömvirág
  • mirtusz
  • orgona
  • római kamilla

Fűszerek és fűszernövények:

  • borsmenta
  • citromfű
  • citromos kakukkfű
  • csillagánizs
  • étkezési kömény
  • fahéj
  • gyömbér
  • kakukkfű
  • kardamom
  • kerti ruta
  • koriandermag
  • kömény
  • rozmaring
  • szárított citrom- és narancshéj
  • szegfűszeg
  • szerecsendió-virág
  • vaníliarúd

Klasszikus hozzávalók a régi időkből

Vannak azonban egyéb hozzávalók is, még a klasszikus időkből, csakhogy nem könnyű őket beszerezni. Kis szerencsével mégis előfordulhat, hogy déltengeri utazásunk során hozzájuthatunk szárított narancs-, citrom- vagy jázminvirághoz, esetleg némi porított ibolyagyökérhez.